Парламентські фракції наразі не змінили своїх позицій щодо питання оновлення Центральної виборчої комісії. Таким чином залишається під питанням голосування за це питання в сесійній залі 12 липня.

Про це заявив Голова Венрховної Ради Андрій Парубій сьогодні журналістам у кулуарах парламенту. "Станом на сьогодні в мене немає зміни позицій фракцій щодо голосування по Центральній виборчій комісії. Як тільки я отримую іншу позицію – я одразу вам повідомлю про це", – повідомив він.

Представники Громадянської мережі ОПОРА спитали народну депутатку від Радикальної партії Олега Ляшка та кандидатку в члени ЦВК Тетяну Юзькову. "Мені важко сказати щодо сценарію, який передбачається на завтра. На мою думку, потрібно відкликати двох кандидатів у члени до Центральної виборчої комісії, які були подані від Блоку Петра Порошенка "Солідарність", додати ще одного кандидата від "Опозиціоний блок", направити відносно цього кандидата документи на спецперевірку і внести додаткове подання", – підкреслила вона.

За її словами, таке рішення буде швидким та правильним. "Конкурсний принцип відбору кандидатів у члени ЦВК не передбачений законодавчо, оскільки це змінює сам зміст цього Закону. Мова йде про можливість політично консенсусно визначитись, тобто кожна фракція і група має бути представлена у складі Центральної виборчої комісії. Це підтвердила у своїй Резолюції і ПАРЄ, й у разі її ігнорування на Росію, наприклад, накладали санкції. На мою думку, треба зробити так, але яким чином це питання буде вирішено – мені сказати важко", – зазначила кандидатка.

Як кандидатка у члени ЦВК Тетяна Юзькова повідомила, що не знає, чи відбудеться завтра розгляд питання ротації ЦВК у сесійній залі. "Зараз йдуть перемовини, й найкраще було б якби всі політичні сили все ж таки досягли компромісу. Тому що це – принцип формування всіх комісій: від дільничної до центральної. Тобто, з урахуванням усіх політичних сил, які беруть участь у виборах, коли мова йде про дільничні та окружні виборчі комісії та консенсусу всіх політичних сил, що представлені в парламенті, якщо це стосується Центральної виборчої комісії", – розповіла вона.

Крім того, вона вважає недоцільним збільшення складу Центральної виборчої комісії пропозиції щодо чого озвучували напередодні деякі народні депутати.

Нагадаємо, що на сьогодні строк повноважень 13 з 15 членів Центральної виборчої комісії добіг кінця. Президент України вже вносив подання у 2016 році, до голосування якого в сесійній залі так і не дійшли. Оновлене подання також не може бути розглянуте з січня цього року.

Леонід Ємець:

Питання буде розглянуте або завтра, або у вересні – як тільки подання буде приведене до відповідності резолюції ПАРЄ. Подання вносить та відкликає Президент України – єдиний суб’єкт, фракції не мають право когось відкликати.

Ірина Єфремова:

Чесно кажучи, вихід є восени, у вересні. Про це наголошують практично всі фракції: коли буде виважене попереднє засідання голів фракцій, вони прийдуть до консенсусу – тоді ми проголосуємо його в залі. Треба врахувати пропозиції ПАРЄ, проте, що всі фракції повинні бути представлені в ЦВК. Ви ж розумієте, якщо ми сьогодні порушимо хоч щось, хоч якісь вимоги чи норми Закону «Про ЦВК», або Конституції України, це вже привід для того, щоб визнати рішення комісії незаконними.

Олександр Черненко:

Нам потрібно з того подання Президента забрати двох людей: одну забрати, бо це просто зайва, іншу забрати – щоб звільнити місце для представника «Опозиційного блоку». Яким чином це можна зробити? Є довгий шлях – Президент робить нове подання, де враховано квоту «Опоблоку». І є більш швидкий шлях – це просто джентльменська угода, коли «БПП «Солідарність» не голосує за когось зі своїх і «Народний фронт» не голосує за когось зі своїх.