Хоча офіційно виборча кампанія президентських виборів стартуватиме 31 грудня, на Полтавщині спостерігачі ОПОРИ зафіксували активну діяльність потенційних кандидатів. Вони використовують зовнішню візуальну рекламу та зустрічі з виборцями. Станом на початок листопада регіон відвідали 9 потенційних кандидатів у Президенти. Також зафіксовані факти надання подарунків.

Одним з перших на Полтавщині себе презентував як кандидат на майбутніх виборах лідер «Громадянської позиції» Анатолій Гриценко, котрий ще у червні відвідав Полтаву та оголосив про плани балотуватися в Президенти. Після цього Гриценко область не відвідував, хоча його політична партія 22 вересня проводила мітинг під стінами Полтавської облради проти передачі в користування газових родовищ регіону.

photo1

Фото - poltava.to

Ще одним учасником боротьби проти «газового питання» на Полтавщині виступив Дмитро Гнап. Він ще раніше, 4 вересня, в Полтаві збирав мітинг. А згодом ще двічі відвідував регіон: 22 вересня долучався до акції протесту разом з «Громадянською позицією», а 19 жовтня мітингував в Шишаках під час виїзної сесії облради. В обох останніх випадках його візити супроводжувались конфліктними ситуаціями – спершу його намагалися закидати яйцями, а згодом облили нечистотами.

photo2

Відвідував Полтаву Ілля Кива. Зокрема, він підтримував екс-очільника міста Олександра Мамая, котрого депутати міськради у вересні позбавили повноважень, висловивши недовіру.

photo3

Фото - poltava.to

Додамо, що Дмитро Гнап звинуватив у хуліганських діях відносно себе саме представників осередку «Соціалістичної партії» Іллі Киви на Полтавщині. Крім цього, Кива проводив в області футбольні турніри для дітей.

Також активними у вересні були Валентин Наливайченко та Роман Безсмертний, які у Полтаві презентували свої передвиборчі програми. Якщо перший масштабних заходів не проводив, обмежившись зустрічами зі ЗМІ, то Безсмертний 26 вересня провів у обласному центрі зустрічі-дискусії зі студентами та підприємцями – «Якої ми хочемо України».

photo4

Фото - spravedlyvist.com.ua

photo5

Фото - kolo.news

У жовтні офіційно представили свої передвиборчі програми в області Андрій Садовий та Юрій Дерев’янко. Лідер «Самопомічі» Садовий офіційно візит до міста здійснював 18 жовтня в рамках програми обміну досвідом між містами Urban Talks, де й презентував себе як кандидата на майбутніх виборах. Участь у заході брав й нинішній очільник Полтави, виконуючий обов’язки міського голови Олександр Шамота, хоча й не виступав відкрито з підтримкою Садового як кандидата.

photo6

Фото - kolo.news

Юрій Дерев’янко провів дві зустрічі з виборцями – 28 жовтня в Полтаві та 29 в Кременчуці, де презентував передвиборчу програму та свою команду. Також кандидат провів зустрічі й з активістами та представниками ІТ-сфери в Кременчуці.

photo7

Фото - derevyanko.io

Наприкінці жовтня відвідав Полтавщину й один з лідерів «Опоблоку» Юрій Бойко – 30 жовтня він відкрив власну приймальну в Кременчуці та провів зустріч з виборцями. Хоча відкрито й не говорив про плани балотуватися в Президенти.

photo8

Фото – opposition.org.ua

Слід відмітити й візит до Полтавської області першої леді України Марини Порошенко, яка 31 жовтня підписала Меморандум про долучення області до національного проекту Фонду Порошенка «Інклюзивна освіта — рівень свідомості нації». Зокрема, відкрила Інклюзивно-ресурсний центр в Демидівці Кременчуцького району.

photo9

Листопад відкрив своїм візитом потенційний кандидат Олександр Шевченко. 3 листопада УКРОП провів у Полтаві праймеріз, де партійники з Полтавщини обрали Шевченка кандидатом на майбутні Президентські вибори, віддавши йому 296 голосів. За Оксану Тунік-Фріз проголосувало 8 членів, 7 голосів дісталося Ірині Головатенко. На заході був також присутнім екс-міський голова Полтави Олександр Мамай, котрий взяв слово зі сцени, хоча відкрито й не підтримав кандидата від УКРОПу. Сам Шевченко активно зустрічався зі ЗМІ, де презентував свою передвиборчу програму.

photo11

Також присутня прихована агітаційна діяльність в регіоні й на користь лідера «Батьківщини» Юлії Тимошенко. Сама потенційна кандидатка поки й не відвідала Полтавщину, активно здійснює «благодійну» діяльність нардеп-мажоритарник від «Батьківщини» Руслан Богдан. Народний обранець у жовтні подарував медичним установам Лохвиці та Чорнух велосипеди, а також в Полтаві передав вантажний автомобіль військовим. В обох випадках подарунки робив від власного імені, але кожного разу виступав з підтримкою потенційного кандидата в президенти Юлії Тимошенко.

photo13

ОПОРА нагадує, що згідно з частиною 4 статті 64 Закону «Про вибори Президента України», забороняється проводити передвиборну агітацію, що супроводжується наданням виборцям грошей чи безоплатно або на пільгових умовах товарів, послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерей.

Як зазначається в частині 1 статті 44 та в частині 1 статті 57 Закону передвиборна агітація розпочинається кандидатом на пост Президента України наступного дня після дня його реєстрації Центральною виборчою комісією і закінчується о 24 годині останньої п’ятниці перед днем виборів. Висування  кандидатів на пост Президента України партіями (блоками) та самовисування розпочинається за вісімдесят дев'ять днів і закінчується за сімдесят один день до дня виборів.

Фактично, потенційні кандидати не порушують чинне законодавство, адже виборча кампанія ще не розпочалася. Тому така агітація є політичною, а не передвиборчою, навіть у випадку їх потенційної реєстрації у ЦВК як кандидатів. Але ОПОРА зауважує, що такими діями кандидати нехтують принципом рівних можливостей. Так, відповідно до пункту 3 частини 4 статті 3 Закону України «Про вибори Президента» рівність прав і умов участі у виборчому процесі забезпечується «забороною використання для фінансування передвиборної агітації інших коштів, крім коштів Державного бюджету України та коштів виборчих фондів кандидатів на пост Президента України».

Громадянська мережа ОПОРА закликає дотримуватися принципу рівних можливостей та не порушувати законодавство України усім політикам та потенційним кандидатам на пост Президента України.

Нагадаємо, вибори Президента України відбудуться 31 березня 2019 року.

За коментарями звертайтеся:

e-mail: [email protected]