ОПОРА вітає внесення Президентом України подання щодо призначення членів ЦВК і наполягає на формуванні політично збалансованого складу виборчої комісії. Включення до подання Глави держави кандидатури, запропонованої депутатською фракцією ВО “Батьківщина”, є публічною демонстрацією готовності політичних суб’єктів шукати широкий компроміс з питань призначення членів ЦВК.

ОПОРА закликає Верховну Раду України та Президента України продовжити активні консультації для досягнення угоди про включення до нового складу ЦВК кандидатур, запропонованих усіма без виключення депутатськими фракціями та групами. Зокрема, представник Президента у Верховній Раді України Ірина Луценко заявила про намір Глави держави додатково внести кандидатуру від фракції “Опозиційний блок” після визначення  цією політичною силою пріоритетного претендента. Верховна Рада України, на нашу думку, повинна призначити новий склад ЦВК зі врахуванням пропозицій усіх 6 депутатських фракцій та 2 парламентських груп.

Нагадаємо, 5 лютого Голова Верховної Ради України Андрій Парубій опублікував оновлений список кандидатур до складу Центральної виборчої комісії, документи яких і доручив відправити на спецперевірку. Кількість кандидатів залишилася незмінною – 14 осіб на 13 вакантних місць, але відбулась заміна одного прізвища. Так, замість Надії Синиці, квота подання якої достеменно не була встановлена, у списку з`явився представник ВО “Батьківщина” Андрій Євстігнєєв. Фракція політичної партії “Опозиційний блок” досі лишається без офіційного представництва серед кандидатів.

Лідерка фракції ВО “Батьківщина” Юлія Тимошенко схвально відреагувала на цю новину. На своїй Facebook-сторінці вона відзначила, що її політична сила буде пильно стежити, кого “викинуть” під час голосування та докладе всіх зусиль, щоб у ЦВК відповідно до закону були висуванці всіх фракцій, включаючи “Батьківщину”.

У свою чергу фракція партії “Опозиційний блок” опублікувала на своєму сайті заяву, в якій вимагає від Президента призначити до ЦВК двох представників їхньої фракції. На їхню думку, влада не може називатись демократичною, а майбутні вибори чесними, якщо в складі ЦВК немає опозиції.

На сьогодні строк повноважень 13 з 15 членів Центральної виборчої комісії добіг кінця.  3 червня 2016 року Петро Порошенко вже вносив до Верховної Ради подання на звільнення 12 із 15 членів ЦВК та призначення 11 нових, але до голосування в парламенті тоді так і не дійшло. 23 січня 2018 року Президент України підписав подання на призначення нових членів ЦВК. У своїй заяві Громадянська мережа ОПОРА схвально оцінила завершення політичних консультацій між Президентом України, депутатськими фракціями та групами Верховної Ради України щодо кандидатур і розблокування процесу ротації складу ЦВК. Але також висловила розчарування тим, що політичні суб'єкти протягом попередніх консультацій не досягнули належного компромісу щодо формування політично збалансованого складу ЦВК шляхом врахування пропозицій усіх без виключення депутатських фракцій та груп. Своє занепокоєння щодо неповного представництва фракцій серед кандидатів у члени ЦВК висловили міжнародні партнери та фракції ВО “Батьківщина” і “Опозиційний блок”.

Громадянська мережа ОПОРА підготувала матеріал про всіх кандидатів у члени Центральної виборчої комісії, а також таймлайн щодо того, як впродовж останніх трьох років відбувалася дискусія про ротацію ЦВК.