Одним з наймасовіших типів порушень виборчого законодавства на Прикарпатті в останній тиждень перед парламентськими виборами стало розповсюдження "чорного піару" проти кандидатів у народні депутати та партій. Про найцікавіші випадки "чорного піару" сьогодні на прес-конференції розповів координатор ОПОРИ на Івано-Франківщині.

Факти поширення матеріалів з ознаками «чорного піару» ОПОРА виявила у виборчих округах № 83, 84 та 89. «Чорним піаром» ми вважаємо поширення матеріалів з компрометуючою інформацією про кандидатів за допомогою засобів, які не дозволяють встановити відповідальних за поширення інформації осіб.

У 83 виборчому окрузі (центр - Івано-Франківськ) виявлено листівку з ознаками «чорного піару» проти Олександра Шевченка (Блок Петра Порошенка), аналогічний метод боротьби зафіксовано проти Михайла Довбенка (округ №84 – центр м. Тисмениця) та Юрія Солов’я (округ №89 – центр м. Снятин), які балотуються від Блоку Петра Порошенка.

83 Shevchenko 89 Solovej

У 88 виборчому окрузі (центр м. Коломия) невідомі поширили агітаційний плакат з зображенням кандидата-самовисуванця Ігоря Слюзара, який був стилізований під агітаційні матеріали Блоку Петра Порошенка. Сам кандидат спростовує причетність до виготовлення і поширення даного друкованого матеріалу і, як зазначив у заяві до ЦВК, вважає що це здійснили для формування громадського думки про нього, як кандидата, що порушує закон.

88 Sluzar

Крім того, у 88 виборчому окрузі (центр - Коломия) з'явились плакати проти кандидата-мажоритарника Юрія Тимошенка (Народний фронт), а у 84-му окрузі - листівки проти Ольги Галабали, яка балотується від партії “Воля”.

84 Galabala  88 Тymoshenko

"Як і властиво для цієї технології, матеріали і засоби «чорного піару» використовуються в останні дні перед днем голосування, щоб ті, проти кого вони спрямовані, не мали можливості на спростування чи пояснення компрометуючої інформації", - зауважив координатор  ОПОРИ.

За коментарями звертайтеся:

email: [email protected]

 
Довідково:
Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.
Починаючи з вересня 2014 року, Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами народних депутатів України. Мережа залучить до моніторингової кампанії 213 довготермінових спостерігачів, які працюватимуть у всіх регіонах України від офіційного старту виборчої кампанії до оголошення остаточних результатів виборів. У день голосування, 26 жовтня, до них долучаться більше 2 000 активістів для здійснення швидкого статистичного підрахунку голосів. 
Twitter:https://twitter.com/opora (@opora)