Сьогодні, 18 вересня, на прес-конференції, Черкаська обласна організація ВО «Батьківщина» представила кандидатів у депутати по мажоритарних округаху Черкаській області. Це: Анатолій Бондаренко (округ №194), депутат Черкаської міськради Микола Добровольський (№195), депутат облради Олександр Сінгаєвський(№196), депутата облради Станіслав Овчаренко (округ №197), голова правління Федерації органічного руху України Євген Мілованов(№198), підприємець Віталій Олійник (№199), заступник міського голови Умані Людмила Кирилюк (№200).

Єдина жінка-кандидат по округу № 200 Людмила Кирилюк, голова Уманської міської організації ВО «Батьківщина» на запитання, як вона буде змагатись із Антоном Яценко (нині безпартійний, раніше – Партія Регіонів), припустилась думки, що виборець став свідомішим і розуміє, що за гроші можна купити не все. Нагадаємо, що Антон Яценко нині проводить активну роботу на окрузі. Так, 17 вересня він подарував три бронежилети представникам міліції, які мають відправитися в зону АТО у м. Христинівка.

Микола Добровольський, кандидат по округу № 195, планує працювати з виборцями «від дверей до дверей» та проводити зустрічі, щоб перемогти свого опонента Володимира Зубика (колишній член Партії Регіонів, самовисуванець). Говорячи про опонентів, кандидат по округу 196 Олександр Сінгаєвський (балотувався у 2012 році по цьому ж округу) таким вважає Геннадія Бобова (колишній член Партії Регіонів). Кандидат по округу 199 Віталій Олійник каже, що його суперник Валентин Нечипоренко сам собі нашкодив голосуванням за законопроекти 16 січня. Цікавою є ситуація на округах 197 та 198 – там кандидати Станіслав Овчаренко та Євген Мілованов будуть змагатися з колишніми соратниками Леонідом Даценко та Наталією Старіковою (відповідно). Зауважимо, що Мілованов та Олійник для своїх округів є обличчями досить новими.

Основним способом агітації кандидат по черкаському округу № 194 Анатолій Бондаренко вбачає відкриті дебати і боротьбу програм партій та спосіб говорити про себе, а не про недоліки опонента.

Окрім цього, Анатолій Бондаренко наголосив на тому, що одним із пріоритетних напрямків діяльності партії у Верховній Раді, буде відміна «скандальних законопроектів 16 вересня».

Зауважимо, що у першій десятці партії ВО «Батьківщина» нині лише троє людей, що були до цього року в партії, а всі інші – нові представники.

Не балотується цього разу і Леонід Даценко (народний депутат, переміг на 197 окрузі), який нині є безпартійним, хоча останні вибори (як у 2012 так і в 2013 рр.) балотувався лише від ВО «Батьківщина». Тому одним із запитань, що цікавило журналістів, був вихід Леоніда Даценка з партії та балотування в депутати шляхом самовисування. Очільник черкаської «Батьківщини» Анатолій Бондаренко прокоментував це наступним чином: «Леонід Миколайович вибрав свій шлях. Мені прикро про це говорити, відверто. Напевно зрада на Черкащині була, є і буде... Я вважаю що якщо ти вже є партійцем, то неси цей тягар до кінця».

Сам Леонід Даценко свій вихід з партії прокоментував ОПОРІ так: «Я написав заяву після того, як з’їзд «Батьківщини» мене не висунув по округу, який ми з виборцями двічі виграли в олігарха Губського в 2012 році і в Тулуба у 2013 році. Якщо партія вважає, що я недостойний народний депутат, то я не маю права залишатись в партії надалі». Проте, як додав Даценко, із фракції ВО «Батьківщина» у Верховній раді заяву про вихід він не писатиме: «Вважаю, що на сьогодні ця фракція із найбільш народною позицією». 

Batkivschyna Cherkassy 18 09

 
Довідково:                                                                                              
Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.
Починаючи з вересня 2014 року, Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами народних депутатів України. Мережа залучить до моніторингової кампанії 213 довготермінових спостерігачів, які працюватимуть у всіх регіонах України від офіційного старту виборчої кампанії до оголошення остаточних результатів виборів. У день голосування, 26 жовтня, до них долучаться більше 2 000 активістів для здійснення швидкого статистичного підрахунку голосів.