Для Миколаєва як міста-переможця конкурсу «Відкритий виклик» ініціатива «Дані міст» провела глибинний аудит інформації, розпорядником якої є муніципалітет.

Про це 26 березня під час презентації в Кризовому медіа-центрі розповіли координаторка ініціативи «Дані міст» та представник TechSoup Europe Недім Усейнов.

Конкурс, в якому взяли участь 5 міст України, мав допомогти їм впровадити політику відкритих даних. Завдяки «Відкритому виклику» Миколаїв отримав доступ до серії освітніх заходів, а також тут була апробована методологія аудиту, котра дала змогу інвентаризувати дані муніципалітету без втручання сторонніх у повсякденну роботу управлінців.

За словами координаторки, результати аудиту виявилися досить непоганими: 69% інформації у Миколаївській міськраді зберігається в електронному вигляді, вона має зручний формат та структуру. «Ми відкрили дані, які зроблять життя людей більш комфортним», − наголосила координатора ініціативи «Дані міст».

З повною версією дослідження можна ознайомитися тут: http://audyt.danimist.org.ua/

Окрім того, експерти «Даних міст» надали свої рекомендації, як покращити існуючу ситуацію.

Також «Дані міст» розробили локальні версії Порталу відкритих міських даних та освітнього сервісу Good education. Ці онлайн-продуки вже успішно працюють у Вознесенську, Рівному та Коломиї. Щоб вони з’явилися і в Миколаєві, необхідно, щоби міська влада підготувала необхідні набори даних.

Заступник начальника з фінансово-економічних питань міського управління освіти Олена Зав'ялова пообіцяла, що  муніципалітет докладе всіх зусиль, аби пришвидшити цей процес.

Портал дасть змогу зібрати в одному місці та у зручному форматі всю інформацію, потрібну розробникам для створення міських сервісів. А Good education – це застосунок, що дає змогу батькам вибирати школу, садочок чи гуртки для своїх дітей, оцінюючи якість освіти, безпеку в районі, матеріально-технічну базу навчальних закладів.

«Сьогодні технології відкривають перед громадами великі можливості. Проте основою їх розвитку є доступ до інформації, яка, з одного боку, дозволяє громадянам контролювати діяльність місцевої влади, а з іншого – допомагає створювати різноманітні сервіси для бізнесу, громадських організацій. Наша мета – навчити всіх розпорядників інформації самостійно формувати набір відкритих даних, без сторонньої допомоги», − підсумував Недім Усейнов.

Нагадаємо, «Дані міст» - це opendata-ініціатива, співорганізаторами якої є Громадянська мережа ОПОРА (Україна) та TechSoup (Польща). Місія – докласти всіх зусиль, аби політика відкритих даних була успішно впроваджена в українських містах. Ми відкриті до співпраці. Є питання чи пропозиції? Пишіть сюди: [email protected].