Три партії є безсумнівними лідерами по кількості представників у територіальних виборчих комісіях Сумської області: партія «БЛОК ПЕТРА ПОРОШЕНКА» СОЛІДАРНІСТЬ» (75 чоловік), політична партія «Опозиційний блок» (74 чоловіки) та політична партія «Всеукраїнське об'єднання «Батьківщина» (72 чоловіки).

За результатами жеребкування Центральної виборчої комісії, в Сумській області сформовано склади територіальних виборчих комісій обласного, районного рівня, а також ТВК у обласному центрі та містах обласного значення – всього 26 територіальних виборчих комісій, а тому числі Сумська обласна виборча комісія, 18 районних та 7 міських комісій.

Переважна більшість комісій мають у своєму складі максимально можливу кількість членів – 18. І лише Конотопська, Охтирська, Роменська районні та Лебединська міська комісія мають по 17 членів.

Склади комісій Сумської області сформували на основі подань від 25 місцевих організацій політичних партій. Найбільше представників у комісіях мають три партії: «БЛОК ПЕТРА ПОРОШЕНКА» СОЛІДАРНІСТЬ», «Опозиційний блок» та ВО «Батьківщина». Далі йдуть Радикальна партія Олега Ляшка (53 представники) та політична партія «НАРОДНИЙ ФРОНТ» (50 чоловік). Інші ж партії мають набагато менше представництво у територіальних виборчих комісіях.

TVK Sumschyna

Логічно, що партії, які представлені у Верховній Раді, мають найбільше членів ТВК. Адже, згідно процедури, по два представники місцевих організацій політичних партій, які мають у ВРУ свої фракції, обов’язково мають бути включені до складу ТВК. Також ці партії, як і інші зареєстровані у відповідній адміністративно-територіальній одиниці, могли отримати ще по одному представнику у комісіях шляхом жеребкування.

Є в складі ТВК Сумської області й маловідомі політичні сили, наприклад, соціально-екологічна партія «Союз. Чорнобиль. Україна.», партія «НАЦІОНАЛЬНИЙ РУХ», Піратська Партія України та партія «Молодь до ВЛАДИ». Цікаво, що до Сумської міської виборчої комісії одного представника подала місцева організація ПАРТІЇ РЕГІОНІВ.

Жодного представника до ТВК Сумської області не надав «УДАР (Український Демократичний Альянс за Реформи) Віталія Кличка».

В розрізі керівного складу ТВК, найбільше представників на керівних посадах ТВК мають «НАРОДНИЙ ФРОНТ», ВО «Батьківщина», «БЛОК ПЕТРА ПОРОШЕНКА» СОЛІДАРНІСТЬ».

TVK ker Sum

Наразі перші засідання територіальні виборчі комісії Сумської області вже провели. Далі їм належить скласти єдиний кошторис доходів і видатків на підготовку і проведення місцевих виборів, а також оприлюднити інформацію про розмір грошової застави та спеціальний рахунок, на який вона вноситься. Згідно календарного плану проведення місцевих виборів 2015 року, до 12 вересня районні ТВК мають утворити сільські і селищні ТВК та міські ТВК у містах районного значення, до 16 вересня усі ТВК мають утворити виборчі округи для проведення виборів депутатів до місцевих рад.

Ірина Стегній,
прес-секретар Громадянської мережі ОПОРА в Сумській області
+380663055190, [email protected]
 
За коментарями звертайтеся:
координатор виборчих програм Громадянської мережі ОПОРА в Сумській області
Олександр Хоруженко
+380509120278