Новообрані члени Центральної виборчої комісії не допустили журналістів та представників Громадянської мережі ОПОРА на своє перше засідання 5 жовтня. Під час засідання було обрано керівний склад органу адміністрування виборів.

Так, представників ОПОРИ та журналістів не пустили до залу засідань, посилаючись на рішення Комісії.

«Це питання розглядалось на засіданні, було прийнято рішення, про яке вам повідомить голова», – зазначив у коментарі журналістам член ЦВК Андрій Євстігнєєв.

Під час засідання головою Комісії було обрано Тетяну Сліпачук, заступниками – Олега Конопольського та Євгенія Радченка, секретарем – Наталію Бернацьку.

Після завершення засідання керівний склад Комісії дав брифінг щодо недопуску журналістів:

«Коли ми приїхали сюди, у нас на початок засідання не було ніякої інформації про пресу, про те, що хтось подав документи чи хтось очікує. Тому ми розпочали засідання ЦВК негайно для того, щоб якомога скоріше вирішити питання і приступити відповідно до регламенту до усіх робочих питань. Всі ці питання, відповідно до закону та регламенту, будуть здійснюватися шляхом проведення засідань, де будуть обговорюватись за участі всіх представників, акредитованих та неакредитованих», – сказала Сліпачук.

«На момент того, як ми зайшли в зал, не було нікого з представників преси, ми їх просто не бачили», – додав Радченко.

«Ми працювали без перерви, комісія тільки закінчила свою роботу. Ми повинні сьогодні були закінчити кадрові питання, щоб комісія приступила до роботи. Якщо ви говорите до людей і вимагаєте від нас відповідних норм, то, будь ласка, ви самі їх спочатку вивчайте, потім доводьте до людей. Норматив передбачає – допуск до початку засідання. Є регламент, а переривати засідання комісії недоцільно було», – наголосив Конопольський.

Як зазначив аналітик Громадянської мережі Олександр Клюжев, відповідно до Закону про Центральну виборчу комісію всі без виключення засідання комісії мають бути відкритими.

«На жаль, не дивлячись на великі очікування, Комісії не вдалось продемонструвати стандарти дотримання законності на своєму першому засіданні. Безумовно, буде спроба пояснити свою позицію певними псевдоюридичними формулюваннями, але тут головний принцип: якщо комісія готова до відкритості, вона її забезпечує в межах законності. Тому будемо сподіватись, що це буде урок для всіх, що після такої неприємної ситуації у ЦВК вже не буде можливості ховатись від суспільства», – сказав Клюжев.