Протягом останніх днів Громадянська мережа ОПОРА отримувала інформацію з різних джерел про спроби спонукати члена Центральної виборчої комісії Катерину Махніцьку подати заяву про дострокове припинення її повноважень. Такі дії мають ознаки незаконного тиску на посадову особу виборчої комісії найвищого рівня, з метою звільнення додаткового вакантного місця перед голосуванням за оновлення складу ЦВК.  Нагадаємо, що Катерина Махніцька була призначена на посаду в квітні 2014 року за квотою ВО “Свобода” і її повноваження завершуються у 2021 році.

Відповідно до міжнародних стандартів та національного законодавства, ЦВК є колегіальним державним органом, який здійснює свої повноваження самостійно, незалежно від інших органів державної влади, органів місцевого самоврядування, їх посадових та службових осіб. Втручання представників будь-яких сторонніх органів, посадових та службових осіб у роботу ЦВК та її членів забороняється.

Спроби впливати на членів ЦВК у спосіб, заборонений законом, є загрозою для процесу забезпечення об’єктивності та безсторонності комісії напередодні важливих загальнонаціональних виборів 2019 року.

Висловлюючи занепокоєння щодо інформації про тиск на члена виборчої комісії, ОПОРА закликає всі сторони політичних переговорів з питань нового складу ЦВК дотримуватися законодавства, не вчиняти будь-яких дій, які можуть підірвати остаточно довіру як до процесу переобрання, так і комісії в цілому. У разі наявності підстав, правоохоронні органи України мають вжити заходів із припинення незаконних дій органів влади чи окремих посадових осіб і забезпечити належні умови для законної діяльності членів ЦВК.

ОПОРА закликає Верховну Раду України, депутатські фракції та групи проявити політичну відповідальність і невідкладно ухвалити законне рішення щодо ротації членів ЦВК, повноваження яких уже завершилися.