Громадська омбудсменка із захисту виборчих прав Громадянської мережі ОПОРА у Львівській області розпочала діалог із представниками поліції та Державного реєстру, щодо усунення перешкод, які фактично позбавляють працівників поліції, котрі чергують на виборчих дільницях можливості реалізувати право голосу. Керівництво Національної поліції  у Львівській області обіцяє сприяти вирішенню проблеми на системному рівні.

Під час попередніх виборчих кампаній відсутність фактичної можливості проголосувати залишалася регулярною проблемою, з якою постійно зустрічались правоохоронці, які чергували на виборчих дільницях у день голосування. Суть проблеми у тому, що підставою для реалізації виборцем свого права голосу є його включення до списків виборців на певній виборчій дільниці. Громадян включають до списків дільниць відповідно до виборчої адреси. За певними винятками, це адреса, за якою зареєстровано його місце проживання, що є підставою для віднесення виборця до відповідної виборчої дільниці. Проголосувати не за виборчою адресою можна, подавши заяву про тимчасову зміну місця голосування. У заяві потрібно зазначити дільницю чи адресу за якою виборець хоче проголосувати та додати до неї документи, які підтверджують необхідність тимчасової зміни місця голосування. Зробити це необхідно не пізніше ніж за п’ять днів до дня голосування. (Детальніше про те як змінити місце голосування читайте тут).

Однак, досвід попередніх виборчих кампаній свідчить, що часто правоохоронці дізнаються, на якій виборчій дільниці чергуватимуть, пізніше, ніж за п’ять днів до дня голосування. У зв'язку з цим вони позбавлені можливості вчасно написати заяву про тимчасову зміну місця голосування, що обмежує їх у реалізації їхнього активного виборчого права – права голосу.

Заступник начальника Головного управління Національної поліції у Львівській області Андрій Таран розповідає, що у попередні роки це питання вирішувалось в індивідуальному порядку. «Розрахунки робили так, щоб працівник був десь неподалік свого місця проживання і на якийсь час підміняли тих, хто мав бажання проголосувати. Але це все було непродумано і хаотично», – зазначає Андрій Таран.

Водночас, начальник ГУ НП у Львівській області Валерій Середа запевняє, що готуючись до виборів Президента у 2019, Нацполіція працюватиме системно над тим, щоб її співробітники змогли проголосувати. Зокрема, він пообіцяв, що до 25 березня поліцейські будуть проінформовані, на яких дільницях вони чергуватимуть. Валерій Середа також наголошує: «Ми зараз доводимо до відома працівників поліції, як вони зможуть скористатися своїм конституційним правом. Доводимо до їхнього відома, які треба зібрати документи. Частина людей перебуває на сході – інформуємо також їх, щоб вони проголосували там».

Начальниця відділу адміністрування Державного реєстру виборців Зоряна Павлів говорить, що Державний реєстр сприятиме швидкому опрацюванню заяв працівників поліції, щоб ті могли без перешкод реалізувати своє конституційне право.

Громадська омбудсменка із захисту виборчих прав Громадянської мережі ОПОРА у Львівській області налаштована оптимістично щодо реалізації можливості поліцейськими проголосувати 31 березня 2019 року за місцем несення служби: «Ця проблема була, дійсно поширена, у минулі роки, але сподіваємось, що цьогорічна виборча кампанія дасть змогу її вирішити. Тим паче, що є максимальне готовність працювати над її вирішенням з боку керівництва Національної поліції та Державного реєстру виборців. Тому, думаю, спільними зусиллями нам це вдасться».

Також виборча омбудсменка закликає громадян, які мають потребу змінити місце голосування без зміни виборчої адреси, не відкладати це на останній день: «У відділі адміністрування Державного реєстру виборців також обмежена кількість працівників, а тому дуже важливо, щоб вони змогли забезпечити всім можливість змінити місце голосування. Якщо поліцейські об'єктивно не знають до останнього дня, де перебуватимуть, у випадку пересічних громадян, скоріше за, все це відомо завчасно. Тому, я б радила не зволікати».

Нагадаємо, 7 лютого представники Громадянської мережі ОПОРА провели зустріч із керівництвом Національної поліції у Львівській області, на якій, зокрема, обговорювали це питання. Громадянська мережа ОПОРА й надалі комунікуватиме з представниками Національної поліції та відслідковуватиме, чи створюються умови для реалізації поліцейськими своїх виборчих прав.

За коментарями звертайтесь: