Острівна держава Кіпр, а також Нідерланди та Сінгапур очолюють список найбільших інвесторів у економіку Миколаївської області.

Про це свідчать дані Держстату, що їх візуалізували учасники воркшопів від ініціативи “Дані міст” у Вознесенську і Миколаєві.

Візуалізація даних - це спосіб коротко і зрозуміло пояснити будь-яку складну інформацію про різні сфери життя міста. Мешканцям Миколаєва і Вознесенська розповідали, як освоїти це “кунгфу”.

Воркшоп з візуалізації даних відбувся у рамках освітньої програми, яку розробила ініціатива “Дані міст”, адже міські ради цих двох населених пунктів перемогли у конкурсі “Відкритий виклик” і виграла для містян таку нагоду. Шансом освоїти майстерність у цій сфері скористалися місцеві активісти та управлінці міськради.

Під час заходів тренер Андрій Савчук, представник Громадянської мережі ОПОРА ініціативи “Дані міст”, привів приклади хороших візуалізацій та сервісів, за допомогою яких можна візуалізувати дані.

Він розповів, що у процесі візуалізації варто дотримуватись правил поєднання кольорів, а також - думати у напрямку спрощення.

 - Якщо є хороші дані, неможливо зробити погану візуалізацію. Але зроби візуалізацію дуже простою та зрозумілою – і люди це точно оцінять» - підкреслив Савчук.

У Миколаєві присутні на воркшопі управлінці міськради зацікавились мовою програмування R. Андрій Савчук розповів, для чого використовується відповідна мова програмування та практично показав, як зобразити дані у графічному форматі за допомогою коду R. Крім того, аналітик даних розповів про пакети програмного забезпечення, які значно розширюють можливості R. Зокрема, відзначив популярний графічний пакет ggplot2.

Учасники воркшопу мали змогу озвучити свої проблеми, з якими стикалися у власній роботі. Богаченко Євгеній, керівник комунального підприємства «Міський інформаційно- обчислювальний центр», розбирався у тому, за допомогою яких пакетів R можна поєднати декілька графіків в один та як автоматично змінювати графіки.

 - Додаткова інформація, додаткові можливості – це все дуже актуально і корисно для мене зараз, - сказав Богаченко після воркшопу.

Нагадаємо, «Дані міст» - це opendata-ініціатива, співорганізаторами якої є Громадянська мережа ОПОРА (Україна) та TechSoup (Польща). У Вознесенську партнерами ініціативи є Агенство економічного розвитку. Місія – докласти всіх зусиль, аби політика відкритих даних була успішно впроваджена в українських містах. Ми відкриті до співпраці. Є питання чи пропозиції? Пишіть сюди: [email protected].

Якщо вам не вдалося скористатися нагодою і відвідати вокршоп з візуалізації, пропонуємо вам зараз коротко ознайомитися із секретами цього сектору роботи з даними.

Воркшоп «OPEN DATA BOOST: як візуалізувати дані міста»  від “Даних міст”

Візуалізація даних - це спосіб просто і лаконічно розповідати про складне, унаочнювати великі масиви інформації. Наприклад, проілюструвати основні пасажиропотоки у місті. Показати стан зношеності міської інфраструктури чи рівень оплати комунальних послуг по районах в одному відеоролику чи за допомогою інтуїтивно зрозумілого онлайн-сервісу, замість публікувати складні та незрозумілі таблиці і паки документів.

Приклади хороших візуалізацій

Історія на базі відкритих статистичних даних про суспільну ситуацію із наркотиками (США) -ТУТ

Канал із відеовізуалізаціями даних:ТУТ

Приклади візуалізацій на базі українських відкритих даних:ТУТ

Мова R

Освоєння мови R та основних видів візуалізації зїїдопомогою: ТУТТУТ і ТУТ