Восени 2018 року, внаслідок повідомлення про підвищення цін на пальне, у Франції, як ініціатива знизу, виник неформалізований рух жовтих жилетів (fr. le mouvement des gilets jaunes), який протестував проти зростання вартості життя. Назва цього руху й пішла від відбиваючих світло жилетів, котрі стали розпізнавальним знаком протестів.

Учасники руху організували блокування доріг і демонстрації, частина з яких перетворилась у вуличні заворушення. У відповідь на викликану протестами загальнонаціональну кризу, президент Франції Еммануель Макрон став ініціатором Великих національних дебатів, які мали б дати можливість усім громадянам і громадянкам висловити свою думку щодо важливих публічних справ.

Під час зустрічей, які проводилися в рамках дебатів, піднімались чотири теми:

  • Екологічну трансформацію,
  • Податки та публічні витрати,
  • Демократію та громадянство,
  • Публічні послуги.

Пропозиції, які було зібрано під час дебатів, мали внестися до розробки нового контракту для Народу. Дебати проводились на території всієї країни, вони розпочалися 15 січня, а закінчились 10 квітня 2019 року дискусіями в Сенаті. За перебігом дебатів спостерігало двоє міністрів: Себасьтьєн Лєкорну та Еммануель Варгон, а також п’ятеро незалежних експертів (так званих, поручителів).

Суть проекту

Ініціатива

Le Grand Débat National (Великі національні дебати)

Місце / час

Франція, січень-квітень 2019

Інструменти

  Зустрічі на місцях, консультативні пункти, онлайн анкетування, тематичні конференції

Опис процесу

У рамках дебатів відбулося 10 134 відкритих зустрічей на місцях (ініціаторами яких були мери міст або громадяни). З переліком зустрічей, які організовувались у кожному регіоні, можна було ознайомитись на вебсторінці дебатів. Організатори зустрічей отримували допоміжні матеріали відносно тематики, яка обговорювалась, а також вказівки як організувати і провести дебати.

Додатково у 107 містах, у громадських місцях (наприклад, біля вокзалів, ринків, магазинів) було створено консультативні пункти, у яких збирали думки мешканців. Свої пропозиції можна було вносити також через вебсторінку, дебати або листом. Крім того, було організовано 4 тематичні конференції з представниками 48 різних організацій, а також 21 конференцію за участі близько 1400 громадян і громадянок.

Останнім етапом дебатів були дискусії у Національній асамблеї та Сенаті.

Згідно з дослідженнями, у Великих національних дебатах взяло участь 1,5 мільйона французів.

Серед пропозицій Великих національних дебатів називають, зокрема, потребу зменшення податків і вартості життя, посилення діяльності з метою покращення стану довкілля, а також підвищення довіри громадян до державних установ. Конкретні зміни у функціонуванні держави повинні бути запроваджені у 2020 році.

Результати

У результаті Великих національних дебатів було зібрано дуже велику кількість пропозицій, які надійшли з багатьох різних джерел (звітів з проведення зустрічей, онлайн анкетування, консультативних пунктів, тощо.). Їх проаналізовано і опубліковано на вебсторінці дебатів – ознайомитись з ними можна тут.

Графічний підсумок Великих національних дебатів. Джерело: granddebat.fr

Проблеми / виклики

Проблемою було гарантувати неупередженість під час Великих національних дебатів. З метою її забезпечення було створено Колегію поручителів, яка складалась з п’яти незалежних від уряду і водночас залучених до справи інтересів громадськості осіб, які повинні були забезпечити прозорість усього процесу і спостерігати за процесом збирання пропозицій з дебатів.

Викликом, у свою чергу, був обмежений час для аналізу пропозицій, які було зібрано під час процесу. Завершення їх збирання було визначено на 18 березня, а вже 5 квітня повинен був бути опублікованим синтетичний звіт за пропозиціями. З цієї причини перші представлені дослідження не містили усієї інформації і у подальшому повинні були бути доповнені.

Джерело:

Офіційна вебсторінка Великих національних дебатів – granddebat.fr

Додаткові матеріали:

Хартія Великих національних дебатів, яка описувала принципи, обов’язкові для організаторів та учасників зустрічей (доступ: 25.09.2019)

Вказівки для організаторів зустрічей (доступ: 25.09.2019)

Конспект проведення зустрічі (доступ: 25.09.2019)

Ця публікація перекладена з польської в межах проєкту «Силабус публічних консультацій», що впроваджується Громадянською мережею ОПОРА та Фундацією «Лабораторія соціальних досліджень та інновацій «Сточня» та дофінансовується за програмою „RITA Зміни в регіоні”, яка фінансується Польсько-американським фондом Cвободи