Тетяна Чорновол, кандидат у народні депутати у 120-му виборчому окрузі, опинилася у центрі скандалу. Так, минулого тижня кандидатку облили фарбою, обізвали повією та психічно хворою

Перший інцидент трапився у під’їзді будинку, де вона мешкає. У ліфті на Чорновол невідомий вилив відро з зеленою фарбою. Із заявою про напад кандидат звернулася у правоохоронні органи. За словами Чорновол, мешканці будинку повідомили їй, що бачили цього чоловіка біля будинку протягом останніх трьох днів, проте не підозрювали про його мотиви.

На цьому все не закінчилося. Вже традиційно у окрузі недруги Чорновол розповсюдили «липову» «Нашу Батьківщину» зі статтями, які зображають журналістку в не найкращих тонах. Так, у статті «З палати в депутати» подається також довідка з психічної лікарні про діагноз журналістки – «синдром гіперактивності з ознаками шизоафективного розладу за змішаним типом». Окрім цього, невідомі розмістили номер телефону Чорновол в розділі оголошень про надання секс-послуг та прокололи шини у її машині.

Про усі ці інциденти спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА вирішили запитати у  телефонній розмові в самої Тетяни Чорновол.

ОПОРА: Пані Тетяно, як почуваєтеся після нападу?

Т. Чорновол: В мене все в порядку. Вони якось намагаються тиснути, але, чесно кажучи, я не знаю навіщо це все робиться.

ОПОРА: Чи відомі мотиви зловмисників? Навіщо комусь обливати вас фарбою?

Т. Чорновол: Насправді, вони зробили мені піар. Питання – навіщо взагалі це потрібно? Можливо, хочуть показати мені, наскільки я незахищена. Такий собі психологічний вплив. Щодо випадку порушена кримінальна справа, але я насправді проти цього хлопця нічого не маю. Тут все зрозуміло.

ОПОРА: Нещодавно в пресі з’явилася інформація про Ваші буцімто психічні розлади. Ви вже встигли заявити, що довідка фальшива.

Т. Чорновол:  Насправді поява цієї довідки надзвичайно смішна. Тут справа така: з’являється ця довідка від реального журналіста Анатолія Шарія, при чому зроблена вона абсолютно халявно, оскільки зазначена 2001 роком, а в ній вказана моя теперішня адреса проживання. Насправді ж в 2001 р. ще не існувало цієї адреси, тоді я була приписана в Києві. Видно, що ця довідка робилась «вчора», а не в 2001 р. Пишу я Анатолію Шарію з питанням, яке, ти негідник, маєш право таке друкувати, навіть не перевіряючи факти, тим паче, що  дуже просто з’ясувати, що це фальшивка? На наступний день він вибачається, розсилаючи повідомлення, що його обманули в міліції, коли надавали довідку. Незважаючи на такі вибачення, в Інтернеті з’являються статті, що хтось їде в лікарню, де медперсонал розказує, що я когось десь там кусала. Спочатку все це з’являється в Інтернеті, а потім інформацію почала передруковувати місцева преса Дубневичів. Тут суто брудні технології.

ОПОРА: Пізніше, невідомі також дали Ваш номер в оголошення про надання еротичних послуг.

Т. Чорновол: Дзвонять кожного дня, причому в перші дні було по 50 дзвінків на день. Найбільше мене обурює те, що це роль «дєвушкі по визову». Причому, ця фотосесія, яку використовують, зроблена нянею, коли я була вагітна. Коли вони діставали фотографії, то бачили там багато фотографій, де дуже добре видно мій живіт. А потім зображають мене у такий спосіб. Це нормально? Я вважаю, що це взагалі не нормально.

455757_2_268

DSC00865
DSC00883
DSC00884
З кандидаткою розмовляв ДТС у 120 ВО
Віталій Андрушко.

Детальніше:
Андрій Дутчак,
Координатор спостереження за парламентськими виборами у Львівській області
063 628 68 44.

Додатково:

Громадське спостереження ОПОРИ – це тип активної діяльності мережі, спрямований на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням через тотальний громадський контроль. Професійний моніторинг всіх етапів виборів здійснює опосередкований вплив на якість кампанії. Шляхом збору та поширення інформації серед цільової аудиторії, формується громадська думка всередині країни та за її межами. В стратегічній перспективі громадське спостереження фокусується на покращення системи виборів та окремих процедур. У 2012 році під час виборів народних депутатів України до ВРУ мережа ОПОРА реалізує масштабну кампанію довготермінового та короткотермінового спостереження, організує статистичний підрахунок голосів щодо результатів голосування за пропорційною складовою виборчої системи на основі репрезентативної вибірки, забезпечить 100% покриття дільниць своїми спостерігачами в окремих одномандатних мажоритарних виборчих округах. У рамках довготермінового спостереження в кожному з 225 округів працюватимуть спостерігачі ОПОРИ, а в день виборів до них приєднається ще 3 500 активістів. Організація використовуватиме новітні засоби поширення інформації щодо результатів спостереження, серед яких інфографіка та інтерактивні карти.