На Вінниччині міська територіальна виборча комісія друкувала бюлетені з особистими даними, тому довелося припинити друк. Про це спостерігачам Громадянської мережі ОПОРА розповів голова Немирівської міської виборчої комісії.

13 грудня у місті Вінниця у ПрАТ «Віноблдрукарня» відбувався друк бюлетенів для проведення виборів у Немирівській міській громаді. Контролювати процес друку приїхали голова та члени Немирівської міської виборчої комісії.

Як повідомив спостерігачу ОПОРИ, голова комісії Вадим Мировський (представник партії ВО «Батьківщина»), під час друку один із членів комісії помітив, що в бюлетенях для виборів міського голови «там, де адреса одного з кандидатів, прописано «місто Немирів» і «будинок №…», без зазначення вулиці».

Голова міськвиборчкому зателефонував до ЦВК, щоб проконсультуватися, чи є серйозним порушенням пропущена назва вулиці. Проте, в ЦВК йому пояснили, що персональних даних кандидатів узагалі не повинно бути в бюлетенях, тому потрібно припинити друк.

За словами Вадима Мировського, на той момент вже було надруковано більше 7 тисяч бюлетенів із загальної кількості близько 11,5 тисячі екземплярів. Тому друк бюлетенів для виборів голови громади припинили і надрукували бюлетені для виборів депутатів.

Зі слів голови комісії, у бюлетенях були виправлені помилки – прибрані адреси, й новий процес друку відбувся. Після чого, члени комісії повернулися до Немирова і затвердили рішення про зміни в бюлетені. Потім знову повернулися до друкарні, склали акт про отримання надрукованих бюлетенів. Але під час запакування бюлетенів у приміщені друкарні для упаковки використали один із зіпсованих аркушів-бюлетенів. Після чого – транспортували бюлетені з друкарні на засідання комісії. Представник однієї з партій вказав, що бюлетені запаковані неналежним чином та вимагав розпаковування з метою перевірки. Голова комісії відмовив у проведенні цієї процедури.

За інформацією, яку спостерігачу ОПОРИ надав начальник Немирівського відділу поліції ГУНП у Вінницькій області полковник Олександр Король, кандидат на посаду голови громади Михайло Зазуляк (від партії «БПП «Солідарність») звернувся до поліції з заявою про фальсифікації.

Також, як повідомляв голова Немирівської виборчої комісії, деякі члени комісії написали заяви про відкликання своїх голосів, відданих за рішення про прийняття бюлетенів, мотивуючи це неналежним пакуванням пачок з бюлетенями. Після цього комісія ухвалила постанову про повернення бюлетенів до друкарні, куди бюлетені й повезли. Але там їх відмовилися прийняти, посилаючись на відсутність у рішенні комісії посилання на те, що саме необхідно вчинити з бюлетенями.

Як зазначив голова комісії, наразі є два шляхи вирішення долі бюлетенів: знищити їх і друкувати нові, або належно перепаковувати.

На наступному засіданні комісія прийняла рішення про перепакування виборчих бюлетенів. Сьогодні, 16 грудня, у Вінницькому окружному адміністративному суді має відбутися засідання щодо оскарження рішення Немирівської міської виборчої комісії.

Громадянська мережа ОПОРА наголошує, що розміщення в бюлетені персональних даних кандидатів не передбачено.  Відповідно до статті 74 Закону України «Про місцеві вибори», у виборчому бюлетені для голосування в територіальному виборчому окрузі зазначаються порядковий номер, великими літерами повна назва відповідної місцевої організації партії, далі маленькими літерами в дужках – прізвище, власне ім’я (усі власні імена) та по батькові (за наявності) першого кандидата в списку кандидатів, далі через тире - великими літерами прізвище, власне ім’я (усі власні імена) та по батькові (за наявності) кандидата у депутати, закріпленого за відповідним територіальним виборчим округом. Між порядковим номером та зазначеними відомостями розміщується порожній квадрат.

А відповідно до  ч. 3 ст. 74 ЗУ «Про місцеві вибори» текст виборчих бюлетенів для голосування у відповідних виборчих округах затверджується відповідними територіальними виборчими комісіями не пізніш як за 17 днів до дня голосування – 30 листопада.

У той же час ч. 3 ст. 75 вищезазначеного закону вказує, що технічні відходи, поліграфічний брак, виборчі бюлетені, в яких за рішенням територіальної виборчої комісії виявлені помилки, а також друкарські форми знищуються поліграфічним підприємством в порядку та у строки, визначені умовами договору про виготовлення виборчих бюлетенів, про що складається акт у двох примірниках.

Нагадаємо, спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА у Вінницькій області провадять громадське спостереження за першими виборами в об’єднаних територіальних громадах. Закликаємо мешканців Вінниччини не залишатися байдужими до прозорості виборчого процесу. У разі виявлення порушень виборчого процесузвертайтесь за телефоном гарячої лінії: (044) 591 44 44 (вартість дзвінків згідно з тарифами вашого оператора).

Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори16; #elect_ua; #opora; #опора)

Довідково:

Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за першими виборами в об’єднаних територіальних громадах, які відбудуться 11 та 18 грудня 2016 року. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.