27 лютого у Вінниці відбувся підсумковий захід на тему впровадження інструментів публічних консультацій, участь у якому взяли представники Барської та Северинівської об’єднаних територіальних громад (Вінницька область) та міста Дубно (Рівненська область). Жителі цих громад презентували свої напрацювання та разом із польськими експертами зі «Сточні» і представниками ОПОРИ підбили підсумки проекту.

Захід відбувся в межах проекту «Практичний курс громадських консультацій», що впроваджується Громадянською мережею ОПОРА за підтримки Фундації «Лабораторія досліджень та суспільних інновацій «Сточня» (Польща).

З липня 2018-го по січень 2019-го за участі ОПОРИ відбувались консультації в названих громадах щодо просторового планування, діагностики потреб мешканців та збору пропозицій для облаштування громадського центру в одному з сіл ОТГ.

Метою публічних консультацій у Северинівській ОТГ було отримання думок жителів стосовно створення в приміщенні школи інноваційно-навчального центру як середовища для взаємодії, самореалізації, надання та отримання різноманітних послуг, а також щодо наповнення, яке мешканці хочуть бачити в ньому.

Консультації включали в себе анкетування, сусідське чаювання, фокус-групи та публічні презентації. Внаслідок публічних консультацій визначили потенційний дизайн інноваційно-навчального центру та його візуальну і змістову компоненту.

 

У Барській ОТГ відбувались публічні консультації щодо просторового планування міського парку. До обговорень долучились більше 200 мешканців міста через онлайн-опитування, анкетування, сусідське чаювання, фокус-групове обговорення та картування. Більшість опитаних висловили готовність взяти участь в облаштуванні парку.

За результатами опитування парк має бути місцем для невимушеного спілкування різних поколінь, саме тому більшість опитаних зазначали, що їм не вистачає облаштованих зон для спілкування. Адже наявна інфраструктура (лавочки, сміттєві урни, освітлення) нині в неналежному стані. Цікаво, що така ситуація склалася через самих мешканців. Тому основні побоювання респондентів полягали в тому, що містяни не будуть цінувати результати відновлення парку.

Завдяки консультаціям вдалось дізнатися, що більшість респондентів готові долучитись до облаштування парку. Адже основною метою консультації було почути думки барчан про облаштування міського парку та сприяти участі жителів у роботах з його вдосконалення.

Зі звітом про перебіг публічних консультацій у Барській ОТГ детальніше можна ознайомитись на офіційному сайті громади.

А вмісті Дубно відбувались публічні консультації щодо встановлення контейнерів для роздільного збору сміття на майдані Незалежності та в міському мікрорайоні Хмільники. Представники ОПОРИ та громади організовували різні форми опитування, намагаючись охопити мешканців різних вікових категорій. Зокрема, розповсюджували анкети з інформаційних пунктів та онлайн, проводилися семінари-практикуми для школярів.

Наприкінці заходу учасники ще раз проаналізували сильні та слабкі сторони проведених публічних консультацій та отримали поради від польських експерток Марії Ягацяк та Агати Блюй. Також громади-учасниці проекту домовилися про співпрацю з експертами ОПОРИ та «Сточні» щодо використання рекомендацій для подальшого впровадження інструментів публічних консультацій.