Попри заяви Ілона Маска про те, що боротьба з ботами у Twitter є пріоритетним завданням, активність ботів у соцмережі після останніх виборів у Бразилії зросла — ізраїльська аналітична компанія Cyabra.

Про це пише The Washington Post.

За даними ізраїльської аналітичної компанії «Cyabra», більшість з фейкових акаунтів нападали на президента від лівого блоку Луїса Інасіо Лулу да Сілву або стверджували, що голоси були підтасовані.

Дані отримали з близько 10 тисяч облікових записів. Дослідники підрахували, що відсоток «неавтентичних» Twitter-акаунтів, які обговорювали вибори, збільшившись у п’ять разів — до 20% у січні.

Згідно зі звітом, дописи у Twitter, якими ділилися ймовірні фейкові облікові записи, були в переважній більшості проти Лули: приблизно 1 з 5 називали бразильського президента «злодієм» або зазначали про фальсифікацію виборів. Ці акаунти найчастіше користувалися хештегом #ForaLuladrao, що перекладається як «Геть злодія Лулу». Зростання поширеності фальшивих облікових записів після жовтня збіглося зі зростанням поширення цієї фрази в Інтернеті.

Загалом, за оцінками дослідників, облікові записи охопили десятки мільйонів користувачів у Twitter і Facebook, причому основна частина припала на Twitter. 

Компанія «Cyabra» заявила, що в травні Маск доручив їм вивчити проблему з ботами, відтак вони підрахували, що 13,7% бази користувачів — «неавтентичні» профілі. 

Зростання активності ботів також привертає увагу до правозастосування Twitter за межами Сполучених Штатів, де соцмережа скоротила роботу з модерації. Маск «звільнив весь персонал компанії в Бразилії, за винятком кількох продавців». Серед звільнених були «вісім осіб із Сан-Паулу, які модерували вміст на платформі та виявляли дописи, які порушували її правила щодо підбурювання до насильства та дезінформації». І скорочення персоналу, і ймовірне зростання активності ботів значною мірою передували насильницьким атакам на урядові будівлі Бразилії на початку місяця.

Соціальні мережі вже давно стикаються з викликом щодо боротьби зі спамом і ботами, особливо враховуючи історію використання їх урядами для кампаній з дезінформації. Але досі залишаються питання про те, наскільки ефективними були ці тактики у формуванні свідомості. Згідно зі звітом The Cybersecurity 202, інформаційні операції Росії у Twitter у 2016 році «охопили відносно невелику кількість користувачів» і «не мали вимірного впливу на зміну думок або вплив на поведінку виборців».

Раніше ОПОРА публікувала дослідження про вплив соцмереж на проміжні вибори у США. 

Як зазначає Роберт Лорян, керівник напрямку моніторингу соціальних мереж Громадянської мережі ОПОРА, соціальні медіа мають значний вплив на суспільно-політичне життя. 

«Підрив легітимності виборчого процесу опонентами політичної сили, що здобуває перемогу, зокрема, через використання ботів у соцмережах видається нині доволі поширеним інструментом дезінформації, — говорить аналітик. —  Ця історія вкотре слугує нам нагадуванням про важливість забезпечення не лише свободи слова, а і безпечного та прозорого інформаційного поля, передусім під час проведення виборчих кампаній, коли суспільство відчуває особливе напруження».

Кавер: Фото: Brett Jordan | Unsplash