Наприкінці липня 2021 року Кабмін знову розподілив кошти на соціально-економічний розвиток територіальних громад. Це другий з чотирьох розподілів, запланованих на цей рік. За його результатами Чернівецькій області передбачено 40 млн гривень на реалізацію  81 об’єкту. Це 2,3% від усієї виділеної суми, яка становить 1,72 млрд грн. Кошти буде скеровано порівну в усі чотири мажоритарні округи. Більшість грошей використають на придбання, ремонт і будівництво дитячих та спортивних майданчиків. Громадянська мережа ОПОРА дослідила тематику призначення коштів та їх розподіл на виборчі округи.

Тематика субвенцій

Під час другого розподілу субвенцій найбільше грошей в Україні було виділено на освітні та медичні заклади (28% і 27,5% відповідно). Проте в Чернівецькій області вдруге за рік найбільше коштів буде використано на придбання, ремонт і будівництво дитячих та спортивних майданчиків. На облаштування 69 відповідних об’єктів з 40 млн гривень планують витратити 28,8 млн (72%). Решти грошей вистачить на облаштування чотирьох об’єктів житлово-комунального господарства та інфраструктури – 4,3 млн (10,8%), капітальні ремонти чотирьох закладів освіти – 3,6 млн (9%), ремонт трьох закладів охорони здоров’я – 2,1 млн (5,3%) та ремонт приміщення однієї бібліотеки – 1,1 млн (2,8%).

Сума на округ

Однією з ключових тенденцій розподілу субвенцій в Україні цьогоріч стало те, що значна частина мажоритарних округів отримали рівно по 10 млн гривень або наближену до цієї цифри суми. Округи Чернівецької області увійшли до їх переліку. Відтак, як і під час попереднього розподілу, кожен із чотирьох виборчих округів області отримає по 10 млн грн. Для порівняння, найбільше коштів в Україні отримали по одному округу Запорізької та Дніпропетровської областей – майже 32 і 30 мільйонів відповідно. Незважаючи на однакове фінансування між округами Чернівецької області, кількість об’єктів, а відповідно й суми коштів на реалізацію кожного з них, суттєво відрізняються – чим більша кількість об’єктів, тим менша середня сума фінансування.

За кількістю субвенцій, виділених під час другого розподілу, Чернівецька область посідає четверте місце, поступаючись лише Львівській (119 об’єктів), Волинській (117 об’єктів) та Харківській (82 об’єкти) областям.

На противагу великій кількості субвенцій, за загальною сумою залучених коштів Чернівецька область – одна з останніх в Україні (40 млн), випередивши лише Луганську (20 млн) і Херсонську (39 млн) області. Лідерами за цим показником є Дніпропетровська (180 млн) та Харківська (108 млн) області.

Розподіл по округах

Порівняно високий рейтинг області за кількістю субвенцій зобов'язаний виборчому округу Георгія Мазурашу. Саме на цей округ було виділено найбільшу кількість субвенцій в Україні – 59. Втім, майже всі вони спрямовані на придбання дитячих та спортивних майданчиків, вартість яких не перевищує 42-50 тис. гривень. Найдорожче в окрузі Георгія Мазурашу коштуватимуть капітальні ремонти спортивних майданчиків у селах Подвірне, Маршинці, Кам’янка і Кам’яна – по 1,4 млн кожний. Не стосуються майданчиків в окрузі лише дві субвенції – фінансування капітального ремонту фельдшерсько-акушерського пункту в селі Буківка та придбання автогрейдера для потреб Сучевенської територіальної громади, на що витратять по одному мільйону гривень.

Кількість субвенцій, передбачених на округи інших депутатів, значно менша. Зокрема на округ Максима Заремського виділено 13 субвенцій. Більше половини об’єктів – дитячі та спортивні майданчики. На їх купівлю та будівництво буде спрямовано 53,2% коштів. Серед них – придбання чотирьох дитячих майданчиків, кожен із яких вартуватиме від 50 до 100 тис. гривень, та будівництво чотирьох спортивних майданчиків, найдешевший з яких коштуватиме 700 тис., а найдорожчий - 1,5 млн. Дещо більше 20% фінансування округу передбачено на капітальний ремонт трьох закладів освіти: дитячого садка в селі Новий Киселів (1 млн), школи в селі Лукавці (850 тис.) та закладу дошкільної освіти в місті Сторожинець (300 тис.). Найдорожчим об’єктом округу виявився стадіон у місті Кіцмань, на реконструкцію якого передбачено 2 млн гривень. Єдиним закладом охорони здоров’я округу Максима Заремського, на який передбачене фінансування, є амбулаторія в селі Розтоки (500 тис.).

На округ Валерія Божика передбачено 8 субвенцій. Майже 55% фінансування спрямоване на ремонт та будівництво трьох спортивних майданчиків: у місті Хотин (650 тис.), селі Горошівці (1,8 млн) та селі Клішківці (3 млн). Останній є найдорожчим об’єктом округу. 14% фінансування (1,4 млн) виділено на ремонт даху навчально-виховного комплексу в селі Росошани. Майже стільки ж коштів поділять між собою інфраструктурні об’єкти в селі Кострижівка (ремонт мережі зовнішнього водопроводу) та в селі Комарів (ремонт вуличного освітлення). Єдиною субвенцією округу в соціально-культурній сфері є фінансування ремонту приміщення Хотинської бібліотеки (1,1 млн), а в медичній сфері – ремонт фельдшерсько-акушерського пункту в селі Мошанець (650 тис.).

В окрузі Олени Лис як і попереднього разу усе фінансування у розмірі 10 млн спрямоване лише на один об’єкт – реконструкцію спортивних майданчиків багатопрофільного ліцею з добудовою палацу водних видів спорту. Наразі це найдорожча субвенція області.

Порівняння з першим розподілом

У результаті першого розподілу 2021 року Чернівецька область також отримала 40 мільйонів гривень, проте для значно меншої кількості об’єктів – 29. Таким чином середня сума коштів, яка припадає на реалізацію одного об’єкта в області, зменшилася з 1,38 млн гривень до 0,49 млн.

Тематична структура другого розподілу субвенцій у 2021 році для Чернівецької області також дещо відрізняється від попереднього. Порівняно з першим розподілом, окрім збільшення кількості дитячих та спортивних майданчиків (з 13 до 69), збільшилась кількість об’єктів медичної сфери (з 1 до 3).  Натомість зменшилась кількість об’єктів ЖКГ та інфраструктури (з 7 до 4) і закладів освіти (з 6 до 4). Кількість фінансових об'єктів соціально-культурної сфери залишилась незмінною – 1, а коштів на ремонт доріг в області у другому розподілі не передбачено. Таким чином фінансування майданчиків збільшилось на 12,6 млн, медичних закладів – на 1,3 млн, у той час як фінансування об’єктів ЖКГ та інфраструктури зменшилось на 9,4 млн, а закладів освіти – на 4,9 млн.

Розподіл по громадах

За результатами другого розподілу кошти будуть скеровані на об’єкти у 30 із 52 територіальних громад Чернівецької області. Це на 11 громад більше, аніж було після попереднього розподілу. Загалом за підсумками двох розподілів кошти соцеконому в 2021 році отримали 37 територіальних громад. 12 громад цьогоріч отримають субвенції вже вдруге, в той час як 15 – не отримували жодного. 

Найбільше в розрізі місцевих бюджетів з другого розподілу субвенцій отримав обласний – 10 млн на реконструкцію спортивних майданчиків багатопрофільного ліцею з добудовою палацу водних видів спорту у Чернівцях. Серед територіальних громад області найбільшу суму коштів поточного розподілу отримають: Клішковецька (3 млн), Кельменецька (2,6 млн) та Кіцманська (2,1 млн). Найменше передбачено Волоківській, Чагорській, Карапчівській та Тарашанській територіальним громадам – по 90 тис. грн. Менше мільйона гривень отримали 15 з 30 громад області.

Водночас найбільшу кількість об’єктів буде профінансовано у Новоселицькій та Герцаївській (по 9 об’єктів), Глибоцькій (6), Ванчиковецькій та Сучевенській (по 5) територіальних громадах. Майже всі субвенції стосуються майданчиків.

Назва громади Кількість субвенцій Сума коштів (млн)
Обласний бюджет 2 10
Клішковецька сільська територіальна громада 1 3
Кельменецька селищна територіальна громада 3 2,6
Кіцманська міська територіальна громада 2 2,1
Юрковецька сільська територіальна громада 1 1,83
Новоселицька міська територіальна громада 9 1,77
Хотинська міська територіальна громада 2 1,75
Мамалигівська сільська територіальна громада 4 1,55
Кам'янецька сільська територіальна громада 3 1,52
Брусницька сільська територіальна громада 1 1,5
Конятинська сільська територіальна громада 1 1,5
Кам'янська сільська територіальна громада 2 1,47
Чудейська сільська територіальна громада 1 1,3
Сучевенська сільська територіальна громада 5 1,19
Мамаївська сільська територіальна громада 1 1
Тереблеченська сільська територіальна громада 1 1
Берегометська селищна територіальна громада 1 0,85
Кострижівська сільська територіальна громада 1 0,8
Ставчанська сільська територіальна громада 1 0,7
Усть-Путильська сільська територіальна громада 1 0,5
Сторожинецька міська територіальна громада 4 0,45
Герцаївська міська територіальна громада 9 0,38
Глибоцька селищна територіальна громада 6 0,27
Ванчиковецька сільська територіальна громада 5 0,22
Острицька сільська територіальна громада 3 0,14
Великокучурівська сільська територіальна громада 2 0,1
Селятинська сільська територіальна громада 1 0,1
Волоківська сільська територіальна громада 2 0,09
Карапчівська сільська територіальна громада 2 0,09
Тарашанська сільська територіальна громада 2 0,09
Чагорська сільська територіальна громада 2 0,09
Проблемні аспекти розподілу

Субвенції розподіляються непрозоро. Цей процес відбувається у «ручному режимі», а ключовий вплив на визначення переліку об’єктів, які будуть фінансуватися, мають народні депутати, а не незалежна конкурсна комісія, якої немає. У підсумку, виборчі округи депутатів, які лояльні до уряду та підтримують його політику, отримують значно більше коштів, ніж округи опозиційних депутатів. Фактично, Уряд створив умови, коли депутати можуть на власний розсуд вирішувати, скільки та на який округ чи об'єкт будуть спрямовані бюджетні кошти, і більше того – використовувати ці кошти для власних піар-кампаній.