На сьогоднішньому засіданні робочої групи з доопрацювання Виборчого кодексу розглянули лише 28 поправок до чотирьох статей щодо формування виборчих фондів. З 24 депутатів – членів робочої групи на ньому були присутні 4 народні депутати та 4 помічники народних депутатів. Про це повідомляють присутні на засіданні представники Громадянської мережі ОПОРА.

2 липня відбулось одинадцяте засідання офіційної робочої групи з доопрацювання Виборчого кодексу. З 24 депутатів – членів робочої групи на ньому були присутні: Олена Бойко, Юрій Левченко, Наталія Новак, Руслан Сидорович (головуючий). А також співавтор однієї з інших версій Кодексу Віктор Залізнюк, помічники народних обранців Ольги Богомолець, Михайла Папієва, Валерія Писаренка, Вікторії Пташник та представники громадських організацій.

У той же час Голова Верховної Ради Андрій Парубій сьогодні під час брифінгу спрогнозував винесення Виборчого кодексу на друге читання восени. «Наскільки мені відомо, робоча група, створена Комітетом, пройшла тільки більше половини тих правок, які були внесені. 4 500 правок – це більше, як один тиждень роботи. Напевно, було би небезпечним, аби ми увійшли в розгляд закону, але не встигли його розглянути, не встигли прийняти рішення. Тому я передбачаю, що, швидше за все, Виборчий кодекс буде розглядатись восени. Моя позиція полягає в тому, щоб він був розглянутий і прийнятий за рік до виборів. Тобто, коли ми говоримо, що парламентські вибори мають бути в останню неділю жовтня, я передбачаю, щоб ми увійшли в розгляд Виборчого кодексу ще у вересні, якщо Комітет не дасть швидше свого рішення. Ви знаєте, що Одександр Черненко, один із ідеологів змін Виборчого кодексу, член Комітету, голова робочої групи, працює дуже віддано й говорить про те, що йде ґрунтовна системна робота над усіма поправками. Я передбачаю, що до розгляду в парламенті приступимо у вересні, аби ми змогли до початку жовтня або на початку жовтня прийняти в цілому Виборчий кодекс і відкрити шлях для відкритих регіональних списків», – зазначив він.

Варто зауважити, що, імовірно, Спікера вводять в оману, адже станом на момент проведення брифінгу, до початку сьогоднішнього засідання робочої групи, було розглянуто лише 1000 поправок, що становить трохи більше 22% від усієї кількості поправок.

Під час сьогоднішнього засідання робочої групи були розглянуті статті 185-188 та 1001-1029 поправки до них. Вони стосувалися питань виборчих фондів суб’єктів виборчого процесу: загальні засади утворення виборчого фонду, відкриття та закриття рахунків, розпорядники рахунків, джерела формування виборчого фонду та використання коштів.

Як відзначила радниця з юридичних питань Громадянської мережі ОПОРА Ольга Коцюруба, поправки щодо виборчих фондів, над якими працювали експерти ОПОРИ, підтримано не було. «На жаль, робочою групою не підтриманий підхід, запропонований упоправках до Виборчого кодексу, відповідно до якого партія зобов’язуваласяв межах накопичувального рахунку виборчого фонду відкривати крімпоточного рахунку партій також поточні рахунки для здійсненняфінансування витрат на передвиборчу агітації кожного кандидата,включеного до виборчого списку на відповідних виборах. Пропонувалося, щоб кошти, які перераховуються з накопичувального рахунку виборчого фонду, розподілялися між відповідними поточними рахунками кандидатів у рівних частинах. У той же час заборонялося б фінансування з поточного рахунку партій агітації окремих кандидатів. Таке формулювання дозволило б вирівняти конкуренцію кандидатів у межах регіональних списків, зрівняло б шанси для «нових обличь» в межах партійних списків. Представники робочої групи були стурбовані необхідністю звітності за окремі поточні рахунки та відповідальністю партії за неправильне оформлення звітності окремим кандидатом (розпорядником поточного рахунку). Існуюча в прийнятому в першому читанні кодексу модель надає можливість партії фінансувати агітацію окремих представників партій, у той час як для інших кандидатів залишиться можливість лише агітації «від дверей до дверей». Натомість робоча група запропонувала модель відкриття, крім поточного партійного рахунку, окремих поточних рахунків виборчого фонду для окремого регіонального списку (у межах виборчого округу/області), що вирішить певним чином проблеми прозорості розподілу коштів виборчого фонду між регіонами, проте не вирішує проблеми надання рівних шансів для конкуренції окремих кандидатів», – підкреслила вона.

Наступне засідання робочої групи відбудеться в п’ятницю, 6 липня, о 13:00 за адресою: вул. Садова, 3а, каб. 916а. Розгляд розпочнеться зі статті 188, поправка №1030.

Нагадаємо, ця робоча група не має положення щодо своєї роботи й, відповідно, кворум та голосування не передбачені. Але важливо, щоб на засідання групи ходили всі учасники, аби якнайшвидше розглянути всі 4 400 поправок та розблокувати процес подальшого розгляду Виборчого кодексу.

За результатами розглядів ця робоча група надасть свої рекомендації Комітету Верховної Ради з питань правової політики та правосуддя щодо поправок. Комітет на своєму засіданні розгляне напрацювання робочої групи та прийме рішення щодо висновку до проекту Виборчого кодексу для подальшого його винесення на друге читання в сесійній залі парламенту.

Варто зазначити, що 251 поправка була розглянута в рамках кількох зустрічей групи підкомітету з питань виборів і референдумів Комітету Верховної Ради з питань правової політики та правосуддя. Попередній процес розгляду поправок у рамках цієї групи стартував 21 грудня. 28 лютого на засіданні Комітету Верховної Ради з питань правової політики та правосуддя, що відбулось під куполом парламенту, депутати проголосували за створення офіційної робочої групи з підготовки до розгляду в другому читанні проекту Виборчого кодексу України №3112-1. А вже 4 квітня на наступному засіданні затвердили персональний склад цієї офіційної робочої групи. До неї увійшли 24 особи, серед яких 22 чинні народні депутати та двоє експертів-співавторів інших версій Виборчого кодексу.