Визначення чітких критеріїв для визнання неможливості проведення виборів на тих чи інших територіях, відсутність інформаційної роботи з виборцями щодо зміни місця голосування без зміни виборчої адреси, необхідність гармонізації виборчого законодавства – про все це говорили під час публічного обговорення «Як забезпечити стабільність виборчого процесу та права виборців у Донецькій та Луганській областях» 30 листопада в Києві.

Громадянська мережа ОПОРА презентувала загальний огляд законодавчого регулювання та досвіду проведення загальнонаціональних та місцевих виборів у Донецькій та Луганській областях. До дискусії долучились члени ЦВК, представники Донецької та Луганської облдержадміністрацій та органів місцевого самоврядування, представник апарату РНБО України, експерти неурядових організацій, працівники дипломатичних представництв країн, які підтримують реформу виборчої сфери та децентралізації в Україні.

Актуальними залишаються питання:

- забезпечення належної координації між органами влади, виборчими комісіями та правоохоронними органами для реагування на безпекові та інші виклики під час виборів;

- масштабної інформаційної кампанії з питань тимчасової зміни місця голосування без зміни виборчої адреси на загальнонаціональних виборах для внутрішньо переміщених осіб та інших мобільних всередині країни громадян (наприклад, трудові мігранти та військовослужбовці), а також кадрове посилення органів ведення Реєстру виборців для уникнення надмірного навантаження на їх співробітників;

- проведення виборів народних депутатів України у одномандатних виборчих округах, частина території яких знаходиться під контролем окупаційних адміністрацій або перебуває в зоні бойових дій, особливо в разі відмови парламенту від зміни виборчої системи та за умов продовження тимчасової окупації Росією окремих територій Донецької та Луганської областей;

- необхідності удосконалення процедур призначення перших місцевих виборів та встановлення неможливості проведення виборiв до органів місцевого самоврядування.

30 11 2018 publichne obgovorennia Aivazovska minЗа словами координаторки виборчих та парламентських програм Громадянської мережі ОПОРА Ольги Айвазовської, прийшов час, коли невідкладно потрібно прийняти певні рішення або розуміти, якою буде конфігурація цих рішень в перспективі різних виборів.

«Сьогодні, наприкінці 2018 року, є певні очікування, що найближчим часом не буде таких обставин, коли з сьогодні на завтра ми не знаємо, про які території можна говорити щодо організації виборчого процесу, безпекових факторів, взаємодії. Тим не менше, ми вважаємо, що залишається проблема правової, безпекової та політичної невизначеності. Зокрема, ті зміни до Закону «Про вибори Президента України», що були зафіксовані у перехідних положеннях, вже не актуальні для 2019 року. Крім того, не завжди зрозуміло, наскільки є політична воля для того, щоб забезпечити виборчі права для громадян України, які мають статус внутрішньо переміщених осіб або належать до так званих мобільних груп всередині держави. Зважаючи на те, що виборчий процес от-от розпочнеться, ми переконані, що необхідно невідкладно зайнятися питанням гармонізації виборчого законодавства і процедур з питань безпеки цих територій, голосування військовослужбовців, внутрішньо переміщених осіб тощо», – зазначила вона.

Ольга Айвазовська також підкреслила, що важливо повернутися до певних практик 2014-2015 років, коли, наприклад, на платформі РНБО організовувались координаційні центри, які активно реагували на події, які мали місце – напад на окружні виборчі комісії, викрадення членів виборчих комісій, встановлення неможливості передачі виборчих бюлетенів та голосування. А парламент вносив певні зміни до законодавства. Крім того, за її словами, важливим залишається питання інформаційного забезпечення виборів та просвіта виборців.

Як зауважила директорка Місії USAID в Україні Сюзан Фрітц, забезпечення30 11 2018 publichne obgovorennia Fritz min законних та стабільних виборчих процесів у Донецькій та Луганській областях має вирішальне значення для суверенітету та територіальної цілісності України.

«Усі зацікавлені сторони також повинні забезпечити інклюзивність та відкритість майбутніх виборів для всіх громадян, включаючи внутрішньо переміщених осіб та мешканців Донеччини, Луганщини та Криму. Як показують події цього тижня, можливість українців, які живуть у новостворених громадах, обирати своїх місцевих представників поки залишається невизначеною. Тому критично важливо, щоб ЦВК та інші відповідні національні органи без зволікань прояснили законні умови, за яких ці вибори можуть чи не можуть бути проведені. З цих причин координація між Центральною та місцевими виборчими комісіями, правоохоронними органами, незалежними спостерігачами та громадянським суспільством є дуже важливою», – наголосила вона.

30 11 2018 publichne obgovorennia Radchenko minНа думку заступника голови Центральної виборчої комісії Євгенія Радченка, набагато більшою проблемою для проведення виборів може стати невідповідне законодавство про закупівлі.

«Внутрішньо переміщені особи, трудові мігранти та інші категорії населення – це невеличка частина проблеми. Більша частина проблеми нас очікує тоді, коли Центральна виборча комісія за відсутності законодавчих регулювань не зможе провести вибори. Якщо ми не змінимо законодавство про закупівлі, то ЦВК не зможе, наприклад, виготовити бюлетені та забезпечити їх транспортування. Тому є ще багато проблем, які ставлять під загрозу проведення виборів», – зауважив він.

За словами секретаря ЦВК Наталії Бернацької, пропрацювавши трохи більше місяця, комісія вже зіштовхнулась з дуже багатьма викликами на своєму шляху.30 11 2018 publichne obgovorennia Bernacka min

«Ми виконали дуже важливе для нас завдання – призначили вибори в об’єднаних територіальних громадах, а потім – і отримували неоднозначні рішення судів, і мали дуже палкі дискусії всередині комісії. Після чого ще й воєнний стан додав нам багато проблем, пов’язаних з тим, що законодавством заборонений виборчий процес на тих територіях, де запроваджено цей режим. Тепер бачимо дуже багато прогалин у законодавстві щодо того, як виходити з виборчого процесу, який вже розпочався в цих окремих регіонах. Але є й інші питання, які сьогодні актуальні – російська агресія набирає обертів, ситуація не стає простішою. Очевидно, що зараз ми, з одного боку, готуємось до кіберзагроз та інших проблем, які можуть виникнути у зв’язку з організацією та проведенням наступних виборів, натомість, з іншого боку, очікуємо зміни до законодавства, які для нас дуже важливі, особливо законопроекти №6240 та №8270», – зазначила вона.

30 11 2018 publichne obgovorennia Verbrnskyj minЯк підкреслив член ЦВК, який відповідає за координацію роботи Комісії з правоохоронними органами та курує Донецьку й Луганську області, Михайло Вербенський, Комісія вже підготувала проект Меморандуму з МВС щодо співпраці з забезпечення правопорядку і дотримання прав громадян під час виборчого процесу всієї країни, в тому числі й відносно Донбасу.

«Звичайно, охорона правопорядку на тих територіях потребуватиме більшої кількості сил та засобів, специфічних підходів до вирішення тих завдань, які в інших регіонах вирішують дуже просто. Крім того, є певна специфіка з доставкою бюлетенів та їх охороною. Також посиленої уваги з боку правоохоронців потребує питання захисту членів виборчих комісій на частині тих територій. Тому з підписанням цього Меморандуму, зі співпрацею з Міністерством оборони ми постараємось поставити ці всі болючі точки, для того, щоб отримати від них чітку відповідь, яким чином ми будемо забезпечувати правопорядок і безпеку саме на цих територіях», – наголосив він.

На думку державного експерта Апарату Ради національної безпеки 30 11 2018 publichne obgovorennia Palamarchuk minі оборони України Максима Паламарчука, наразі РНБО не має законних повноважень щодо включення до верифікації безпекової ситуації.

«Але якщо буде рішення законодавця щодо цього, то як і всі громадяни України, а особливо державні службовці, ми маємо виконувати закони. А щодо питання доцільності такої верифікації, то моя особиста експертна позиція така, що з цього року в Україні діє закон про тимчасово окуповані території, в якому значні повноваження щодо безпекової ситуації покладені на командувача об’єднаних сил. І, з одного боку, він керує операцією, а, з іншого боку, має оперативні дані та можливість забезпечити безпеку або констатувати відсутність такої можливості», – підкреслив він.

30 11 2018 publichne obgovorennia Matsuka minЯк відзначив голова правління ГО «Донецький інститут інформації» Олексій Мацука, на сьогодні процес пояснень виборчих процедур з боку держави через медіа часто не спрацьовує.

«Найголовніше, що треба розуміти – довіра людей з тих територій до медіа як до інституцій, які впроваджують певні процедури, дуже низька. Це пов’язано як із загрозами, які отримуємо внаслідок інформаційних та дезінформаційних кампаній з боку РФ, так, власне, і з боку певних політичних гравців, які сьогодні представлені в Україні й ведуть цілеспрямовану політику, щоб відокремити голоси людей з тих територій від загальнонаціональних дискусії та порядку денного. Власне, для медіа та для органів державної влади і у випадку президентських виборів, і будь-яких інших процесів найголовнішим завданням є пояснювати людям процедури, які сьогодні існують і можливі для виконання на будь-яких територіях України, в тому числі й на непідконтрольних територіях, де сьогодні проживають громадяни України», – наголосив він.

На думку аналітика Громадянської мережі ОПОРА Олександра Клюжева, 30 11 2018 publichne obgovorennia Kliuzhev minключовою проблемою щодо обговорення виборів у Донецькій та Луганській областях є те, що, по суті, мало хто на центральному рівні готовий вивчати деталі.

«Якщо ми не готові вивчати деталі про умови, в яких перебувають люди, території, органи управління, то ми на прямому шляху до дискримінації – це моє глибоке переконання. Тому мета цього заходу – розширити розуміння проблематики, про яку ми говоримо, і підготуватися до тих проблем, які можуть виникнути. У наших рекомендаціях є заклик до ЦВК провести аналіз можливих ризиків організації загальнонаціональних президентських і парламентських виборів, та якщо цього не зробити, то рішення, що будуть прийматися, не будуть сприйняті виборцями. Вже зараз на перших місцевих виборах дуже важко людям пояснити, чому вибори не можна організувати за 5 км від кордону з Дніпропетровською областю, а вже через 5 км – можна, хоча люди живуть фактично одним життям, в одній реальності», – зауважив експерт.

Під час обговорення також виникла гаряча дискусія щодо непризначення Центральною виборчою комісією виборів в ОТГ на Луганщині з 2015 року.

Доповнені рекомендації від учасників та повний текст публічного обговорення «Як забезпечити стабільність виборчого процесу та права виборців у Донецькій та Луганській областях» очікуйте вже незабаром на сайті Громадянської мережі ОПОРА.

За коментарями звертайтеся:
тел.:(044) 591 44 44