Сьогодні, 6 жовтня, в Києві розпочався другий етап навчання 35 кандидатів на посади громадських омбудсменів із захисту виборчих прав. Воно проходить у рамках проекту «Виборча реформа задля підсилення впливу агентів змін та підтримки публічного діалогу», що фінансується Європейським Союзом.

Цього разу учасники пройдуть модулі, що стосуються зовнішньої та внутрішньої комунікації у виборчому процесі, роботи зі ЗМІ, навичок публічного виступу, збору та фіксації доказів, складання процесуальних документів, кримінальних правопорушень та відповідальності за них, співпраці з правоохоронними органами. Також заплановані презентація досвіду успішних кампаній громадського моніторингу, перегляд фільму про політичні технології, дискусія з народними депутатами про роль парламенту в дотриманні прав людини, а також екскурсія до Верховної Ради.

«Перший етап навчання був доволі насиченим, а в період між сесіями кандидати виконували ряд складних домашніх завдань. Практично всі з ними успішно впорались, проявили свій високий професійний рівень. Сподіваємось, що на новій сесії вони також отримають не менш корисні знання, які ефективно використовуватимуть на практиці», - зазначила радниця з юридичних питань Громадянської мережі ОПОРА Ольга Коцюруба.

По закінченню навчання учасники отримають сертифікат Школи громадських омбудсменів із захисту виборчих прав та будуть офіційно представлені в регіонах.

25 кандидатів, які найуспішніше складуть оцінювання, після проходження навчання будуть з січня 2019 року інституціоналізовані в громадських омбудсменів у кожному з 24 регіонів України та місті Києві. Інші кандидати, що успішно завершили навчання та отримали сертифікат, створюватимуть резервний список.

Активна фаза діяльності омбудсменів припадатиме на президентські, парламентські вибори 2019 року та місцеві вибори 2020 року. Вона базуватиметься на Кодексі поведінки, який буде розроблено ОПОРОЮ спільно з Українським католицьким університетом. Цей Кодекс включатиме, насамперед, гарантії безсторонності та політичної незаангажованості омбудсменів, а також висвітлюватиме основні функції та процедури їхньої діяльності.

Нагадаємо, що у рамках проекту Громадянська мережа ОПОРА підписала з Уповноваженою з прав людини офіційний Меморандум про співпрацю. Метою документа є координація зусиль із захисту виборчих прав та свобод громадян.

Детальніше про те, що робитимуть громадські омбудсмени у регіонах, читайте тут.

Підготовлено в рамках проєкту “Виборча реформа задля посилення впливу агентів змін та підтримки публічного діалогу”, який реалізує Громадянська мережа ОПОРА за підтримки ЄС ombudsman.oporaua.org/about_project