30 листопада 2015 року Чернігівська міська виборча комісія оголосила про другий тур виборів міського голови Чернігова, призначений на 15 листопада. Станом на 4 жовтня агітаційна активність претендентів на цю посаду різниться досить сильно.

Нагадаємо, що під час першого туру виборів міського голови жоден з кандидатів на набрав більше половини голосів виборців, які взяли участь у голосуванні. Відтак, 15 листопада відбудеться повторне голосування, під час якого виборцям пропонуватимуть обрати між двома претендентами на посаду - Олександром Соколовим (отримав 32612 голосів, 33,7463%) та Владиславом Атрошенком (22560 голосів, 23,3446%).

Чинний мер Чернігова, кандидат від партії «Наш край» пан Соколов одразу розгорнув потужну агітаційну кампанію, часто нехтуючи нормами виборчого законодавства.

Namet 1

Розпочаті ще перед першим туром місцевих виборів соціальні ініціативі від благодійного фонду «Наш край» набирають обертів. Зокрема, в агітаційних наметах  розповсюджуються «Соціальна картка чернігівця», до якої додається детальна інструкція щодо її застосування. Така соціальна картка надає мешканцям міста можливість купувати товари та отримувати послуги зі знижкою.

Buklet 1

Buklet 2

Kartka 1

Kartka 2

Крім того, завдяки новоствореній «Гарячій лінії мера» жителі Чернігова можуть вносити свої пропозиції та зауваження щодо вищезгаданої програми, а також щодо покращення  якості життя у місті.

Чинним міським головою та благодійним фондом «Наш край» також створені соціальні проекти «Цілодобова юридична підтримка» та «Адвокат-24», якими можуть скористатися учасники програми «Соціальна картка чернігівця». Відповідно містянам надаватиметься безоплатні правова допомога по телефону та цілодобові послуги адвоката в екстрених ситуаціях.

Також триває отримання заяв від чернігівців у рамках Програми надання одноразової матеріальної допомоги жителям Чернігова на 2014-2018 роки та збір підписів на підтримку акції проти приватизації міських комунальних підприємств.

Cherha 1

Zvernennia

Окрім передбачених для політичної реклами місць використовуються і заборонені виборчим законодавством місця для розміщення агітації, зокрема громадський транспорт.

Водночас активісти ОПОРИ не фіксують такого жвавого розгортання агітаційної кампанії кандидата від політичної сили «БПП «Солідарність» Владислава Атрошенка. Багато інформації про активність цього кандидата міститься у безкоштовному  друкованому виданні «Дитинець», а також в ефірі однойменного місцевого телеканалу, які асоціюються з іменем пана Атрошенка. В той же час, починаючи з «дня тиші» (24 жовтня) і до сьогодні, по місту масово були розклеєні білборди із зображенням логотипу благодійного фонду «Поліський оберіг» пана Атрошенка.

Oberih 1

Oberih 2

Громадянська мережа ОПОРА вважає, що дії кандидатів можуть мати ознаки використання брудних технологій та непрямого підкупу виборців. Варто нагадати, що Закон України «Про місцеві вибори» у частиною 4 статті 60 «забороняється проводити передвиборну агітацію, що супроводжується наданням виборцям грошей чи безоплатно або на пільгових умовах цінних паперів, кредитів, лотерейних білетів, товарів (крім товарів, що містять візуальне зображення назви, символіки, прапора місцевої організації партії, яка є суб’єктом виборчого процесу, політичної партії, місцева організація якої є суб’єктом виборчого процесу, або інших агітаційних матеріалів, за умови, що вартість таких товарів не перевищує 5 відсотків розміру мінімальної заробітної плати) та інших матеріальних цінностей або робіт чи послуг». Відповідно до частини 5 статті 60 ЗУ «забороняється розповсюдження завідомо недостовірних відомостей про кандидата, політичну партію або її місцеву організацію - суб’єкта виборчого процесу, а також розповсюдження завідомо недостовірної інформації про підтримку певного кандидата або місцевої організації партії іншими кандидатами, політичними партіями або їх місцевими організаціями».

За коментарями звертайтеся:
Євген Романенко
координатор виборчих програм Громадянської мережі ОПОРА
в Чернігівській області
068386 60 54
(#вибори2015 #elect_ua #opora #опора)
Довідково: 
Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за місцевими виборами в Україні, які відбудуться 25 жовтня 2015 року. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. Починаючи з 5 вересня, у всіх регіонах України працюють 144 довготермінові спостерігачі, до яких приєднаються понад 3000 короткотермінових спостерігачів у день голосування. Слідкуйте за останніми новинами на сайті ОПОРИ та Мапі порушень «Місцеві вибори 2015». Рекомендуємо кожному спостерігачу, журналісту й активним громадянам завантажити мобільний додаток «Місцеві вибори» для Android.