Робоча група з розгляду поправок до Виборчого кодексу розглянула 112 поправок щодо тривалості ефірного часу для кандидатів та розширення строків повноважень офіційних спостерігачів. Про це йшла мова під час засідання групи в четвер, 13 вересня.

На засіданні були присутніми народні депутати Олександр Черненко, Руслан Сидорович, Олена Бойко, Олена Ледовських, Наталія Новак, Ігор Попов, а також помічники нардепів Вікторії Пташник, Михайла Папієва, Ольги Богомолець, Юрія Левченка, Валерія Писаренка, представники громадських організацій. 

Так, члени групи розглянули статті 209-216 та поправки 1257-1369 до них, що стосувались передвиборчої агітації в засобах масової інформації та роботи офіційних спостерігачів.

Зокрема члени групи підтримали поправки щодо розміщення агітації, згідно з якими:

  • тривалість передвиборних роликів для кандидатів має бути не менше 90 секунд кожен, проте не більше 21 хвилини та не більше 7-ми протягом доби, ролик повинен містити промови кандидата щодо основних тез його передвиборної програми чи діяльності;
  • час мовлення для передвиборної агітації на радіо та телебаченні не може перевищувати 15% фактичного обсягу мовлення за добу;
  • матеріал передвиборної агітації позначається фразою «Передвиборна агітація», яка розміщується вгорі тексту або зображення, супроводжується даними про замовника, датою укладення та номером угоди про надання друкованої площі для агітації.

Крім того, враховано поправки Громадянської мережі ОПОРА щодо розширення повноважень офіційних спостерігачів:

  • повноваження спостерігачів припиняються через 15 днів після оголошення результатів виборів;
  • спостерігачам не потрібно додатково реєструватись під час повторного голосування на виборах;
  • під час реєстрації спостерігачів від громадської організації, голова організації до документів надає заяву про зобов’язання надіслати до Центральної виборчої комісії проміжні та остаточні звіти за результатами спостереження на виборах.

"Засідання робочої групи сьогодні було конструктивним. Підтримано обмеження розмірів роликів на телебаченні та радіо та вимогу щодо їх змістовної частини, що фактично є відображенням експертної дискусії останніх років, щодо обмеження витрат на агітацію та повернення конкуренції "ідей, а не грошей" в ході агітації. Робоча група загалом продемонструвала розуміння необхідності розширення умов для спостереження за виборами для спостерігачів від громадських організацій, продовження розгляду даного блоку відбудеться наступного понеділка. Пропозиція щодо надання довгострокової згоди на спостереження протягом двох років не була підтримана у зв’язку з можливими загрозами використання таких організацій третіми силами", - зазначила радниця з юридичний питань Громадянської мережі ОПОРА Ольга Коцюруба. 

Наступне засідання робочої групи відбудеться у понеділок, 17 вересня, о 13:00 за адресою: вул. Садова, 3а, каб. 916а. Розгляд розпочнеться з поправки №1370.

Нагадаємо, ця робоча група не має положення щодо своєї роботи й, відповідно, кворум та голосування не передбачені. Але важливо, щоб на засідання групи ходили всі учасники, аби якнайшвидше розглянути всі 4 400 поправок та розблокувати процес подальшого розгляду Виборчого кодексу.

За результатами розглядів ця робоча група надасть свої рекомендації Комітету Верховної Ради з питань правової політики та правосуддя щодо поправок. Комітет на своєму засіданні розгляне напрацювання робочої групи та прийме рішення щодо висновку до проекту Виборчого кодексу для подальшого його винесення на друге читання в сесійній залі парламенту.

Варто зазначити, що 251 поправка була розглянута в рамках кількох зустрічей групи підкомітету з питань виборів і референдумів Комітету Верховної Ради з питань правової політики та правосуддя. Попередній процес розгляду поправок у рамках цієї групи стартував 21 грудня. 28 лютого на засіданні Комітету Верховної Ради з питань правової політики та правосуддя, що відбулось під куполом парламенту, депутати проголосували за створення офіційної робочої групи з підготовки до розгляду в другому читанні проекту Виборчого кодексу України №3112-1. А вже 4 квітня на наступному засіданні затвердили персональний склад цієї офіційної робочої групи. До неї увійшли 24 особи, серед яких 22 чинні народні депутати та двоє експертів-співавторів інших версій Виборчого кодексу.