Громадянська мережа ОПОРА проаналізувала, як минули три роки роботи депутатів-мажоритарників від Луганщини, обраних у 2019 році. 6 нардепів за цей час разом зареєстрували 648 законопроєктів. Лідером за їхньою кількістю став Сергій Вельможний.

21 липня 2019 року відбулися позачергові вибори народних депутатів України. Луганська область поділена на 11 територіальних виборчих округів (ТВО №105-114), але, згідно з постановою Центральної виборчої комісії від 2 липня 2019 року №1430 "Про деякі питання організації та проведення голосування громадян України на позачергових виборах народних депутатів України 21 липня 2019 року в окремих регіонах України", вибори відбулися лише в 6 виборчих округах (ТВО №105-107 та ТВО №112-114) Луганщини. За результатами волевиявлення громадяни обрали шістьох народних депутатів-мажоритарників.

Громадянська мережа ОПОРА проаналізувала, як працювали Олексій Кузнєцов («Слуга народу», виборчий округ №106),  Вікторія Гриб (позафракційна, виборчий округ 105), Олександр Лукашев (депутатська група «ВІДНОВЛЕННЯ УКРАЇНИ», виборчий округ №113), Сергій Шахов (депутатська група «ДОВІРА», виборчий округ №114), Олександр Сухов (депутатська група «ДОВІРА», виборчий округ №107) та Сергій Вельможний (депутатська група «ДОВІРА», виборчий округ №112).

Ініційовані законопроєкти

Народні депутати від Луганщини ініціювали 648 законопроєктів. Лідером за їх кількістю став Сергій Вельможний – на його рахунку 180 законодавчих ініціатив, 29 (16,1%) із яких ухвалені. Найбільше підписаних законів стосуються сфери правової та економічної політики (депутат є членом Комітету з питань правової політики). Зокрема, прийняті такі нормативні акти, до написаня яких долучився депутат: «Про внесення змін до Закону України "Про судоустрій і статус суддів" щодо забезпечення сталого функціонування судової влади в період відсутності повноважного складу Вищої ради правосуддя», «Про внесення змін до деяких Законів України щодо уточнення порядку доступу нотаріусів до Єдиного державного демографічного реєстру», «Про внесення змін до статті 263 Кримінального кодексу України щодо скасування відповідальності у випадках добровільної здачі зброї, бойових припасів, вибухових речовин або пристроїв», «Про внесення зміни до Закону України "Про електронні комунікації" щодо забезпечення формування та реалізації державної політики у сферах електронних комунікацій та радіочастотного спектра на період дії воєнного стану та післявоєнного періоду», «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо функціонування електронного кабінету та спрощення роботи фізичних осіб-підприємців». Щодо тематики прийнятих законів, то 1 стосується питань державного будівництва, 10 – галузевого розвитку, 10 – правової політики, 8 – економічної політики.

Олексій Кузнєцов став співавтором 135 проєктів законів, 23 (17%) із яких підписані. 8 ініціатив стосуються галузевого розвитку, 7 – економічної політики, по 2 законопроєкти належать до сфер правової політики і соціальної політики, державного будівництва, безпеки й оборони. Це, наприклад, такі: «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо особливостей встановлення юридичних фактів в умовах воєнного чи надзвичайного стану», «Про внесення змін до Закону України "Про рекламу" щодо протидії дискримінації за ознакою статі», «Про внесення змін до Закону України "Про військовий обов'язок і військову службу" щодо удосконалення окремих питань проходження громадянами України військової служби, «Про внесення змін до Закону України "Про оперативно-розшукову діяльність" щодо вдосконалення діяльності Державної прикордонної служби України та інші закони.

Сергій Шахов вніс до парламенту у співавторстві 129 проєктів законів, із них набули чинності 17 (13,2%). Наприклад, закони «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо соціального захисту осіб рядового і начальницького складу та умов проходження служби цивільного захисту», «Про внесення змін до Закону України "Про тимчасові заходи на період проведення антитерористичної операції" для відновлення законних прав і свобод громадян щодо управління власним майном та отримання кредитних послуг», «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо виконаних постанов» тощо. Щодо розмежування ініціатив за тематикою, то депутат подав по 6 закопроєктів у сферах галузевого розвитку й економічної політики, 4 – правової політики, 1 – державного будівництва.

Народний депутат Олександр Сухов став співініціатором 87 проєктів, із них 10 законів підписані (11,5%). Щодо тематики, то по 4 ініціативи стосуються галузевого розвитку й правової політики, а ще по одній ініціативі – економічної політики й державного будівництва. Наведемо приклади деяких законів: «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо окремих питань здійснення габаритно-вагового контролю», «Про внесення змін до Закону України “Про державний захист працівників суду і правоохоронних органів” щодо державного захисту військовослужбовців Сил спеціальних операцій Збройних Сил України під час виконання ними завдань за призначенням», «Про внесення змін до Регламенту Верховної Ради України щодо графіку проведення пленарних засідань» та інші.

Вікторія Гриб стала співавторкою 73 проєктів законів, 7 (96%) із яких підписані. Три стосуються галузевого розвитку, 4 – економічної політики. Це, наприклад, такі: «Про внесення змін до деяких законів України щодо запровадження на ринку природного газу обліку та розрахунків за обсягом газу в одиницях енергії (щодо терміну набрання чинності)», «Про внесення змін до статті 1 Закону України "Про відновлення платоспроможності державних вугледобувних підприємств" щодо продовження терміну дії мораторію на виконавчі провадження, заходи примусового виконання рішень та порушення справ про банкрутство державних вугледобувних підприємств», «Про внесення змін до деяких законів України щодо розвитку систем накопичення енергії» тощо.

Найменше проєктів законів подав на розгляд Верховної Ради у співавторстві з іншими депутатами Олександр Лукашев – 44. Із них підписано 7 (15,9%), зокрема «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань організації освітнього процесу в сфері охорони здоров'я», «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо встановлення відповідальності за реалізацію (відпуск) лікарських засобів малолітнім особам», «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України в сфері освіти та про внесення змін до деяких законів України щодо державних гарантій в умовах воєнного стану, надзвичайної ситуації або надзвичайного стану». Тематично 4 закони стосуються галузевого розвитку, по 1 – економічної політики, гуманітарної політики, безпеки і оборони.

Як голосували луганські мажоритарники протягом трьох років

Найчастіше народні обранці Луганщини натискали на кнопку системи «Рада», щоб віддати голос «за», також нерідко вони утримувалися. Найактивніше голосував «за» Сергій Вельможний – 7340 разів, що становить 57,6%, Вікторія Гриб була «за» у 57,5% випадків (7336 разів), Олександр Сухов – у 49,7% (6332 разів), Олексій Кузнєцов – у 46,3% голосувань (5909 разів) Сергій Шахов був «за» у 45% випадків (5756 разів), Найменше ж  позитивний вибір під час голосувань у відсотковому співвідношенні робив Олександр Лукашев – у 44,5% випадків (5717 разів).

Лідером голосування «проти» також є Сергій Вельможний – нардеп натискав цю кнопку 810 разів, тобто 6,4%. Найчастіше утримувався під час голосувань Олексій Кузнєцов – 5785 разів (45,3%).

Найчастіше пропускав голосування Олександр Лукашев – 1832 рази (14.3%). Також 953 рази (7,4%) не було в залі під час голосувань Сергія Шахова, 1040 разів (8,2%) – Вікторії Гриб, 369 разів (2,7%) – Олександра Сухова. Олексій Кузнєцов був відсутній 460 разів (3,6%), Сергій Вельможний – 571 раз (4,5%).

Хто і скільки виступає в українському парламенті серед луганських нардепів-мажоритарників

За 3 роки народні депутати-мажоритарники Луганщини брали слово 719 разів. Сумарно їхні виступи тривали майже 15 годин. Абсолютним лідером за цим показником є Сергій Шахов, який виступав 379 разів протягом 9 годин 54 хвилин 59 секунд.

Під час своїх виступів Сергій Шахов, з-поміж іншого, обговорював проєкти законів про внесення змін до Податкового кодексу України щодо створення сприятливих умов для залучення масштабних інвестицій у промислове виробництво,  про внесення змін до Закону України «Про забезпечення прав та свобод внутрішньо переміщених осіб», про Загальнодержавну цільову соціальну програму «Питна вода України» на 2022–2026 роки, про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо лібералізації застосування реєстраторів розрахункових операцій фізичними особами – платниками єдиного податку.

На другому місці Сергій Вельможний – 115 виступів тривалістю 1 година 32 хвилини 58 секунд. Депутат виступав з трибуни щодо таких питань: про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо встановлення відповідальності за реалізацію (відпуск) лікарських засобів малолітнім особам, про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо встановлення відповідальності за реалізацію (відпуск) лікарських засобів малолітнім особам, про внесення змін до деяких законів України щодо порядку обрання (призначення) на посади членів Вищої ради правосуддя та діяльності дисциплінарних інспекторів Вищої ради правосуддя.

Олександр Лукашев виступав 80 разів протягом 1 години 27 хвилин 26 секунд. Слід відзначити, що значну частину виступів (16) він зробив 18 березня 2021 року під час розгляду проєкту закону про внесення змін до Земельного кодексу України та інших законодавчих актів щодо удосконалення системи управління та дерегуляції у сфері земельних відносин, а також 16-17 червня 2021 року під час розгляду ініціативи про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення незалежності Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення.

Вікторія Гриб мала 106 виступів тривалістю 1 годину 30 хвилин 8 секунд. Вона брала участь в обговореннях законопроєктів про внесення змін до Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» (нова редакція) та інших законодавчих актів України, про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України» щодо реалізації соціальних заходів та інфраструктурних проектів, про запобігання, зменшення та контроль забруднення, що виникає в результаті промислової діяльності, про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень.

Олександр Сухов виступав у стінах Верховної Ради України 33 рази, що зайняло 7 хвилин 7 секунд. Його виступи стосувалися внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо встановлення відповідальності за реалізацію (відпуск) лікарських засобів малолітнім особам, внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення добору та підготовки прокурорів, внесення змін до розділу II «Прикінцеві і перехідні положення» Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо першочергових заходів із реформи органів прокуратури» щодо окремих аспектів дії перехідних положень.

Щодо Олексія Кузнєцова, то протягом трьох років депутат виступав усього 6 разів та говорив лише протягом 32 секунд.