Для сільських жителів бюджет участі – ініціатива нова. З огляду на площу громади Чернігівці та низьку якість інтернет-сигналу, рівень комунікації між селами був недостатнім, а електронні ресурси поширення інформації – не надто ефективними. Водночас, громадський бюджет тільки тоді буде вважатися по-справжньому громадським, коли цим інструментом зможе скористатись кожен мешканець територіальної громади, тому Чернігівська ОТГ вирішила підсилити процес за допомогою додаткових активностей для залучення громадян.

Контекст

Чернігівська селищна ОТГ – найбільша в області (створена на основі району), має в своєму складі 41 населений пункт, серед яких переважно села. У 2018 році депутати селищної ради проголосували за Положення про громадський бюджет (бюджет участі), згідно з яким будуть підтримані та впроваджені громадські ініціативи на суму 500 тисяч грн. Зазначена сума пропорційно розподілена між центром громади та старостинськими округами. Щоб забезпечити якнайбільше залучення мешканців, було вирішено підготувати команду ініціативних жителів, що долучилась до Робочої групи із впровадження в ОТГ громадського бюджету. Серед учасників – представники активної громадськості, мешканці різних населених пунктів, різного віку та професійної зайнятості, які сприяли поширенню інформації про можливості громадського бюджету в своїх селах і осередках спілкування, а також взяли безпосередню участь у написанні й поданні перших проектів. Адміністрація Чернігівської ОТГ шукала людей, готових навчатися новому, відкривати в собі лідерські якості, ставши генераторами ідей.

Ідея підготовки такої команди з’явилась під час участі чернігівчан – представників селищної ради і громадського сектору – в тренінгах проекту «Зміцнення демократичного врядування» Запорізької міської молодіжної ГО «Степ». За підсумками навчання було розроблено проект «Формування громадського активу для впровадження в Чернігівській ОТГ партисипативного бюджету», що отримав мікрофінансування від фонду NED.

Організатор та виконавці процесу

Формування громадського активу – перша спільна ініціатива фахівців Чернігівської селищної ради та новоствореної ГО «Платформа розвитку», яка поставила собі за мету активізацію Чернігівської громади. Крім того, у 2018 році Чернігівська ОТГ стала учасником проекту «Громадський бюджет на сході України – інтеграція заради розвитку», що  реалізується Фундацією українсько-польської співпраці ПАУСІ в рамках Ініціативи «Підтримка територіальних громад України у зв’язку зі збільшенням кількості внутрішньо переміщених осіб», що виконується товариством GIZ за дорученням уряду Німеччини.

Перебіг процесу залучення

Проектна ініціатива, яка була реалізована в рамках проекту «Зміцнення демократичного врядування», передбачала проведення в Чернігівці низки комунікаційних і навчальних заходів у рамках процесу громадського бюджету. Детальніше за хронологією:

Аналіз початкової ситуації в фокус-групах

Щоб оцінити рівень співпраці громади й влади в Чернігівській ОТГ та його зміни внаслідок реалізації процесу бюджету участі, було вирішено провести дві фокус-групи – вхідну та заключну, оскільки потрібно було простежити, чи змінився за час реалізації проекту рівень співпраці влади і громадськості в ОТГ. Кількість учасників одного заходу – 12 осіб. Тривалість – 2,5 години. Фокус-групи були проведені експертами проекту «Зміцнення демократичного врядування» до початку і після закінчення впровадження проектної ініціативи з формування громадського активу.

Інформаційні зустрічі

 У травні 2018 року відбулись три інформаційні зустрічі для різних цільових груп:

- з в.о. старост, депутатами місцевих рад, представниками селищної ради;

- з членами громадських організацій, об’єднань, ініціативними мешканцями ОТГ;

- з представниками гуманітарної галузі.

Учасники зустрічей дізнались, що таке громадський бюджет та як вони можуть долучатися до самоврядних процесів. Ці зустрічі допомогли виявити зацікавлених осіб, з них згодом і було сформовано основу ініціативної групи – майбутнього громадського активу. Проведено три діалогових зустрічі.

Навчальні тренінги для підсилення ініціативної групи

У червні 2018 року за допомогою запрошеної тренерки з м. Токмак Запорізької області представники ініціативної групи розвивали свої вміння самопрезентації та комунікативні компетенції. Ця підготовка повинна була забезпечити їх необхідними навичками для проведення інформаційних кампаній та консультацій щодо бюджету участі, а також публічної презентації власних проектів (адже такий порядок закріплено в офіційному документі - Положенні про громадський бюджет Чернігівської ОТГ). По завершенню цих тренінгів було проведено підсумкове колове обговорення, де говорили про необхідність об’єднуватися заради змін, про значення участі громадськості в самоврядних процесах.

Тренінги для широкої громадськості з проектного менеджменту

В липні 2018 р. організатори провели навчання з проектного менеджменту для різних зацікавлених груп. Зокрема, активні мешканці вчились розробляти проекти та заповнювати заявки на бюджет участі, натомість профільні фахівці ОТМ та депутати вивчали методики оцінювання готових проектів. Ці тренінги пройшли як представники вже сформованого громадського активу, так і нові учасники, зокрема й ті, хто був запрошений ініціативною групою. Тема кожного з тренінгів була спеціально розроблена, щоб відповісти на запити відповідних груп слухачів: 1) «Проекти та громадський бюджет. Погляд ззовні/погляд зсередини» – тренінг з представниками відділів, управлінь, які робитимуть оцінку поданих на бюджет участі заявок, а також з депутатами, представниками місцевого самоврядування; 2) «Проект соціальної дії. З чого почати?» – тренінг з представниками соціальної сфери; 3) «Проект соціальної дії. П`ятигодинний інтенсив» – тренінг з членами раніше сформованої ініціативної групи.

Цей навчальний блок завершився підсумковим обговоренням, під час якого йшлося про можливості долучення громади до самоврядних процесів, використання різних шляхів та інструментів такої участі, а також було проаналізовано типові помилки в уже розроблених і поданих на бюджет участі заявках.

Проведення заключної фокус-групи

Для підведення підсумків щодо рівня залучення громади до процесів прийняття рішень, після інформаційно-освітніх заходів громадського бюджету, було проведено заключну фокус-групу. Її результати допомогли виявити, що рівень довіри та зацікавленості у місцевих політичних справах серед громадян Чернігівської ОТГ підвищився.

Труднощі на шляху втілення

- трудова особливість території – більшість жителів громади зайняті в сільському господарстві. Зокрема, це депутати місцевих рад, значний відсоток яких – голови чи представники сільськогосподарських підприємств. Оскільки проектні заходи проходили в період активних польових робіт (влітку), до ініціативи, відповідно, долучилося мало депутатів (5 осіб). Учасники команди ще на стадії написання проектної заявки передбачали таку можливість. Проте низька депутатська активність під час проведення діалогових зустрічей і тренінгів компенсувалася неочікувано високою зацікавленістю до заходів проекту представників громадських організацій та шкільної молоді (яку спочатку взагалі не планувалося залучати до групи), що зробило наступні тренінгові заходи більш неофіційними та неформальними;

- відсутність у Чернігівці комфортного місця проведення заходів, розрахованих на велику групу (20-25 осіб). Цей ризик був передбачений, тому громадська організація попередньо домовилась із керівництвом районної бібліотеки про проведення частини заходів у читального залі ЦРБ. Але в ході складання графіку діалогових зустрічей і тренінгів вийшли накладки із заходами, запланованими самою бібліотекою. З цією проблемою організатори звернулися до селищного голови, пояснивши, що проекти, спрямовані на об’єднання громади, корисні також і місцевій владі, та запросили голову та його заступників підтримати ініціативу. У результаті до проекту безпосередньо долучилися заступник голови з гуманітарних питань і секретар селищної ради, взявши участь в діалоговій зустрічі і одному з тренінгів, а організаторам було надано кабінет селищного голови для проведення тих заходів, які неможливо було провести в бібліотеці;

- необізнаність пересічних мешканців із поняттям «громадський бюджет». Багато з запрошених, особливо представники гуманітарної сфери, відмовлялися від участі, почувши, що мова піде про бюджет, оскільки ототожнювали це поняття з кошторисами. В ході проведених інформаційних тренінгів вдалося надати людям відповідну інформацію та подолати страх перед бюджетними питаннями. Команда, яка реалізовувала проект, мала велике сподівання на активне долучення до навчальних заходів освітян, оскільки власні проекти можуть подавати, зокрема, і навчальні заклади, яких у громаді – 16. Але несподівано представники освіти виявилися найменш чисельною категорією, готовою приєднатися до проекту. Натомість велике зацікавлення виказали працівники культури та молодь. Вони і стали основними слухачами тренінгів.

Результат

 Усього в заходах проекту взяли участь 119 місцевих жителів з Чернігівки та п’яти старостинських округів. До громадського активу приєдналися 32 особи – наразі вони є активними учасниками заходів і робочих груп, ініційованих місцевою владою. Учасники ініціативної групи не лише працюють над своїми проектами для подання на громадський бюджет, але й проводять консультації для мешканців на місцях. Проекти подаються до 1 жовтня 2018 року. Очікується, що на цю дату буде отримано близько 40 проектних заявок, з яких щонайменше 20 буде підготовлено за участі та сприяння громадського активу.

Об’єм залучених ресурсів

Вартість: Загальний об’єм залучених ресурсів – 24 тис. 925 грн. Зокрема, 7 тис. 720 грн. – власний внесок громадської організації «Платформа розвитку», а 17 тис. 505 – грантові кошти від фонду NED, який надав підтримку. Діалогові зустрічі проведено безкоштовно. Їх модерували організатори проекту. Організаційно-технічні витрати на проведення шести тренінгів – 7 тис. 230 грн. (роздаткові матеріали, кава-паузи, канцтовари для учасників). Реклама здійснювалася через соцмережі, особисті зв’язки та в районній газеті «Голос Чернігівки» безкоштовно. Робота тренерів оплачувалася за рахунок гранту. Усі інші консультанти (представники селищної ради) надавали підтримку безкоштовно.

Час: тривалість кожного тренінгу – 5 годин; фокус-групи з оцінки процесу – 2,5 години.

Люди: за умови навчання майбутніх тренерів та подальшого їх залучення на волонтерських засадах для фасилітації участі мешканців у громадському бюджеті, знадобиться 1-2 зовнішніх експерти. Працівники сільської ради у кількості 2-5 осіб можуть організувати рекламу та проведення заходів. Кількість учасників фокус-групи – 12 осіб; тренінгу – 20-25 осіб.

Тривалість процесу

Квітень – серпень 2018 р.

 

Ця публікація розроблена в межах проєкту «Силабус публічних консультацій», що впроваджується Громадянською мережею ОПОРА та Фундацією «Лабораторія соціальних досліджень та інновацій «Сточня» та дофінансовується за програмою „RITA Зміни в регіоні”, яка фінансується Польсько-американським фондом Cвободи