Певний час у місті Вільногірськ була низька активність локальної громади та небажання включатися в ініціативи, запропоновані міською владою задля розвитку майбутнього міста.

Тож Вільногірською міською радою було знайдено спосіб залучати мешканців – проведення громадських обговорень благоустрою міста в ігровій формі для підвищення активності мешканців та мотивації включатися в ініціативи, які можуть піти на користь місту.

Контекст

Вільногірськ – місто в Дніпропетровській області з населенням 23,5 тис. жителів. Місто було збудоване у 1956 році навколо гірничо-металургійного комбінату, який наразі у формі філії Державного підприємства «Об'єднана гірничо-хімічна компанія» є містоутворюючим підприємством, що забезпечує 98,2% валового продукту. Крім того, робочі місця у Вільногірську забезпечують ще три заводи з виробництва скла, обробки кольорових металів та виготовлення залізобетонних виробів. За радянських часів в місті існувала культура громадського волонтерства, завдяки якій був збудований центральний стадіон на 12 тис. місць. Крім того, в центрі міста знаходиться відкритий басейн, фонтан і великий парк, збудований за якісним ландшафтним проектом. На околиці міста є неофіційна зона відпочинку з пляжем на місці старого кар’єра. Крім волонтерської культури, у Вільногірську існує культура довіри до влади, пов’язана з іменем першого мера Віктора Вікторовича Варена, який свого часу був ініціатором усіх перерахованих вище елементів міського благоустрою. Тим не менш, місто зіштовхнулося з проблемою, характерною для всіх невеликих населених пунктів: масовий відтік молоді до обласного центру Дніпра та низький рівень бажання мешканців брати участь в житті міста і розвивати його. 

Організатор та виконавці процесу

Вільногірська міська рада на чолі з міським головою ініціювали процес комплексної мотивації мешканців через проведення низки м’яких (тобто таких, що не потребують великих фінансових затрат та інфраструктурних перетворень) проектів. Співробітники міськради відвідували заходи, де вчилися нових методів роботи з мешканцями у експертів та донорських громадських організацій. Ініціативність місцевої влади дозволила включити Вільногірськ в проект з організації громадського бюджету за фінансової підтримки USAID. Всеукраїнська громадська організація «Інститут бюджету та соціально-економічних досліджень» (ВГО ІБСЕД) надали експертну допомогу в проведені навчально-мотиваційних заходів для громади, в тому числі й інструменту керованої візуалізації.

Перебіг процесу залучення

Процес мотивації та залучення громади складався з кількох різних етапів, які потребували різного рівня участі пересічних мешканців Вільногірська. Розглянемо кожен за хронологією:

Створення нового відділу з громадянської участі (партисипації) в міськраді

Хоча організація керованої візуалізації є лише разовим заходом, її успіх напряму залежить від попередньо зробленої роботи на ниві залучення громади та фасилітації активності мешканців. У Вільногірську розпочали з реорганізації та створення нового відділу, до обов’язків якого належав пошук можливостей розвитку міста через співпрацю з громадою та залучення зовнішніх інвестицій. Співробітникам цього відділу (у кількості всього 3 осіб) були надані можливості для профільного навчання в рамках різноманітних громадських конференцій та тренінгів. Це допомогло створити план заходів та більш компетентно займатися залученням громади.

Серія навчальних семінарів для громади

Протягом року у Вільногірську завдяки експертній підтримці в рамках проекту з громадського бюджету («Зміцнення місцевої фінансової ініціативи (ЗМФІ-ІІ) впровадження», ініціатори – USAID та ВГО ІБСЕД) було проведено 5 тематичних тренінгів, де громада могла дізнатися про бюджетний процес в місті, навчитися писати власні проекти, комунікувати з владою та оцінювати ефективність реалізації своїх ідей. На жаль, тренінги показали свою нерезультативність у плані мотивації громади до створення власних проектів: не зважаючи на те, що їх стабільно відвідувала велика кількість осіб (по 25 – 30 осіб на кожному з 5 заходів), на голосування в громадському бюджеті вийшло всього 5 проектів. Разом з тим, на самих тренінгах експерти помітили, що активні городяни називали дві основні причини невдач будь-яких ініціатив: 1) низька зацікавленість жителів міста; 2) відсутність належного фінансування та невміння залучити кошти. Саме тому було вирішено провести додатковий захід для мотивації жителів із роз’ясненням можливостей пошуку коштів для розвитку міста.

Керована візуалізація

Для фасилітації громади (організації процесу колективної діяльності) експерти вирішили провести керовану візуалізацію – захід, що в ігровій, ненав’язливій формі дозволяє, по-перше, зібрати коментарі від жителів щодо їхніх потреб відносно міського благоустрою, по-друге, сформувати активні ініціативні групи, і, по-третє, поділитися корисною інформацією щодо можливостей втілення мрій, зокрема пошуку коштів на їх реалізацію. В основу заходу ліг досвід «From Vision to Action Workshop» (майстер-клас «Від бачення до дії»); також керована візуалізація була першим кроком для розробки проектів Глоусестерської громади. Цей формат використовується у випадках, коли громада – чи принаймні її активне ядро – вже сформовані, і необхідно підштовхнути її до розробки реалістичних проектів. Інструменти, що застосовуються тут, інформативні, консолідуючі, досить оригінальні за методологією проведення, часто – ігрові. Вимагають присутності тренованого медіатора та зацікавленості представників влади на етапі підготовки.

Захід розраховано на 30 учасників, триває близько 1 – 1,5 години. Медіатор коротко розповідає про формат заходу, причини його проведення та очікуваний результат, основні правила. Оголошує тему заходу: «Ваше місто через 1 рік». Громада займає місця; всі отримують папір А4 і ручку/олівці. Присутні малюють, яким уявляють своє місто рівно через рік. Встановлення чіткої часової межі дозволяє мріям про краще майбутнє перейти у максимально реалістичну форму. Учасники діляться своїм малюнком із сусідами і обговорюють їх. Пізніше учасники об’єднуються в групи по 5 людей і представляють свої малюнки, знаходять спільне і відмінне. Насамкінець відбувається публічне представлення ідей групи. Виокремлення головного «оратора» не шкодить, а, навпаки, є однією з переваг інструменту, адже таким чином виокремлюються потенційні лідери змін в громаді. Всі малюнки передаються медіатору заходу, який чіпляє їх на стіну. Для кожної з груп медіатор пропонує гранти, які допоможуть перетворити ідею на проект та втілити її. По завершенню заходу, медіатор детально аналізує малюнки та готує звіт для міської ради, в якому зазначає: 1) проблеми благоустрою, що хвилюють громадян; 2) можливі до реалізації проекти; 3) список лідерів, натхнених на роботу, з якими влада може співпрацювати далі.

Труднощі на шляху втілення

- проявляється сором’язливість учасників, яка не дозволяє висловити свою точку зору на етапі об’єднання в групи;

- «несерйозність» формату віднаджує певні соціальні групи, вони відмовляються брати участь;

- відсутня можливість для модератора пропрацювати конкретні проекти, а лише дати підказки, куди рухатись.

Результат

Виконавчий комітет Вільногірської міської ради зібрав малюнки громадян, а  також контакти, щоб враховувати їхні ідеї у подальшій роботі з пошуку грантів та залучення інвестицій. Реконструкція центрального парку, запланована ще у 2017 року, включила зауваження громадян, особливо в питанні черговості освоєння коштів: у першу чергу була зроблена пішохідна інфраструктура (з попередньою заміною центрального колектора) та прокладене освітлення. За свідченням Вільногірської міської ради, реконструкція парку триватиме ще кілька років, що, звісно, залежить від обсягу фінансування, але в планах є все те, що на своїх малюнках зобразила громада – окремі зони сімейного відпочинку, дитячі майданчики, бігові доріжки, майданчики для вигулу собак та нові зелені насадження.

Об’єм залучених ресурсів

Вартість: одноразовий сеанс керованої візуалізації є недорогим і доступним для більшості громад, адже витрати стосуватимуться запрошення учасників, купівлі паперу, кольорових олівців чи маркерів, також роботи залученого зовнішнього експерта, якщо організатор зацікавлений отримати детальний звіт. Проте важливо пам’ятати, що керована візуалізація краще працює вже в групі зацікавлених осіб, яку найлегше сформувати шляхом проведення періодичних тематичних тренінгів, вартість яких так само залежить від умов праці експертів та вартості реклами. Загалом у Вільногірську на усю серію заходів було витрачено близько 50 тисяч гривень, значну частину з яких займали каво-паузи та харчування учасників одноденних тренінгів.

Час: один навчальний семінар триває протягом робочого дня (4-6 годин), керована візуалізація триває 1 – 1,5 години.

Люди: 1 оплачуваний зовнішній експерт, працівники міської ради, що допомагають з організацією та рекламою (2 осіб). Волонтери можуть бути залучені лише у якості тих, хто рекламує захід, – для проведення знадобиться професійна підтримка. Кількість залучених громадян бажано обмежити до 25-30 осіб, задля ефективної роботи в групі.

Тривалість процесу: лютий – листопад 2017 року

Більше інформації

Проект покращення життя в Глоусестерській громаді, в т.ч. за допомогою інструменту керованої візуалізації.

«Зміцнення місцевої фінансової ініціативи (ЗМФІ-ІІ) впровадження», проект з організації громадського бюджету за підтримки USAID та ВГО ІБСЕД. 

Експертний звіт за результатами проведення керованої візуалізації у Вільногірську, 01 листопада 2017 р.

Ця публікація розроблена в межах проєкту «Силабус публічних консультацій», що впроваджується Громадянською мережею ОПОРА та Фундацією «Лабораторія соціальних досліджень та інновацій «Сточня» та дофінансовується за програмою "RITA Зміни в регіоні", яка фінансується Польсько-американським фондом Cвободи