Аналіз другого у поточному році розподілу субвенцій на соціально-економічний розвиток, проведений Громадянською мережею ОПОРА, демонструє продовження попередніх тенденцій. Так, кошти і далі розподіляються між округами нерівномірно (наприклад, 159 та 160 округи не отримали жодної субвенції), а основним напрямком витрат залишається фінансування закладів освіти та підтримка інфраструктури.

На Сумщині створено шість мажоритарних одномандатних округів (з 157 по 162 включно). У чотирьох із них на позачергових парламентських виборах 2019 року було обрано висуванців партії «Слуга народу»: Тетяну Скрипку (Рябуху) (округ 157), Ігоря Васильєва (округ 158), Максима Гузенка (округ 161) та Миколу Задорожнього (округ 162). Мешканці округу 160 представлені Ігорем Молотком (група «Партія «За майбутнє»), а 159 – Андрієм Деркачем (позафракційний). Двоє «сумських» мажоритарників мають стосунок до формування бюджетної політики. Зокрема, Микола Задорожній є членом комітету з питань бюджету, а Ігор Молоток - головою підкомітету з питань державного фінансового контролю та діяльності Рахункової палати. За наказом Міністерства фінансів України №119 від 23 лютого 2021 року вони обидва входять до складу Комісії для підготовки пропозицій щодо розподілу субвенції.

Розподіл субвенцій за регіонами

Субвенції на здійснення заходів щодо соціально-економічного розвитку окремих територій попередньо цього року було розподілено розпорядженням Кабінету міністрів від 19 травня 2021 року № 468-р. 21 липня 2021 року до цього акту було внесено зміни розпорядженням Кабміну № 882-р., які передбачають, що, з огляду на зменшення видатків на обслуговування державного боргу, вивільнені 450 000 тисяч гривень будуть спрямовані на заходи щодо соціально-економічного розвитку територій. У ході повторного розподілу Сумська область отримала 36 субвенцій, що становить 2,6% від кількості всіх виділених субвенцій (для порівняння, Волинська область отримала 117 субвенцій, Чернівецька – 81, Львівська – 119). Загальний обсяг коштів, виділених для Сумщини, складає 57,8 мільйонів гривень (3,4% всіх виділених коштів), що ставить її на 16 місце за цим показником серед всіх областей України. Проте, враховуючи відносно невелику кількість населення, в середньому на одну людину припадає трохи більше 55 гривень субвенції (9 місце серед областей).

Загалом, враховуючи попередньо розподілені 42,1 мільйони гривень, загальний обсяг субвенцій на соціально-економічний розвиток на Сумщині у 2021 році становить 99,9 мільйонів гривень. Нагадаємо, що у 2015 році Сумщина отримала більше 22 мільйонів гривень субвенцій, у 2016 – 128 мільйонів, у 2017 – 192 мільйона, у 2018 – майже 125 мільйонів. У 2019 році обсяг субвенцій знизився до 100 мільйонів, а в 2020 становив майже 40 мільйонів гривень.

Проведений Громадянською мережею ОПОРА аналіз свідчить, що тенденція до нерівномірного розподілу субвенцій на соцеконом, виявлена за результатами першого цьогорічного розподілу, зберігається. Наприклад, найбільший обсяг субвенцій цього разу припав на округ Тетяни Скрипки (Рябухи) – понад 15 мільйонів у рамках 6 субвенцій. 4 з них стосуються освітньої сфери – купівля обладнання та проведення ремонтних робіт у різних школах міста Суми. Ще по одній субвенції були виділені для ремонтів обласного центру комплексної реабілітації для дітей та осіб з інвалідністю та пам’ятки архітектури місцевого значення – альтанки. На останню, зокрема, виділяється більше 5 мільйонів гривень.

Натомість, округ Ігоря Васильєва отримав найбільшу кількість субвенцій – 13 (загальним обсягом більше 13,5 мільйонів гривень). Переважна частина з них стосується фінансування ремонтних робіт у закладах освіти, проте 4 субвенції планується присвятити інфраструктурним проєктам (облаштуванню вуличного освітлення на різних вулицях села Сад), і ще 1 – будівництву дитячого майданчика. Найбільш «дорогими» проєктами виявились реконструкція футбольного майданчика школи у Ворожбі (понад 2,5 мільйонів гривень) та ремонт дитячого садка (понад 2,2 мільйони гривень).

Округ 161, від якого обрали Максима Гузенка, отримає загалом понад 10,5 мільйонів у рамках 5 субвенцій. Найбільш «витратним» буде створення зони для спортивного відпочинку у Липовій Долині, на яке планують виділити 5,2 мільйони гривень. Решта коштів будуть спрямовані на реконструкцію дитячих майданчиків, заклади освіти та ремонт інфраструктури.

Примітно, що «лідер» попереднього цьогорічного розподілу, округ 162, від якого було обрано Миколу Задорожнього, отримав цього разу найменшу кількість коштів – 8,5 мільйонів у рамках 11 субвенцій. Лише три проєкти у цьому розподілі потребують більше мільйона гривень: реконструкція корпусу школи (2 мільйони), ремонт штучного покриття стадіону (1,5 мільйона) та придбання спецтехніки (1,3 мільйони).

Як уже зазначалось, на два округи (159, депутат – Андрій Деркач та 160, депутат – Ігор Молоток) цього разу не було виділено жодної субвенції.

Напрямки використання субвенцій

Розподіл субвенцій за напрямками фінансування також видається дещо нерівномірним. Так, понад 63% (36,5 мільйонів гривень) всіх виділених коштів планується направити на фінансування закладів освіти. Заклади освіти загалом мають отримати 22 субвенції (61% від кількості виділених субвенцій).

На другому місці за кількістю виділених субвенцій (5) – ЖКГ та інфраструктура. Проте, ці проєкти видаються дещо «дешевшими». Витрати по них становитимуть менше 5% від загального обсягу спрямованих на Сумщину коштів (2,85 мільйонів гривень).

На медичні заклади було спрямовано лише 4 субвенції, що становить 11% від загальної кількості субвенцій для Сумщини. Вони передбачають фінансування в обсязі трохи менше 5 мільйонів гривень (8,6% виділених коштів).

Ще 3 проєкти (8,3%) стосуються обладнання дитячих і спортивних майданчиків. Вони потребують фінансування в обсязі 7,85 мільйонів гривень (13,6% від загального обсягу виділених коштів). Лише 2 субвенції (5,6%) планується спрямувати на соціально-культурну сферу. При цьому фінансування має становити 5,6 мільйонів гривень (9,6%).

Найбільш витратними проєктами у рамках цього розподілу стали купівля обладнання для комунальних закладів освіти області (10 мільйонів гривень) та вже згадані вище створення спортивної зони (161 округ, 5,2 мільйони гривень) і ремонт альтанки (157 округ, 5,3 мільйони гривень).

Звітування нардепів про субвенції

Так само депутати-мажоритарники від Сумщини по-різному підходять до висвітлення питань, пов’язаних із виділенням та освоєнням субвенцій на соціально-економічний розвиток. В окремих випадках депутати повідомляють про виділення коштів на певні потреби чи про виконані роботи, проте не акцентують увагу власне на джерелах фінансування.

Наприклад, Микола Задорожній, незважаючи на членство у бюджетному комітеті, небагато уваги приділяє власне тематиці субвенцій. У депутата трапляються дописи про закінчення чи початок ремонтних робіт на певних об’єктах, їх урочисте відкриття чи про виділення фінансування. Іноді нардеп на своїй сторінці у соціальній мережі дискутує з приводу порядку виділення коштів та напрямків їх освоєння. Іноді також інформацію про реалізацію проєктів, на які спрямовувались кошти субвенцій, публікує обласна сторінка партії «Слуга народу».

Максим Гузенко трохи більше звертається до теми субвенцій. Наприклад, він повідомив виборцям про новий розподіл субвенцій на соціально-економічний розвиток і навів перелік об’єктів зі свого округу, які підлягатимуть реконструкції. Також іноді депутат повідомляє про введення в експлуатацію відремонтованих об’єктів або про оголошення тендерних процедур на проведення робіт. Періодично Максим Гузенко також інформує про хід освоєння субвенцій у своїх місячних звітах.

Небагато уваги субвенціям приділяє і Тетяна Скрипка (Рябуха). Переважно її дописи стосуються потенційних напрямків бюджетного фінансування та потреб у залученні коштів, які озвучуються під час особистого прийому громадян. Іноді також новинами про початок реалізації профінансованих за рахунок субвенції коштів діляться однопартійці депутатки.

Дещо активніше до інформування громадян про субвенції підходить Ігор Васильєв. У його дописах можна зустріти як плани щодо майбутнього розподілу субвенцій та обіцянки посприяти виділенню фінансування, так і звіти про реалізацію коштів субвенцій. Подекуди з депутатом взаємодіють представники місцевих громад, які дякують за сприяння у виділенні субвенції. Інформацію про залучення коштів можна знайти також в річному звіті Ігоря Васильєва. Проте липневий розподіл субвенцій депутат ніяк не коментував.

Традиційно найбільш повно питання субвенцій висвітлює Ігор Молоток. Він готує інформаційні відео, в яких розповідає про виділені для Сумщини субвенції та про процес освоєння коштів (наприклад, для купівлі обладнання для шкіл Попівської територіальної громади). Незважаючи на те, що у рамках липневого розподілу субвенцій безпосередньо на 160 округ, від якого було обрано депутата, не виділялось субвенцій, Ігор Молоток проінформував виборців про потенційні напрямки фінансування.

Теоретична довідка

Відповідно до Бюджетного кодексу, субвенція – це міжбюджетний трансферт для використання на певну мету в порядку, визначеному органом, який прийняв рішення про надання субвенції. У контексті сучасної бюджетної політики субвенціями найчастіше називають фінансову «допомогу» з центру до регіонів. З огляду на потреби, на які спрямовуються кошти, існують освітні субвенції, субвенції на регіональний розвиток, на соціально-економічний розвиток тощо. Порядок та умови надання субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на здійснення заходів щодо соціально-економічного розвитку окремих територій затверджено однойменною постановою Кабміну № 106 від 6 лютого 2012 року, відповідно до якого субвенції розподіляються за рішенням Комісії для підготовки пропозицій щодо розподілу субвенції. Комісія, у свою чергу, має складатись не менше, ніж на 50 % з членів Комітету Верховної Ради України з питань бюджету.