У приміщенні ОВК 223 виборчого округу, яке  знаходиться на першому поверсі житлового будинку за адресою вул. Щербакова 49, (одне приміщення з Відділом ведення державного реєстру виборців), розпочали ремонт у одній з кімнат. Паралельно з цим ремонтні роботи (заміна асфальтного покриття) проходять на прибудинковій території.

19 листопада на черговому, 5-му, засіданні виборча комісія постановила повторно звернутись до Центральної виборчої комісії, Київської міської державної адміністрації та Адміністрації Шевченківського району з проханням виділити їм на період дня голосування та підрахунку голосів інше приміщення площею 1 000 квадратних метрів чи більше. ОВК пояснює своє прохання тим, що в окрузі зареєстровано 75 кандидатів у депутати, і в разі їхньої присутності під час підрахунку голосів, комісія буде заблокована та не зможе виконувати свої функції, як це було на минулорічних виборах. 

 

Мотивація членів ОВК є цілком зрозумілою. Згідно з постановою Центральної виборчої комісії № 18 від 26 січня 2012 року, ОВК «… забезпечуються приміщеннями, що складаються не менш як з трьох робочих кімнат, які розміщені в одній будівлі. Кімната для проведення засідань комісії повинна мати площу не менше 80 кв. м, інші окремі кімнати – не менше 20 кв. м кожна». Тож загальна площа ОВК має бути не меншою 120 квадратних метрів. 

Photo OVK

Червоним виділено кімнати ОВК. Заштрихована – кімната, яку передають

Цього року передбачається 100 дільничних виборчих комісій. Нагадаємо, що після підрахунку голосів кожна комісія мусить відразу їхати на ОВК передавати бюлетені. Від кожної ДВК їдуть 4 члени комісії у супроводженні міліціонера (частина 1 статті 93 «Закону про вибори народних депутатів»). Таким чином, на ОВК у короткотерміновий проміжок часу має приїхати 400 осіб з ДВК. Крім того,  відповідно до закону на ОВК мають право також перебувати кандидати у депутати ( 75 чоловік), їхні довірені особи, громадські спостерігачі, міжнародні спостерігачі та представники ЗМІ.

Якщо допустити, що на ОВК перебуватимуть виключно 18 членів ОВК, 400 членів ДВК та 75 кандидатів, то орієнтовна концентрація складе 4 особи на 1 квадратний метр! І це без врахування представників ЗМІ та спостерігачів.

Однак у відповідь на звернення ОВК Шевченківська адміністрація вирішила передати ОВК лише одну додаткову кімнату у цьому ж приміщені. Наразі у ній триває косметичний ремонт. Роботи проходять інтенсивно , зранку і до пізнього вечора, оскільки потрібно встигнути до 15 грудня.

Photo 2 OVK

Кімната, яка планується до передачі ОВК

Photo 3 OVK

Ремонтні роботи на прибудинковій території