В абсолютній більшості об’єднаних територіальних громад можна проводити перші місцеві вибори, однак є деякі проблемні питання щодо належного оформлення документів та оскарження питань виборів у  окремих громадах у судах. Про це в коментарях журналістам після засідання Центральної виборчої комісії 10 жовтня розповів заступник голови Центральної виборчої комісії Євгеній Радченко.

«Ми вже встановили, що в абсолютній більшості територіальних громад вибори проводити можна, але є ще кілька достатньо важких проблемних питань. Це проблеми, пов’язані з неналежним оформленням документів зі зверненням щодо проведення виборів. Я сподіваюсь, що ми за кілька днів їх зможемо усунути. Найбільш проблемні ті громади, питання щодо виборів у яких знаходиться на розгляді в судах. Як ви розумієте, якщо в суді знаходиться справа, нам дуже проблематично призначати такі вибори. Третє – це бачення різних органів на проведення виборів на території, що знаходиться на лінії розмежування», – сказав Радченко.

Він зазначив, що крайній термін для призначення перших місцевих виборів – 13 жовтня, однак вибори можуть бути призначені раніше.

Радченко додав, що у зв’язку з вищезазначеними проблемами, вибори можуть призначатись не у всіх 133 громадах, щодо яких надійшли документи.

Нагадаємо, що 9 серпня Центральна виборча комісія звернулась до Комітету Верховної Ради з питань правової політики та правосуддя щодо надання роз’яснень стосовно наявного законодавчого регулювання організації і порядку проведення всеукраїнського та місцевих референдумів в Україні, можливості, враховуючи положення частини другої статті 6 Закону України «Про всеукраїнський та місцеві референдуми», призначення в установленому законом порядку Центральною виборчою комісією перших і додаткових місцевих виборів без проведення місцевого референдуму щодо підтримки добровільного об’єднання територіальних громад, добровільного приєднання до об’єднаної територіальної громади, а також за необхідності внесення відповідних змін до законодавчих актів з метою усунення правових колізій та неузгодженостей.

Пізніше в оновленому складі Центральної виборчої комісії зазначили, що Комісія вивчає питання відтермінування призначення перших місцевих виборів у об'єднаних територіальних громадах.