Члени робочої групи з розгляду поправок до Виборчого кодексу збільшили вимоги до внесків у виборчі фонди, проте не підтримали посилення контролю за виборчими фондами, а також пропонують виключити проміжну фінансову звітність про використання коштів з виборчих фондів. Про це йшла мова під час засідання групи 6 липня.

Робоча група з розгляду поправок до Виборчого кодексу розглянула 15 поправок до двох статей щодо формування виборчих фондів.

З 26 членів робочої групи участь у засіданні взяли лише 5: Віктор Залізнюк, нардепи Руслан Сидорович (головуючий), Олена Бойко, Наталія Новак, Олена Ледовських, Юрій Левченко. Також присутніми були помічники депутатів, представники громадських організацій.

Члени групи розглянули поправки 1030-1044 до статей 188-189. Поправки стосувались питань формування виборчих фондів: обмеження щодо внесення добровільних внесків, облік та контроль коштів виборчого фонду суб’єкта виборчого процесу.

З позитивних моментів варто відзначити, що робоча група підтримала підхід, згідно з яким забороняється здійснювати внески до виборчих фондів фізичним і юридичним особам, яким заборонено фінансувати політичні партії. У проекті, прийнятому в першому читанні, не синхронізовано перелік осіб, яким заборонено вносити кошти до виборчого фонду з новою редакцією Закону України “Про політичні партії”. До прикладу, законопроект не охоплював фінансування іноземними  державами, а також юридичними особами, кінцевими бенефіціарними власниками (контролерами) яких є іноземці чи особи без громадянства. Проте група не підтримала посилення контролю за виборчими фондами, а також її окремі члени пропонують виключити проміжну фінансову звітність.

За словами радниці з юридичних питань Громадянської мережі ОПОРА Ольги Коцюруби, виключення існуючого механізму проміжної фінансової звітності про використання коштів виборчого фонду прямо суперечитиме рекомендаціям GRECO.

Вимоги щодо проміжної фінансової звітності про виборчі витрати та їх оприлюднення, містяться у всіх моніторингових звітах GRECO. GRECO рекомендувала забезпечити легкий доступ громадськості до повних звітів про фінансування агітаційної діяльності під час усіх виборів протягом встановленого законом терміну та розглянути способи оприлюднення інформації про фінансування виборчих кампаній, яке передує початку виборчого процесу (наприклад, шляхом проміжного звітування)”, - зазначила Коцюруба.

Для виконання цих рекомендацій в поправках до Виборчого кодексу зокрема запропоновано запровадження Єдиного державного реєстру проміжних та фінальних фінансових звітів про надходження та використання коштів виборчих фондів та оприлюднення всіх проміжних та остаточних (фінальних) фінансових звітів. Копія поданих розпорядником коштів проміжного та фінального фінансового звіту, яка була створена за допомогою офіційного сайту Національного агентства з питань запобігання корупції, мала б оприлюднюватись на офіційних сайтах відповідної партії (за наявності), Центральної виборчої комісії не пізніше дня, наступного за днем його надходження.

Звичайно можливі й інші механізми, які б забезпечували вимоги до прозорості фінансування виборчих фондів партій та кандидатів. Проте робоча група замість обговорення оптимальних шляхів контролю за звітністю та її оприлюдненням перейшла до обговорення питання  можливості скасування існуючого механізму проміжної фінансової звітності, яка була запроваджена під впливом виконання Україною міжнародних зобов’язань у сфері боротьби з корупцією ще 21 листопада 2013 року”, - додала Коцюруба.

Робоча група повернеться до розгляду питань контролю за виборчими фондами в понеділок о 13:00 за адресою: вул. Садова, 3а, каб. 916а, до участі запрошено заступника голови Центральної виборчої комісії Андрія Магеру.

Для довідки:

Група держав проти корупції (GRECO) була створена Радою Європи в 1999 році для контролю за дотриманням державами антикорупційних стандартів організації