Робоча група з розгляду Виборчого кодексу на двадцять другому засіданні 8 жовтня розглянула 180 поправок. Зокрема група підтримала поправки Громадянської мережі ОПОРА, що стосуються права спостерігачів бути присутніми на з’їздах партій під час висування кандидатів у депутати.

На засіданні були присутні депутати Олександр Черненко та Руслан Сидорович, а також член групи Віктор Залізнюк, помічники народних депутатів, представники громадськості.

Так, Робоча група розглянула статті 339-343 та поправки до них 1950-2129, що стосуються формування та діяльності виборчих комісій на виборах нардепів, порядку висування та умови реєстрації кандидатів у депутати, виборчих списків та порядку проведення з’їзду партії.

Серед підтриманих поправок, зокрема, передбачено право присутності офіційних спостерігачів на заході з висування кандидатів без попереднього дозволу чи запрошення організаторів.

Наступне засідання робочої групи відбудеться в п'ятницю, 12 жовтня, о 10:00 за адресою: вул. Садова, 3а, каб. 916а. Розгляд розпочнеться з з поправки №2130.

Нагадаємо, ця робоча група не має положення щодо своєї роботи й, відповідно, кворум та голосування не передбачені. Але важливо, щоб на засідання групи ходили всі учасники, аби якнайшвидше розглянути всі 4 400 поправок та розблокувати процес подальшого розгляду Виборчого кодексу.

За результатами розглядів ця робоча група надасть свої рекомендації Комітету Верховної Ради з питань правової політики та правосуддя щодо поправок. Комітет на своєму засіданні розгляне напрацювання робочої групи та прийме рішення щодо висновку до проекту Виборчого кодексу для подальшого його винесення на друге читання в сесійній залі парламенту.

Варто зазначити, що 251 поправка була розглянута в рамках кількох зустрічей групи підкомітету з питань виборів і референдумів Комітету Верховної Ради з питань правової політики та правосуддя. Попередній процес розгляду поправок у рамках цієї групи стартував 21 грудня. 28 лютого на засіданні Комітету Верховної Ради з питань правової політики та правосуддя, що відбулось під куполом парламенту, депутати проголосували за створення офіційної робочої групи з підготовки до розгляду в другому читанні проекту Виборчого кодексу України №3112-1. А вже 4 квітня на наступному засіданні затвердили персональний склад цієї офіційної робочої групи. До неї увійшли 24 особи, серед яких 22 чинні народні депутати та двоє експертів-співавторів інших версій Виборчого кодексу.