Робоча група з розгляду Виборчого кодексу підтримала поправку щодо оприлюднення результатів виборів на сайті Центральної виборчої комісії. Про це йшла мова під час чергового засідання робочої групи з розгляду Виборчого кодексу 9 листопада.

Присутніми на засіданні були депутати Олена Бойко, Олександр Черненко, Руслан Сидорович, Наталія Новак, Юрій Левченко та Юрій Дерев'янко, член групи Віктор Залізнюк, а також помічники Дмитра Добродомова, Юрія Дерев'янка, Ігора Попова, Михайла Папієва та представники громадськості.

Члени групи розглянули статті 376-379 та поправки до них 2761-2820, які стосувались встановлення кількості мандатів, отриманих регіональними виборчими списками кандидатів від партій, визначення депутатів, обраних у виборчому регіоні.

Серед розглянутих поправок депутати підтримали одну щодо оприлюднення результатів виборів на сайті Центральної виборчої комісії.

Крім того, члени групи обговорювали засади просування кандидатів в регіональному списку.

Як зазначила радниця з юридичних питань Громадянської мережі ОПОРА Ольга Коцюруба, кількість голосів для можливості просування кандидата по «відкритому» списку в різних країнах є різною та є результатом політичного консенсусу за результатами спеціалізованих обговорень всіх політичних сил.

«Сьогоднішнє обговорення продемонструвало, що серед політичних сил немає на сьогодні узгодженої позиції щодо цього питання, і проект Виборчого кодексу, який зараз обговорюється, напрацьовувався не на засадах інклюзивності та включення всіх зацікавлених сторін. Робоча група сьогодні дійшла певного консенсусу в цьому питанні, проте позиція комітету Верховної Ради може бути іншою, коли в обговоренні вже будуть брати участь не 6 депутатів, а представники всіх депутатських фракцій та груп. Наприклад, для унеможливлення ситуацій, коли з останнього місця у регіональному списку кандидат просуватиметься на перше, отримавши лише 1-2 голоси на свою підтримку, поправки експертів ОПОРИ до Кодексу передбачали просування кандидата до верхньої частини списку лише за умови, коли частка від ділення поданих за нього голосів на загальну кількість голосів за партійний список становить не менше 0,005. Є приклад Чехії та Словаччини, в яких парламентські вибори також проводяться за пропорційною системою з відкритими списками (в обох країнах такий бар’єр становить 5% від голосів за список). Проте загальновизнаного міжнародного стандарту щодо цього питання немає, тому це питання консенсусу всіх політичних сил», - зазначила вона.