Протокол із підсумками результатів голосування у місті Ужгород за кандидатів до міськради суд двічі визнав протиправним та скасував. Два позови до Закарпатського окружного адміністративного суду із приблизно однаковими вимогами подали представники партій «ПАТРІОТ» та «Європейської партії України».

Судовий позов подав кандидат від «Європейської партії України» Олександр Броді. Позивач, зокрема, стверджував, що інформація про кількість голосів за партії «Наш край» та «Опозиційний блок» у протоколах дільничних виборчих комісій не співпадає із тією, яка фігурує у протоколі Ужгородської міської виборчої комісії «Про результати виборів депутатів Ужгородської міської ради у багатомандатному виборчому окрузі».

У суді позивач озвучив, що, згідно із протоколами дільничних виборчих комісій, партія «Наш край» набрала 3 118 голосів, а у підсумковому протоколі вказано, що – 3 632. Також, твердить позивач, партія «Опозиційний блок», за даними протоколів дільничних виборчих комісій, отримала 1695 голосів, а у підсумковому протоколі вказується – 1165 голосів. Тобто, зі слів, позивача, голоси нібито було «відібрано» від однієї політичної сили і «приписано» іншій.

Раніше, як повідомляла ОПОРА, інформацію – що нібито голоси «Опозиційного блоку» було приписано «Нашому краю» – під час офіційного оголошення результатів виборів озвучила секретар Ужгородської ТВК Вікторія Філатова-Степанова. Через це, з її слів, вона не підписала підсумковий протокол.

Вночі, 06 листопада, в Закарпатському окружному адміністративному суді задовольнили позов частково. Зокрема, суд визнав протиправними діїÂ  Ужгородської міської виборчої комісії по встановленню підсумків та результатів голосування; протокол визнано протиправним та скасовано. Також суд зобов’язав міську виборчу комісію повторно, на підставі протоколів дільничних виборчих комісій, встановити підсумки та результати виборів депутатів Ужгородської міської ради.

На день раніше – 05 листопада, – Закарпатський окружний адміністративний суд виніс подібну постанову щодо повторного встановлення результатів голосування за позовом представників партії «ПАТРІОТ».

Наразі у Закарпатському окружному адміністративному суді також перебуває справа із аналогічними вимогами – перерахувати голоси – за позовом кандидата до Ужгородської міської ради від партії «Громадянська позиція» Інни Конар.

Голова Ужгородської міської виборчої комісії Яків Чернобук у коментарі ОПОРІ зазначив, що у комісії є ще два дні, аби вирішити, чи подавати апеляцію на дві постанови судів.

За коментарями звертайтеся:
Феськов Володимир
координатор ОПОРИ у Закарпатській області
+38 066 317 36 13
(#вибори2015 #elect_ua #opora #опора)
Довідково:                                                                                                                             
Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за місцевими виборами в Україні, які відбудуться 25 жовтня 2015 року. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. Починаючи з 5 вересня, у всіх регіонах України працюють 144 довготермінові спостерігачі, до яких приєднаються понад 3000 короткотермінових спостерігачів у день голосування. Слідкуйте за останніми новинами на сайті ОПОРИ та Мапі порушень «Місцеві вибори 2015». Рекомендуємо кожному спостерігачу, журналісту й активним громадянам завантажити мобільний додаток «Місцеві вибори» для Android.