За рік до загальнонаціональних виборів Європейський Союз започатковує проект "Виборча реформа задля підсилення впливу агентів змін та підтримки публічного діалогу", який реалізує Громадянська мережа ОПОРА спільно з Українським католицьким університетом та Європейським центром підтримки виборів. Проект спрямований на захист виборчих прав громадян шляхом реформування законодавства про парламентські та місцеві вибори та створення мережі громадських омбудсменів по всій Україні.

"Вільні і чесні вибори є основою демократичної трансформації. Комплексна реформа виборчого законодавства є однією з ключових реформ, які Україна повинна здійснити. Це надзвичайно важливо, щоб це було зроблено назавжди до наступного раунду виборів у країні, щоб до того часу правила гри могли бути покращені. Водночас поліпшення захисту виборчих прав та інтересів громадян України, зокрема через мережу уповноважених з виборчих прав у регіонах, допоможе зменшити простір для політичної корупції та покращити цілісність та довіру до виборчого процесу в цілому", - заявив посол, Голова Представництва Європейського Союзу в Україні Хюг Мінгареллі.

У зв’язку з практикою застосування адміністративного ресурсу, політичної корупції, а також недостатню професійність органів адміністрування виборчого процесу в українському суспільстві є запит на виборчу реформу. Проблема політичної корупції пов’язана як з недосконалістю законодавства, так і непрофесійністю дій правоохоронних органів, які протягом року розслідують кримінальні справи щодо порушень на виборах. За даними ОПОРА, лише 15% місцевих виборів у 2015 році закінчилися судовими вироками.

"За результатами спостереження ОПОРИ, суб’єкти виборчого процесу масово порушують законодавство, однак лише одиниці з них притягуються до відповідальності. Близько 70-80% розпочатих кримінальних проваджень не доходять до суду. Але якщо виконавці злочинів інколи притягуються до відповідальності, то ініціатори майже завжди уникають відповідальності. Відсутність санкцій за порушення виборчого законодавства є одним з ключових питань в Україні. Необхідно здійснити виборчу реформу перед виборами 2019-2020 рр. Венеціанська комісія, місії спостереження та експертні організації рекомендували Україні пропорційну виборчу систему з відкритими списками. Це значно зменшить політичну корупцію та підвищить відповідальність та професіоналізм виборних органів на місцевому та національному рівнях", - зазначила голова правління Громадянської мережі ОПОРА Ольга Айвазовська.

Проект допоможе:

  • Розробити зміни до законодавства про парламентські та місцеві вибори з залученням зацікавлених сторін, а громадяни України будуть якісно поінформовані про цілі та методи реформування.
  • Створити мережу громадських омбудсменів з захисту виборчих прав, які у всіх регіонах України системно моніторитимуть та аналізуватимуть кримінальні справи з виборчих порушень, роботу судів і поліції. Омбудсмени також триматимуть на контролі кожну резонансну справу та сприятимуть їх розслідуванню у правовий спосіб.
  • Вивчити специфіку організації та проведення виборів на конфліктних територіях, підготувати рекомендації щодо підготовки до виборів.
  • Підвищити прозорість та підзвітність виборчих адміністрацій, а також попередити незаконний вплив на голосування виборців шляхом запровадження сервісів відкритих даних про політичні процеси в Україні.

Бюджет проекту становить 628 000 євро та триватиме з січня 2018 року по квітень 2021 року.

Підготовлено в рамках проєкту “Виборча реформа задля посилення впливу агентів змін та підтримки публічного діалогу”, який реалізує Громадянська мережа ОПОРА за підтримки ЄС ombudsman.oporaua.org/about_project