Кандидат на посаду міського голови від ВО «Батьківщина» Любов Цимбалюк подала позов до суду з вимогою спростувати недостовірну інформацію про неї та її сім’ю, надруковану в газеті «Субота». Суд позов задовольнив і визнав протиправними дії засобу масової інформації.

В номері 47 газети були розміщені статті з назвами: «Нема слів…Багатющій родині Любові Цимбалюк – гектари дорогої землі, а загиблому в АТО герою – 2 метри на кладовищі»; «У міліції назвали ім’я кандидата, проголосувавши за якого можна було «заробити»; «Чи потрібна Житомиру байдужа до нього людина?».

news 12 11 hazeta subota

В позовній заяві Любов Цимбалюк просила суд: «Визнати недостовірною та такою, що порушує особисте немайнове право на недоторканість честі, гідності та ділової репутації Цимбалюк Любові Володимирівни інформацію, поширену відповідачем – Редакцією газети «Субота» засновником якої є Віктор Васильович Тітов у статтях (випуск №47 за листопад 2015 р.). Зобов’язати відповідача спростувати недостовірну та наклепницьку інформацію. Стягнути з відповідача моральну шкоду у сумі 100 000 грн та здійснити перерахування вказаних коштів на рахунок Житомирського обласного будинку дитини для дітей-сиріт та дітей, які залишилися без батьківського піклування».

Богунський районний суд 11 листопада розглянув позовну заяву і встановив: «У випуску газети «Субота» була розміщена стаття під заголовком «Чи потрібна Житомиру байдужа до нього людина?». Зазначена публікація прямо стосується кандидата на посаду Житомирського міського голови Любов Л. В. І містить заклики не голосувати за неї на повторному голосуванні з чергових виборів Житомирського міського голови. У статті зазначено: «Як пише Цимбалюк на усіх бігбордах «Любов переможе». І, дійсно, любов переможе, але особисто я дуже сподіваюсь, що не Любов Цимбалюк. Бо, як на мене, краще мер. Який може і допускає помилки чи реалізує не дуже вдалі проекти, але хоч щось робить, ніж абсолютно байдужа до міста людина».

Суд постановив: «Позов кандидата на посаду Житомирського міського голови Цимбалюк Любові Володимирівни до Редакції газети «Субота» в особі засновника – Віктора Васильовича Тітова про визнання протиправними дій засобу масової інформації, задовольнити. Стягнути з Редакції газети «Субота» в особі засновника – Віктора Васильовича Тітова судовий збір на користь Цимбалюк Любові Володимирівни в сумі – 487 грн 20 коп».

 

Відповідно до ч. 5 ст. 60 Закону України «Про місцеві вибори: «Забороняється розповсюдження завідомо недостовірних відомостей про кандидата, політичну партію або її місцеву організацію - суб’єкта виборчого процесу, а також розповсюдження завідомо недостовірної інформації про підтримку певного кандидата або місцевої організації партії іншими кандидатами, політичними партіями або їх місцевими організаціями».

Відповідно до ч. 6 ст. 60 Закону України «Про місцеві вибори: «Місцева організація партії, кандидат мають право звернутися до засобу масової інформації, що оприлюднив інформацію, яку місцева організація партії або кандидат вважають недостовірною, з вимогою опублікувати їх відповідь. Засіб масової інформації, що оприлюднив відповідну інформацію, не пізніш як через два дні з дня звернення з вимогою про відповідь, але не пізніше останнього дня перед днем виборів зобов’язаний надати місцевій організації партії, кандидату, щодо яких поширено недостовірну інформацію, можливість оприлюднити відповідь: надати такий самий ефірний час відповідно на телебаченні чи радіо або опублікувати в друкованому засобі масової інформації наданий місцевою організацією партії чи кандидатом матеріал, який повинен бути набраний таким самим шрифтом і розміщений під рубрикою "Відповідь" на тому ж місці шпальти в обсязі, не меншому, ніж обсяг інформації, що спростовується.

Відповідь повинна містити посилання на відповідну публікацію в друкованому засобі масової інформації, передачу на телебаченні, радіо та на інформацію, що спростовується. Відповідь, оприлюднена в останній день перед днем голосування, не повинна містити прямих закликів до голосування за або неголосування за певну місцеву організацію партії, кандидата. Відповідь має бути оприлюднена без додатків, коментарів та скорочень за рахунок засобу масової інформації. Відповідь на відповідь не надається».

 
 
(#вибори2015 #elect_ua #opora #опора)
 
Довідково:                                                                                                                             
Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за місцевими виборами в Україні, які відбудуться 25 жовтня 2015 року. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. Починаючи з 5 вересня, у всіх регіонах України працюють 144 довготермінові спостерігачі, до яких приєднаються понад 3000 короткотермінових спостерігачів у день голосування. Слідкуйте за останніми новинами на сайті ОПОРИ та Мапі порушень «Місцеві вибори 2015». Рекомендуємо кожному спостерігачу, журналісту й активним громадянам завантажити мобільний додаток «Місцеві вибори» для Android.