Більшість кандидатів у члени Центральної виборчої комісії підтримують вирішення питання щодо забезпечення реалізації рівних виборчих прав усіх громадян, у тому числі й внутрішньо переміщених осіб. Таку позицію вони озвучили під час публічної дискусії «Нова якість ЦВК», організованої Громадянською мережею ОПОРА.

Громадянська мережа ОПОРА 7 лютого організувала публічну дискусію з усіма кандидатами на посаду членів ЦВК. Участь у заході взяли 9 з 14 кандидатів, заявлених у поданні Президента. Одне із запитань від слухачів дискусії стосувалося забезпечення реалізації виборчих прав внутрішньо переміщених осіб за місцем фактичного проживання на місцевих виборах, а також за мажоритарною складовою на парламентських виборах.

Кандидат від фракції політичної партії «Народний фронт» Леонтій Шипілов безпосередньо підтримує ініціативу законопроекту №6240. «Будь-яка особа, яка цікавиться реформуванням виборчого законодавства, знає про підготовлені пропозиції законодавчого регулювання цього питання, а активним advocacy цього процесу є Громадянська мережа ОПОРА. То ж це питання, скоріше, навіть не для нас, а для присутніх народних депутатів – підтримати. Інший варіант, враховуючи побоювання, якщо проект Виборчого кодексу №3112-1 не пройде друге голосування, то була зареєстрована низка законопроектів про вибори народних депутатів і, здається, четвертий за номером рахунку якраз передбачає юридичне законодавче врегулювання цього питання – приймати», – зазначив він.

Висуванка депутатської групи «Воля народу» Тетяна Сліпачук також вважає, що це питання, перш за все, до депутатів. «Якщо вас цікавить особиста думка, то, безумовно, це питання пов`язане з реінтеграцією значного кола людей, наших з вами співвітчизників, у життя й розуміння того, що це їх держава, їх місцевість, їх влада. Тому з нашого боку ми лише очікуємо якомога швидшого вирішення цього питання, тому що є багато технічних процедур, які потрібно буде врахувати», – підкреслила вона.

Як відзначив кандидат від фракції «Об`єднання «Самопоміч» Євгеній Радченко, це питання є одним з пріоритетних напрямків його роботи в комісії. «Одним з напрямків моїх пріоритетів роботи в ЦВК я бачу такий – громадяни з особливими потребами та внутрішньо переміщені особи. Це дуже важливо, й ми в цьому відстаємо. Це питання однозначно потрібно вирішувати. Наприклад, шляхом підтримки законопроекту №6240», - зауважив кандидат.

Віталій Плукар, який є кандидатом від фракції «БПП «Солідарність», відзначив, що в законопроекті №6240 чітко прописані строки, підстави та механізми забезпечення таких прав. «Законопроект №6240, підготовлений громадськими організаціями, передбачає внесення змін в законодавство України щодо забезпечення права голосування внутрішньо переміщених осіб та інших мобільних груп населення. Це той документ, в який була вкладена значна експертна доля доробку і, напевно, його потрібно підтримати для того, щоб забезпечити вирішення тієї проблематики, яку ви поставили. В першу чергу, в цьому законопроекті чітко прописані строки, підстави та механізми, як повинно відбуватися це голосування, за яких умов і в якому порядку», – розповів він.

Ще одна кандидатка від фракції «БПП «Солідарність» Ольга Лотюк підкреслила важливість, у першу чергу, ефективної роботи законодавчого органу щодо цього питання. «Я думаю, всі вже зрозуміли, що ті особи, які тут присутні, які рекомендовані, мають знання, бажання, сили і натхнення для того, щоб ефективно працювати в ЦВК. Але питання, які нам зараз поставили наші експерти, стосуються не особистості, а незалежної фахової експертної роботи. Всі зрозуміли, що необхідно забезпечувати права громадян, в тому числі внутрішньо переміщених осіб та трудових мігрантів. Але ці всі напрацювання, в тому числі, які напрацювала Громадянська мережа ОПОРА, є дуже цікавими та фаховими, та стосуються не правозастосовчих органів, а, в першу чергу, ефективної роботи законодавчого органу. І те, що не дасть можливості працювати всім без виключення – це відсутність законодавства. Хоча ми й сподіваємось на мудрість нашого парламенту зараз і в майбутньому, а з прогалинами ми розберемось. То ж це, скоріше, не до майбутнього ЦВК, а до парламентарів, бо сьогодні прозвучало дуже багато пропозицій та проблемних питань, які існують у законодавстві. І вже всі зрозуміли, що ми, і я особисто, готові дотримуватись Конституції й законів та ефективно працювати», – наголосила вона.

Кандидатка від фракції «БПП «Солідарність» Світлана Кустова поділилась своїми думками: «Я хотіла би сказати, що забезпечення принципу загальності у виборчому праві є позитивним зобов`язанням держави, й ми будемо пам`ятати про це дуже добре. І я сподіваюсь, що народні депутати України також про це будуть пам`ятати та не забудуть».

На думку кандидатки від фракції «Народного фронту» Наталії Бернацької, ЦВК не має таких повноважень, тому тісно співпрацюватиме з парламентом для вирішення цього питання. «Звичайно, на жаль, комісія не має тих повноважень, якими вона самостійно могла б вирішувати такі комплексні проблеми, тому ми будемо тісно співпрацювати і з парламентом. І впевнена, що не тільки на співбесіді в комітеті, а й у подальшому будемо часто зустрічатися», – зауважила вона.

Як зазначила Алла Басалаєва, яку висунула депутатська група «Партія «Відродження», для вирішення подібних питань може бути доречним надати ЦВК право законодавчої ініціативи. «Пріоритети в нас єдині – кожен з нас іде на посаду члена ЦВК, розуміє відповідальність перед українським народом. Ми всі будемо присягати додержуватися у своїй роботі Конституції й законів України, сумлінно виконувати свої обов`язки, які будуть базуватися на принципах верховенства права, законності, об`єктивності, неупередженості. Й нашою задачею буде забезпечити реалізацію і захист виборчих прав громадян. Стосовно ВПО є законопроект. Будемо чекати від парламенту його прийняття. А як ініціатива, чим доповнити повноваження ЦВК, я б додала насамперед законодавчу ініціативу. В період виборчого процесу іноді виникають невідкладні питання, які важко оперативно вирішити через проект Закону, який має пройти через органи або депутатський корпус. ЦВК наразі не має права законодавчої ініціативи. Тому, щоб швидко реагувати на оперативні задачі, які будуть стояти у виборчому процесі, це було б доречним», – відповіла вона.

Висуванець від фракції ВО «Батьківщина» Андрій Євстігнєєв вважає доцільним взагалі переглянути питання прописки для вирішення проблем із дотриманням виборчих прав мобільних груп громадян. «Що стосується ВПО, трудових мігрантів і інших категорій осіб, я думаю, що однозначно ці особи повинні мати право голосу не тільки на всеукраїнських, але й на місцевих виборах. Є законопроект, сподіваюсь, він буде прийнятий найближчим часом. Тут взагалі у нас питання глобальне, тому і громадянське суспільство, і депутатський корпус мають замислитись і згадати про інститут реєстрації місця проживання, який у нас, з одного боку, нібито й не є обов`язковим, і це ніби не впливає на обсяг прав і обов`язків, а, з іншого боку, куди не піди – від тебе вимагають прописку. Хоча прописки вже ніякої немає, тому треба це питання вирішувати глобально», - відзначив він.

Нагадаємо, законопроект №6240 зареєстрували у Верховній Раді України 27 березня 2017 року. Цим документом пропонується внести зміни до Законів України «Про Державний реєстр виборців», «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб», «Про місцеві вибори», забезпечивши виборчі права внутрішньо переміщених осіб та інших мобільних всередині країни громадян.

Законопроект був розроблений експертами ВГО «Громадянська мережа «ОПОРА», ГО «Громадський холдинг «Група Впливу», Міжнародної фундації виборчих систем (IFES), народними депутатами України, із залученням представників громадських організацій «Донбасс SOS», Центр інформації про права людини, «Крим SOS», благодійних організацій «Благодійний Фонд «Право на Захист» та «Благодійний фонд «Восток SOS». До обговорення проекту Закону долучалися члени міжвідомчої Робочої групи з удосконалення законодавства у сфері прав людини ВПО при Міністерстві з питань тимчасово окупованих територій та ВПО (включаючи представників Агентства ООН у справах біженців та Ради Європи).

Під законопроектом поставили свій підпис 24 народні депутати (Григорій Немиря, Мустафа Найєм, Світлана Заліщук, Рефат Чубаров, Мустафа Джемілєв, Остап Єднак, Ганна Гопко та інші). Парламентарі-співавтори законопроекту є представниками всіх фракцій, а також позафракційними депутатами: фракції «Блок Петра Порошенка» – 11, «Народний фронт» – 2, ВО «Батьківщина» – 3, «Опозиційний блок» – 2, Радикальна партія Олега Ляшка – 1, «Самопоміч» – 1, а також 4 народні депутати, які не входять до складу жодної фракції чи групи. Така широка підтримка законопроекту підвищує шанси на його прийняття в сесійній залі парламенту. Слід зазначити, що регіональне представництво депутатів-підписантів даного законопроекту також є достатньо широким: м. Київ, Донецька, Львівська, Закарпатська, Чернігівська, Вінницька, Рівненська, Черкаська області та АР Крим.

Крім того, 20 квітня Головне науково-експерте управління (ГНЕУ) надало свої висновки до проекту Закону України «Про внесення змін до деяких законів України» (щодо виборчих прав внутрішньо переміщених осіб та інших мобільних всередині країни громадян). Загальний висновок управління в тому, що законопроект №6240 може бути прийнятий за результатами розгляду в першому читанні з урахуванням його зауважень.

21 червня на своєму засіданні члени Комітету з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин рекомендували профільному Комітету ВРУ з питань правової політики та правосуддя пришвидшити розгляд проекту Закону про внесення змін до деяких законів України (щодо виборчих прав внутрішньо переміщених осіб та інших мобільних всередині країни громадян) № 6240 та рекомендувати ВРУ за результатами розгляду в першому читанні прийняти його за основу.