Днями спостерігачами ОПОРИ був зафіксований агітаційний бюлетень кандидата в народні депутати в 151 виборчому окрузі Валерія Богуна («Славетна Україна»), який містить публікації негативного змісту про його конкурентів.

Агітаційний бюлетень складається з восьми друкованих сторінок. На перших сторінках поданий салоган Валерія Богуна: «Геть хапуг і хабарників, дорогу козакам!», його біографічна довідка та звернення до виборців округу.

29 06 VO 151 kandydat v narodni deputaty ochornjue svoih konkurentivphoto1

У розділі «Ааналіз виборчого процесу в окрузі №151» розміщені матеріали, зміст яких може спричинити негативний ефект для іміджу кандидатів Олексія Рябоконя (самовисуванець), Олександра Ольшанського (самовисуванець), Людмили Овчаренко («Відродження»), Руслана Ляшка (Радикальна партія) та Сергія Мамояна («Партія простих людей»).

У матеріалі «Міського голову Пирятина Олексія Рябоконя жителі не хочуть відпускати до парламенту» розповідається, що завдяки Олексію Рябоконю в парламенті БПП збирається контролювати газовидобувну галузь, а також пов’язують особу кандидата з Рінатом Ахметовим.

29 06 VO 151 kandydat v narodni deputaty ochornjue svoih konkurentivphoto5

Обрання Людмили Овчаренко до Верховної Ради в публікації «Якого «відродження» очікувати від олігарха Коломойського?» називають боротьбою Коломойського за ринок газовидобування в Полтавській області.

29 06 VO 151 kandydat v narodni deputaty ochornjue svoih konkurentivphoto6

У наступному матеріалі «Журналісти розкопали смертельну сторінку з минулого «простого» кандидата Мамояна» з посиланням на видання «Голос.ua» розповідається, що Сергій Мамоян винен у смертельному ДТП. У статті натякають, що уникнути відповідальності за злочин кандидату допоміг брат Рустам, який працює прокурором в Обухівському районі Київської області.

29 06 VO 151 kandydat v narodni deputaty ochornjue svoih konkurentivphoto7

Також в бюлетені розміщений матеріал «Бутафорний «радикалізм» як оманлива наживка для довірливих громадян», який направлений на дискредитацію Радикальної партії Олега Ляшка та кандидатів у нардепи Олександра Ольшанського та Руслана Ляшка. Радикальну партію називають проектом олігарха Льовочкіна, а також згадують «відеозаписи про гомосексуальні стосунки» Олега Ляшка. Олександра Ольшанського, незважаючи на самовисування, називають представником Радикальної партії, від якої він балотувався в окрузі в 2012 році. Хоча про самих кандидатів – Ляшка та Ольшанського – майже нічого немає, матеріал «очорнює» саме політичну силу, яку їм приписують.

29 06 VO 151 kandydat v narodni deputaty ochornjue svoih konkurentivphoto8

Довгостроковий спостерігач у Полтавській області Дар’я Черкашина зазначає, що: «Згідно з частиною 10 статті 74 Закону України «Про вибори народних депутатів» забороняється розповсюдження завідомо недостовірних або наклепницьких відомостей про партію – суб'єкта виборчого процесу або про кандидата у депутати, недостовірний або наклепницький характер яких встановлено у судовому порядку».

Інформаційний бюлетень містить вихідні дані, згідно з якими він був виготовлений на замовлення Богун В. В., який є й відповідальним за друк, у розмірі 67 000 примірників. При цьому значиться, що друк здійснювався на ПП «Сучасні технології друку», проте жодної інформації ні в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, ні в Державному реєстрі друкованих ЗМІ, ні в інтернеті відносно підприємства немає.

29 06 VO 151 kandydat v narodni deputaty ochornjue svoih konkurentivphoto9

Згідно зі статтею 212-13 КУпАП виготовлення або замовлення виготовлення під час виборчого процесу друкованих матеріалів передвиборної агітації, які не містять відомостей про установу, що здійснила друк, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск, або у яких така інформація означена неправильно чи неповно, тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від десяти до тридцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

ОПОРА закликає кандидатів дотримуватися виборчого законодавства та вести чесну боротьбу.

За коментарями звертайтеся:

Дар’я Черкашина довгостроковий спостерігач у Полтавській області
тел.+38 099 674 45 65,
електронна скринька: [email protected]
Ігор Литвиненко прес-секретар громадського спостереження у Полтавській області
тел.+38 050 406 20 15,
електронна скринька: [email protected]

Веб-сайт Фейсбук Твіттер

(#вибори16; #elect_ua; #opora; #опора)

Довідково:

Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за проміжними виборами до Верховної Ради 2016 року, які відбудуться 17 липня 2016 року. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.