До виборчої дільниці №180353, що у селі Станишівка Житомирського району, підвезли 20 осіб, повідомляють спостерігачі ОПОРИ.

18 12 avtobus14

Один із чоловіків, що вийшли з автобуса, у відповідь на запитання спостерігача сказав, що це його приватний автобус. Водночас жінка, яка назвала себе організаторкою підвезення, зауважила, що нічого поганого вона не робить, нічого не порушує, бо нікому не вказувала, за кого голосувати.

Громадянська мережа ОПОРА зазначає, що, незважаючи на те, що Закон України «Про місцеві вибори» не трактує саме підвезення виборців як правопорушення, такі дії кандидата можуть розглядатися як можливість для проведення агітації. З огляду на це хочемо нагадати, що ч. 4 ст. 60 Закону забороняє проводити передвиборну агітацію, що супроводжується наданням виборцям грошей чи безоплатно або на пільгових умовах цінних паперів, кредитів, лотерейних білетів, товарів (крім товарів, що містять візуальні зображення назви, символіки, прапора місцевої організації партії, яка є суб’єктом виборчого процесу, політичної партії, місцева організація якої є суб’єктом виборчого процесу, або інших агітаційних матеріалів, за умови, що вартість таких товарів не перевищує 5 відсотків розміру мінімальної заробітної плати) та інших матеріальних цінностей або робіт чи послуг. Забороняється укладення з виборцями за рахунок коштів виборчого фонду оплатних договорів на проведення передвиборної агітації.

Підвезення виборців, яке є наданням їм безкоштовної послуги перевезення, у випадку, якщо воно поєднане з агітацією, може вважатися непрямим підкупом виборців.

Відповідно до ч. 2 ст. 160 Кримінального кодексу України, пропозиція, обіцянка або надання виборцю чи учаснику референдуму неправомірної вигоди за вчинення або невчинення будь-яких дій, пов`язаних з безпосередньою реалізацією ним свого виборчого права чи права на участь у референдумі (відмова від участі в голосуванні, голосування на виборчій дільниці (дільниці референдуму) більше одного разу, голосування за окремого кандидата на виборах, кандидатів від політичної партії, місцевої організації політичної партії або відмова від такого голосування, передача виборчого бюлетеня іншій особі), - караються обмеженням волі на строк до трьох років або позбавленням волі на той самий строк з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк від одного до трьох років.

Уразі виявлення порушень виборчого процесу звертайтеся за телефоном гарячої лінії ОПОРИ: 044 591 44 44 (вартість дзвінків згідно з тарифами вашого оператора).

За коментарями звертайтеся:
Оксана Данильченко,
координатор громадського спостереження ОПОРИ за виборами у Житомирській області
Тел. 096 7139129,

Веб-сайт|Фейсбук | Твіттер

(#вибори16; #elect_ua; #opora; #опора)

Довідково:

Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за першими виборами в об’єднаних територіальних громадах, які відбудуться 11 та 18 грудня 2016 року. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.