На Дзержинській районній у місті Кривий Ріг виборчій комісії під час встановлення підсумків голосування було допущено низку процедурних порушень.

Згідно з вимогами ч. 3 ст. 83 Закону України «Про місцеві вибори» територіальна виборча комісія має спочатку прийняти запечатані пакети з протоколами виборчих комісій, розпечатати їх та оголосити зміст протоколів дільничних виборчих комісій про підрахунок голосів виборців на відповідних виборчих дільницях, а також приймає запечатані пакети з іншими виборчими документами. Далі територіальна виборча комісія перевіряє комплектність документів та цілісність упаковки усіх пакетів з виборчими документами. При цьому кожен член комісії має право оглянути кожен пакет з документами. І тільки у разі повної комплектності виборчих документів та цілісності упаковки усіх пакетів відкриваються почергово пакети з протоколами про підрахунок голосів на виборчій дільниці та оголошуються відомості, зазначені у них. Однак, члени Дзержинської територіальної виборчої комісії при прийомі документів від представників ДВК одночасно розпечатували пакети з протоколами та пакети з протоколами про підрахунок голосів.

При прийомі документів від ДВК №121503 було виявлено, що на пакеті зі списками виборців відсутній інформаційний листок з написом «Список виборців». Окрім того, у написі на загальному пакеті з виборчими бюлетенями до переліку кандидатів, внесені, за кого не було отримано жодного голосу виборців, хоч загальний пакет не містив пакетів з такими написами по кожному кандидату окремо.

Оскільки вже вся документація виборчої дільниці була розпакована, її представників не могли відправити на уточнення. Тому було прийнято рішення запросити всіх членів дільничної виборчої комісії №121503 до Дзержинської районної у місті Кривий Ріг виборчої комісії. Всі члени ДВК прибули до РВК і було здійснено покрокове перепакування виборчої документації – списки виборців було запаковано, а на пакунок заклеєно інформаційний листок.

Інша ж виборча дільниці (№121497) принесла незапаковані списки виборців, а папірець з підписами всіх членів виборчої дільниці був наявний. Прямо у приміщенні РВК представники ДВК перепакували списки виборців у поліетиленовий пакет.

 

Довідково:

Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за позачерговими виборами міського голови міста Кривий Ріг, які відбудуться 27 березня 2016 року. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. Починаючи з 6 лютого, у місті працює команда з 5 спостерігачів, до яких у день голосування приєднається група короткотермінових спостерігачів, що дозволить забезпечити присутність представників ОПОРИ на третині виборчих дільниць Кривого Рогу.