21 липня цього року Кабмін розподілив понад 1,7 млрд гривень субвенцій на соціально-економічний розвиток між 1407 об'єктами. Це вже другий розподіл бюджетних коштів цього року в межах даної програми. Під час попереднього розподілу на Черкащину було виділено майже 60 млн грн. Цього разу в регіон направили вже 72,8 млн грн. ОПОРА дослідила на які округи пішли ці кошти та як їх буде використано.

Субвенція на соціально економічний розвиток – це грошова допомога місцевому бюджету з боку державного бюджету. Вона була започаткована у 2012 році, й іде на фінансування певного об'єкта інфраструктури, який є важливим для розвитку громади. Як правило, кошти мають бути спрямовані на важливі об'єкти, які не під силу профінансувати з місцевого бюджету, через їхню високу вартість. Проте, на практиці це не завжди так.

Субвенції розподіляються непрозоро. Цей процес відбувається у “ручному режимі”. І фактично ключовий вплив на визначення переліку об'єктів та кількості бюджетних коштів, які будуть спрямовані на ту чи іншу громаду та об'єкт мають народні депутати, а не незалежна конкурсна комісія, якої просто не існує. У підсумку, виборчі округи депутатів, які є представниками партії влади або лояльні до уряду та підтримують його політику, отримують значно більше коштів, ніж округи опозиційних депутатів. Саме парламентарі, відповідно до існуючого порядку розподілу субвенцій “де-юре” з 2017 року, стали такими собі “посередниками” між керівництвом громад та Урядом. Саме з мажоритарниками керівництво громад має комунікувати, якщо хоче отримати додаткове фінансування на будівництво чи реконструкцію школи, садочка тощо.

Народні депутати у свою чергу використовують цей інструмент і факти залучення коштів із державного бюджету на розвиток громад у власних піар цілях з метою знову переобратися до парламенту.

Отож, внаслідок другого розподілу найбільше грошей було спрямовано до Дніпропетровської (майже 180 млн грн), Харківської (майже 109 млн грн) областей та міста Києва (трохи більше 102 млн грн), а також до Київської (93,6 млн грн) та Одеської (89,1 млн грн) областей. На Черкащину спрямували 72,8 млн грн. Цікаво відзначити, що це другий за величиною серед регіонів показник суми коштів субвенцій на одного мешканця (майже 62 грн на особу).

Що ж до розподілу за округами, то найбільше коштів (майже 32 мільйони) отримав округ мажоритарника Запорізької області Геннадія Касая (“Слуга народу”). 30 мільйонів гривень отримав округ Юрія Корявченкова (“Слуга народу”) з Дніпропетровщини. На третій позиції округ Олександра Пасічного (“Слуга народу”), який отримав 20 мільйонів 174 тисячі гривень. Округи черкаських мажоритарників отримали від 4 до 15 млн грн.

15 млн грн було на спрямовано на 195-ий округ мажоритарника від “Слуги народу” Олега Арсенюка. 5,2 млн грн було виділено на реконструкцію спортивної зали Першої міської гімназії м. Черкаси, майже 7 млн – на реконструкцію будівлі (утеплення фасадів) Черкаської спеціалізованої школи I-III ступенів №28, майже 2 млн грн – на капітальний ремонт їдальні та харчоблоку Чорнобаївської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів №1, а ще 150 тис. грн спрямували на придбання спортивного майданчика в с. Боровиця.

Дещо менше, 14,7 млн грн, було розподіено на 20 об’єктів 199-го округу, що його у Верховній Раді також представляє мажоритарник від “Слуги народу” Сергій Нагорняк. Серед іншого, виділені кошти підуть на придбання обладнання для впровадження програми якісного і безпечного харчування у навчальних закладах Лисянської селищної громади, 18 млн грн – на будівництво стадіону в Тальнівській школі №1, 2,77 млн грн – на розроблення проєктно-кошторисної документації та нове будівництво мультифункціонального майданчика для занять ігровими видами спорту на території Лисянської загальноосвітньої школи №2. А найбільша ж сума, 4 млн грн, спрямована на реконструкцію стадіону “Шахтар” у м. Ватутіне. Депутат вже встиг прозвітувати про інспекцію реконструкції цього об’єкта на своїй сторінці у facebook та на своєму сайті.

200-ий округ представника ВО “Батьківщина” Антона Яценка отримав 10 млн грн. Усю суму спрямують на капітальний ремонт будівлі та благоустрій території Уманської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів №5.

Також 10 млн грн було виділено на 8 об’єктів на 196-му окрузі депутата від партії “Слуга Народу” Андрія Стріхарського. Зокрема, за 144 тисячі гривень зроблять капітальний ремонт водогону Почапинської гімназії, за 159 тисяч грн придбають спортивний майданчик з тренажерами на вул. Фізкультурну в м. Городище, а за 2,5 млн грн – профінансують виготовлення проєктно-кошторисної документації та реставрацію палацово-паркового ансамблю державного історико-культурного заповідника в м. Корсунь-Шевченківський.

На 194-ий округ мажоритарниці від партії “Слуга народу” Любові Шпак спрямували 4,8 млн грн. Їх витратять на придбання придбання устаткування для рентгенологічного відділення для Третьої Черкаської міської лікарні швидкої медичної допомоги (2,08 млн грн) та для Черкаської консультативно-діагностичної поліклініки (2,7 млн грн).

198-ий округ представника депутатської групи “Партія “За майбутнє” Сергія Рудика отримав 4 млн грн на 17 об’єктів. Кошти переважно підуть на заміну віконних блоків у дитячих садочках та школах міста Сміла. Окрім того, у селі Вергуни, у селі Нечаївка та у місті Кам’янка з’являться нові спортивні майданчики, а у селі Леськи за 574 тис. грн придбають обладнання для видачі паспортних документів, посвідчень водія та реєстрації транспортних засобів для відділу Центр надання адміністративних послуг.

Поза тим Сергій Рудик та один із його помічників останнім часом піарились також і на “вибитті” коштів для 197-го округу, який нині без представництва у Верховній Раді, оскільки тамтешнього нардепа Олександра Скічка наприкінці січня цього року призначили головою Черкаської ОДА. Зокрема, помічник Сергія Рудика звітував про виділені “за сприяння депутата” 800 тисяч гривень на будівництво скейт-парку та 225 тисяч на будівництво спортивного майданчика в Черкасах. Окрім цього помічник нардепа Максим Зеленський звітує також про придбання дитячого майданчика для Канівського комунального закладу дошкільної освіти №6 “Теремок”, на що з держбюджету виділили 207 тисяч гривень, чи ж про заміну вікон у ряді дитсадків Золотоноші та про капітальний ремонт харчового блоку комунального закладу “Ліплявський ліцей”, на що з бюджету було виділено 803400 грн.

Та й окрім турботи Сергія Рудика, 197-ий округ, попри те, що наразі не має депутата, отримав під час цього розподілу близько 10 млн грн на будівництво стадіонів у Золотоноші, Каневі та Гельмязові.

Таким чином, загалом на Черкащині за другим розподілом було профінансовано 65 об’єктів. Найбільше в межах 199-го округу Сергія Нагорняка.

Під час другого розподілу субвенцій загалом по Україні найбільше коштів було виділено на освітні заклади – 28,1% (близько 483 мільйонів). На другому місці опинилися медичні заклади – 27,5% (майже 473 мільйони), на третьому – сфера ЖКГ та розвитку інфраструктури з 19% (майже 326 мільйонів). На четвертому місці дитячі та спортивні майданчики – 13,8% (236,5 мільйонів). На ремонт доріг було направлено майже 133 мільйони гривень (7,7%), а на соціально-культурну сферу – майже 67 мільйонів (3,9%).

На Черкащині також найбільше грошей (34,7 млн грн) виділили для освітніх закладів. На ЖКГ та інфраструктуру виділили 18,8 млн грн, на дитячі та спортивні майданчики – 9 млн, на медичні заклади –6,7 млн та 3,5 млн на соціально-культурну сферу.

Ключове, що потрібно зробити це відмовитися від субвенцій як від інструменту, який депутати використовують для переобрання в парламент. Для цього потрібно мінімізувати їхній вплив на процес розподілу цих коштів.

ОПОРА вже неодноразово наголошувала, що Кабмін повинен переглянути порядок розподілу субвенцій на соцеконом та виконати ряд інших рекомендацій. Уряд має обрати один із двох можливих напрямів реформування, які у будь-якому випадку будуть кращим рішенням, ніж те, що є зараз.

Перший – це зробити процес розподілу субвенцій на соцеконом прозорим на основі чітко визначених критеріїв за підсумками незаангажованого конкурсного відбору з належною відбірковою Комісією. Другий – це перенаправити кошти субвенцій у Державний фонд регіонального розвитку (ДФРР), де розподіл коштів відбувається за більш чіткими процедурами.

Проте, чи вистачить в Уряду політичної волі прийняти таке рішення, коли в парламенті на розгляді знаходиться проєкт Держбюджету на 2022 рік і потрібно шукати голоси на його підтримку, відповісти складно.

Довідково:

У даному матеріалі Громадянська мережа ОПОРА досліджує в першу чергу рівномірність розподілу субвенцій на соціально-економічний розвиток територій. Прив’язка коштів до округу не означає автоматичного залучення даних фінансів народним депутатом, що представляє даний округ у Верховній Раді.

Дані, які використовувалися в матеріалі щодо розподілу коштів по депутатських округах та категоріях об’єктів, не оприлюднюються Кабінетом Міністрів України, тому збиралися нами машинним способом. Це могло вплинути на їх повноту та точність.