Підлеглі чинного міського голови Кривого Рогу і кандидата на цю ж посаду залучені до передвиборної агітації свого керівника. Їх імена та фото фігурують у роздаткових матеріалах, котрі поширюються у агітаційних наметах кандидата Юрія Вілкула. ОПОРА звернулася за роз'ясненням ситуації, що склалася, до керуючої справами Криворізької міської ради. 

З агітаційних наметів у всіх районах Кривого Рогу розповсюджуються інформаційні матеріали, виготовлені на замовлення кандидата на посаду Криворізького міського голови Юрія Вілкула, покликані ознайомити виборців з представниками “Політичної команди мера” в кожному окремому районі, та їх спільною декларацією підтримки на позачергових виборах міського голови кандидата Юрія Вілкула.

Увагу спостерігачів ОПОРИ привернув той факт, що у листівці, яку агітатори поширюють в Саксаганському районі міста, поруч з текстом декларації підтримки розміщені фото підлеглих осіб чинного міського голови, а саме: першого заступника Криворізького міського голови - Фіщенка О.В., заступника Криворізького міського голови – Подоплєлової Н.Л., заступника Криворізького міського голови – Бєлікова К.А. та керуючої справами виконкому Криворізької міської ради Шовгелі О.М.

gazeta 1103

gazeta3 1103

 

gazeta2 1103

Вбачаючи в цьому можливе порушення Юрієм Вілкулом ч.2 ст.60 Закону України “Про місцеві вибори”, яка прямо забороняє кандидатам, що обіймають посади в органах місцевого самоврядування залучати до передвиборної агітації або використовувати для будь-якої роботи, пов’язаної з проведенням передвиборної агітації, підлеглих їм осіб, представники ОПОРИ звернулись за коментарем до керуючої справами Криворізької міської ради Шовгелі Олени Миколаївни.

На запитання спостерігача ОПОРИ про свою участь в агітації, Олена Шовгеля відповіла, що це її громадянська позиція, котра полягає в підтримці Юрія Вілкула. Коли спостерігач попередила Олену Миколаївну, що її посада накладає на неї певні обмеження, в тому числі у вигляді заборони на участь у передвиборній агітації (п.3, ч.1, ст.60 ЗУ “Про місцеві вибори”), пані Шовгеля зазначила: “Якщо ви мене запитаєте, я не стану казати неправду. Це є моя громадянська позиція, мене як людини, мене як депутата обласної ради від “Опозиційного блоку”. Я казала про це вчора, кажу сьогодні і казатиму завтра. Мені за це не соромно, адже я вважаю, що це людина яка зробить все необхідне, щоб “завтра” у цього міста було”.

ВІДЕО: Громадянська мережа ОПОРА

Зауважимо, що сам коментар Олени Миколаївни, який вона дала спостерігачеві ОПОРИ у своєму робочому кабінеті, містить агітацію і ознаки порушення Закону України “Про місцеві вибори”. Згідно з пунктом 3 частини 1 ст. 60 Закону, службовим особам органів місцевого самоврядування забороняється брати участь у передвиборній агітації у робочий час. За вказані дії передбачено адміністративну відповідальність відповідно до частини 1 ст. 212 - 10 КУпАП: “Здійснення передвиборної агітації особою, участь якої у передвиборній агітації заборонена законом тягне за собою накладення штрафу на посадових осіб – від п'ятдесяти до вісімдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян”.

 

Моніторинг парламенту| Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори16; #elect_ua; #opora; #опора; #кривийріг; #kryvyjrih)

Довідково:

Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за позачерговими виборами міського голови міста Кривий Ріг, які відбудуться 27 березня 2016 року. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. Починаючи з 6 лютого, у місті працює команда з 5 спостерігачів, до яких у день голосування приєднається група короткотермінових спостерігачів, що дозволить забезпечити присутність представників ОПОРИ на третині виборчих дільниць Кривого Рогу.