У Волинській області у всіх дев’яти громадах, де 23 грудня відбудуться перші вибори, у визначені строки сформували дільничні виборчі комісії. Більшість представників керівного складу (42%) і членів ДВК (52,4%) включили за поданнями кандидатів у депутати та кандидатів на посади голів ОТГ. Такими виявились результати аналізу представників ОПОРИ представництва новостворених дільничних виборчих комісій.

Загалом на Волині у дев’яти громадах утворили 82 ДВК. Найбільша їх кількість у Ківерцівській міській (15) та Старовижівській селищній (14) громадах, найменша – у Привітненькій сільській громаді (7). До складу ДВК усіх громад загалом увійшло 997 осіб, із них – 241 особа керівного складу ДВК (голова, заступник голови та секретар), а також 756 інших членів ДВК.

Представники Громадянської мережі ОПОРА проаналізувала членів ДВК за суб’єктами, які висували їх до складу комісій. Так, серед керівного складу 101 особа (42%) була включена за поданням кандидатів у депутати чи кандидатів на посади голів ОТГ, ще 40 осіб (16,6%) – за поданням Всеукраїнського об’єднання «Батьківщина», а 34 особи (14,1%) – за поданням «Блоку Петра Порошенка «Солідарність». 23 особи (9,5%) увійшли до керівного складу дільничних виборчих комісій за поданням Радикальної партії Олега Ляшка, 19 (7,9%) – за поданням «Народного фронту»,  по 4 особи (1,7%) – за поданнями «Українського об’єднання патріотів – УКРОП» та «Опозиційного блоку», 3 особи (1,2%) – за поданнями голови районної виборчої комісії.  Разом з тим, по 2 посади (0,8%) у керівному складі ДВК отримали особи, яких висували партії «Об’єднання «Самопоміч», Аграрна партія України, «Громадянська позиція», «Соціалісти», «Громадський рух «Народний контроль», Народний Рух України, а 1 посаду (0,5%) у керівному складі отримав представник Всеукраїнського об’єднання «Свобода».

12 12 2018 News Volyn DVK 1

Серед інших членів ДВК переважну більшість, а саме 396 осіб (52,4%) включали до складу за поданням кандидатів у депутати чи кандидатів на посади голів громад. Ще 65 осіб (8,6%) включили до складу ДВК за поданням «БПП «Солідарність», по 54 особи (7,1%) включили за поданням партій «Народний фронт» та ВО «Батьківщина», ще 46 осіб (6,1%) – від Радикальної партії Олега Ляшка, 37 осіб (4,9%) – за поданням голови районної виборчої комісії, а 25 осіб (3,3%) – за поданням «Опозиційного блоку». 15 членів (2%) увійшли до складу ДВК за поданням «Об’єднання «Самопоміч», 12 осіб (1,6%) – Народного Руху України, 11 осіб (1,5%) – «УКРОПу», 10 осіб (1,3%) – «Громадянської позиції», по 9 осіб (1,2%) – ВО «Свобода» та партії «Соціалісти», 8 осіб (1,1%) членів ДВК увійшли до їх складу за поданням «Громадського руху «Народний контроль», а 5 осіб (0,6%) – від Аграрної партії України.

12 12 2018 News Volyn DVK 2

Нагадаємо, у частині 1 статті 23 Закону України «Про місцеві вибори» визначено, що право подання кандидатур до складу дільничних виборчих комісій мають місцеві організації політичних партій, про утворення депутатських фракцій яких оголошено на першій черговій сесії Верховної Ради України поточного скликання; місцеві організації політичних партій, кандидатів у депутати від яких зареєстровано в багатомандатних виборчих округах; кандидати у депутати в одномандатних виборчих округах; кандидати на посаду сільського, селищного, міського голови, старости.

При утворенні дільничної виборчої комісії відповідна територіальна виборча комісія визначає осіб, які підлягають включенню до складу відповідної дільничної виборчої комісії, з числа кандидатур, поданих суб’єктами подання, шляхом жеребкування, що проводиться у порядку, встановленому Центральною виборчою комісією, не пізніш як на п’ятий день після закінчення строку внесення подань щодо кандидатур до складу такої комісії.

Також нагадаємо, Громадянська мережа ОПОРА не проводить класичне довготермінове та короткотермінове спостереження за призначеними на 23 грудня першими місцевими та додатковими виборами в об’єднаних територіальних громадах на місцях. Втім місцеві вибори є важливими та оціночними в частині належної діяльності вищого органу адміністрування виборчого процесу.