Спостерігачі від партій, кандидатів та міжнародні спостерігачі, зазвичай, активізуються у день голосування, натомість громадські організації починають працювати на більш ранніх етапах. Про це сьогодні на засіданні прес-центру «Вибори-2019» у Львівському прес-клубі розповів координатор Громадянської мережі ОПОРА у Львівській області.

Темою чергового засідання прес-центру «Вибори-2019» стала роль офіційних спостерігачів у виборчому процесі. Координатор кампанії спостереження за виборами від Громадянської мережі ОПОРА у Львівській області пояснив, які права мають спостерігачі зареєстровані Центральною виборчою комісією, а також, чим на практиці відрізняється діяльність спостерігачів від різних суб'єктів виборчого процесу. «Зазвичай, спостерігачі від партій, кандидатів на пост Президенти, іноземних країн та міжнародних організацій активізуються в день голосування. Ми їх не бачимо на більш ранніх етапах підготовки виборів, але це справа кожного окремого суб'єкта виборчого процесу», —  повідомив вiн.

Щодо інших особливостей роботи спостерігачів, аналітик розповів, що, етичні стандарти діяльності Громадянської мережі ОПОРА забороняють її спостерігачам здійснювати агітацію. «Наш спостерігач не має права публічно підтримувати жодного кандидата чи політичну партію, —  зазначив аналітик ОПОРИ. — Щодо спостерігачів від партій чи кандидатів —  це політика цих суб'єктів виборчого процесу. Бо закон накладає обмеження здійснювати агітацію тільки на іноземців, представників органів влади, правоохоронних органів тощо».

Крім того, модератор засідання прес-центру «Вибори-2019» Роман Шостак зауважив, що в основі спостереження, яке ведуть громадські організації, лежить неупередженість, тоді як спостерігачі від партій та кандидатів в Президенти фіксують порушення щодо своїх кандидатів.

Під час засідання також представили громадську омбудсвуменку з виборчих прав від Громадянської мережі ОПОРА, яка вже розпочала роботу у Львові. Вона зазначила, що такий інститут впроваджується в Україні вперше, в межах ініціативи мережі ОПОРА, підтриманої Європейський союзом. В обов’язки омбудсменів входить, окрім фіксації правопорушень, взаємодія із представником уповноваженим Верховної ради з прав людини. Вона розповіла: «Ми будемо долучатись до підготовки річного звіту уповноваженого з прав людини, даючи пропозиції, яким чином можна захистити свої права”.

Нагадаємо, 10 січня ЦВК надала Громадянській мережі ОПОРА дозвіл мати офіційних спостерігачів під час чергових виборів Президента України 31 березня 2019 року.

За коментарями звертайтесь:

e-mail: [email protected]

Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)