Спостерігачі мережі ОПОРА встановили факт порушення порядку внесення змін до виборчого бюлетення у виборчому окрузі №145.

На початаку жовтня 2014 року Центральна виборча комісія отримала звернення із заявою про відмову балотуватися від кандидата по 145 виборчому округу, Андрія Георгієвського, висуванця Комуністичнох партії України. 13 жовтня 2014 року ЦВК прийняла рішення № 1685 і скасувала реєстрацію кандидата.

Відповідно до рішення центральної виборчої комісії, дільничні комісії повинні були проставити за допомогою штампу «Вибув» відповідну відмітку в полі вищезгаданого кандидата.

Згідно ч.7  ст. 81 Закону України «Про вибори народних депутатів» встановлений такий порядок внесення змін до виборчих бюлетенів:

«У разі прийняття Центральною виборчою комісією рішення про скасування реєстрації кандидата (кандидатів) у депутати в одномандатному окрузі або рішення про вибуття кандидата у депутати з балотування у період виготовлення виборчих бюлетенів або після виготовлення виборчих бюлетенів, однак за той проміжок часу, у який неможливо здійснити передрукування виборчих бюлетенів, Центральна виборча комісія приймає рішення про внесення змін до виборчого бюлетеня відповідного виборчого округу. Рішення Центральної виборчої комісії негайно передається відповідній окружній виборчій комісії. Окружна виборча комісія негайно передає це рішення дільничним виборчим комісіям для внесення відповідних змін.

Такі зміни до виборчих бюлетенів вносяться членами дільничних виборчих комісій з використанням штампа "Вибув" на засіданні дільничної виборчої комісії.»

Але спостерігачами мережі ОПОРА був зафіксований випадок непроставлення такої відмітки на виборчих бюлетенях на виборчій діяльниці №530727 (Полтавський район) виборчого округу №145. До середини дня голосування виборцям на цій дільниці видавали бюлетені без відтиску штампа «Вибув». Лише після того, як виборча комісія отримала по факсу відповідну постанову ЦВК, були в день голосування проставлені відповідні відмітки.

Ми попросили прокоментувати ситуацію голову дільничної комісії № 530727 Валентину Атаманюк. Вона повідомила, що лише сьогодні отримала від окружної комісії №145 по факсу відповідну постанову  ЦВК, тому до цього моменту не мала права робити будь-які дії з бюлетенями.

Всі бюлетені, які будуть знайдені у виборчих скриньках без вказаного штампу, будуть визнані недійсними. Таким чином, внаслідок неузгодженості між окружною та дільничною виборчої комісією, результати волевиявлення значної кількості виборців не будуть враховані при встановленні результатів по одномандатному виборчому округу.

 

За коментарями звертайтеся:
Дар’я Черкашина – прес-секретар Громадської мережі ОПОРА в Полтавській області
+380996744565
cherkashina.darija@gmail.com
 
Довідково:
Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.
Починаючи з вересня 2014 року, Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами народних депутатів України. Мережа залучить до моніторингової кампанії 213 довготермінових спостерігачів, які працюватимуть у всіх регіонах України від офіційного старту виборчої кампанії до оголошення остаточних результатів виборів.  У день голосування, 26 жовтня, до них долучаться більше 2 000 активістів для здійснення швидкого статистичного підрахунку голосів. 
Website:http://oporaua.org/                                                                                                                         
Facebook: https://www.facebook.com/cn.opora