Коломия як місто-переможець конкурсу «Відкритий виклик» отримало Портал відкритих даних, освітній сервіс Good education та глибинний аудит інформації, розпорядником якої є муніципалітет.

Про це 26 березня повідомили представниця ініціативи «Дані міст» Ірина Швець та керуючий справами виконавчого комітету Коломийської міської ради Тарас Кухтар.

 - Справжнім успіхом та приємним досягненням стали розроблені ІТ-фахівцями проекту веб ресурси, які допоможуть у зручний спосіб оприлюднювати дані та використовувати їх, - зазначив на презентації пан Тарас.

Ірина Швець нагадала, що конкурс «Відкритий виклик» мав на меті допомогти містам-переможцям впровадити політику відкритих даних. Завдяки перемозі у ньому Коломия отримала доступ до серії освітніх заходів. Також для міста була розроблена методологія аудиту даних.

Дослідження дала змогу муніципалітету інвентаризувати дані без втручання сторонніх людей у свою повсякденну роботу. Місто прозондувало всю інформацію, якою володіє. Експерти ініціативи «Дані міст» надали свої рекомендації, як покращити існуючу ситуацію. З дослідженням можна ознайомитися за цим посиланням: https://audyt.danimist.org.ua/

Також на основі відкритих даних у Коломиї розгорнуто Good education: http://kolomyia.good-e.org.ua/. Коломийська версія зараз ще доопрацьовується, але вже можна познайомитися із функціоналом.

Його створили переможці минулорічного конкурсу Apps4Cities. Ініціатива «Дані міст» розгорнула локальні версії цього сервісу для п’яти міст-переможців «Відкритого виклику».

Аби Good education став добрим почином й інші розробники теж зацікавилися створенням сервісів, для оприлюднення міськрадою інформації в Коломиї було розгорнуто Портал відкритих міських даних: https://kolomyya.danimist.org.ua/

На подію завітали місцеві журналісти. Євген Гапич зазначив, що Коломия добре стартувала у відкритті даних, але важливо продовжувати так само інтенсивно. І додав, що громада має контролювати владу, аби все так і сталося.

 - Початок добрий але головне не зупинятися. Існує певний ризик, що міска рада не вчасно або навмисно не буде надавати дані але тепер багато залежить від громадських активістів, а це перш за все контроль", -  сказав Євген Гапич.

Нагадаємо, «Дані міст» - це opendata-ініціатива, співорганізаторами якої є Громадянська мережа ОПОРА (Україна) та TechSoup (Польща). Місія – докласти всіх зусиль, аби політика відкритих даних була успішно впроваджена в українських містах. Ми відкриті до співпраці. Є питання чи пропозиції? Пишіть сюди: [email protected].