На сьогоднішньому засіданні робочої групи з доопрацювання Виборчого кодексу розглянули 135 поправок. Розглянули питання застави, декларація про майно та порядок реєстрації кандидатів у народні депутати. Про це повідомляють присутні на засіданні представники Громадянської мережі ОПОРА.

12 жовтня відбулось двадцять третє засідання офіційної робочої групи з доопрацювання Виборчого кодексу. На ньому були присутні народні депутати Наталія Новак, Руслан Сидорович, Олександр Черненко, а також помічники народних обранців Ольги Богомолець, Юрія Левченка, Михайла Папієва, Вікторії Пташник та представники громадськості та представники Громадянської мережі ОПОРА від громадськості.

Під час сьогоднішнього засідання робочої групи учасники розглянули статті 344-388 та 2264-2130 поправки до них. Вони стосуються питань грошової застави кандидатів у народні депутати, декларації про майно та доходи, порядок реєстрації, відмова в реєстрації, скасування реєстрації.

Серед прйнятих поправок була та, яка прив'язала грошову заставу до мінімальної зарплати, а не фіксованої суми. Так, у першій редакції кодексу розмір застави становить 2 млн грн, а група визначила перенести в якості правки норму чинного законодавства про вибори народних депутатів – 1000 мінімальних зарплат. Відповідно, у разі прийняття такої статті на сьогодні партії за список своїх кандидатів у народні депутати доведеться викласти 3 723 млн грн.

Наступне засідання робочої групи відбудеться в п'ятницю, 19 жовтня, о 12:00 за адресою: вул. Садова, 3а, каб. 916а. Розгляд розпочнеться з з поправки №2265.

Нагадаємо, ця робоча група не має положення щодо своєї роботи й, відповідно, кворум та голосування не передбачені. Але важливо, щоб на засідання групи ходили всі учасники, аби якнайшвидше розглянути всі 4 400 поправок та розблокувати процес подальшого розгляду Виборчого кодексу.

За результатами розглядів ця робоча група надасть свої рекомендації Комітету Верховної Ради з питань правової політики та правосуддя щодо поправок. Комітет на своєму засіданні розгляне напрацювання робочої групи та прийме рішення щодо висновку до проекту Виборчого кодексу для подальшого його винесення на друге читання в сесійній залі парламенту.

Варто зазначити, що 251 поправка була розглянута в рамках кількох зустрічей групи підкомітету з питань виборів і референдумів Комітету Верховної Ради з питань правової політики та правосуддя. Попередній процес розгляду поправок у рамках цієї групи стартував 21 грудня. 28 лютого на засіданні Комітету Верховної Ради з питань правової політики та правосуддя, що відбулось під куполом парламенту, депутати проголосували за створення офіційної робочої групи з підготовки до розгляду в другому читанні проекту Виборчого кодексу України №3112-1. А вже 4 квітня на наступному засіданні затвердили персональний склад цієї офіційної робочої групи. До неї увійшли 24 особи, серед яких 22 чинні народні депутати та двоє експертів-співавторів інших версій Виборчого кодексу.