Мажоритарники з Івано-Франківщини входять до складу 28 міжфракційних об’єднань зі 120 зареєстрованих у парламенті. Найбільше парламентарів з виборчих округів області є членами міжфракційних об’єднань «Прикарпаття» та «Цінності, гідність, родина». Згадані народні обранці також беруть участь у роботі 28 депутатських груп із міжпарламентських зв'язків з іноземними державами. Найпопулярнішими серед прикарпатських нардепів є групи співпраці з Польщею, Литвою, Канадою та Хорватією.

Міжфракційні об’єднання

Закон «Про Регламент Верховної Ради України» гарантує депутатам право вільно об’єднуватись у міжфракційні об’єднання, проте без кадрового, матеріально-технічного, інформаційного, організаційного забезпечення їх діяльності Апаратом Верховної Ради України. Крім того, законодавство не обмежує кількість міжфракційних об’єднань, членом яких може один депутат, та кількість самих міжфракційних об’єднань. Мета цих об’єднань може бути різною — від суто політичної до спрямованої на розв’язання конкретної проблеми.

За інформацією Апарату Верховної Ради України, наданою на запит Громадянської мережі ОПОРА, станом на 5 листопада 2021 року членами 120 міжфракційних об’єднань є 416 парламентарів. Найбільші обёєднання: «За конституційну реформу і ефективну владу» (264 депутати), «ЦІННОСТІ, ГІДНІСТЬ, РОДИНА» (258 депутатів), «Invest in Ukraine» (221 депутат), «ЗА ВЕЛИКЕ БУДІВНИЦТВО» (216 депутатів) та «Intermarium» (212 депутатів). Серед парламентарів із мажоритарних округів Івано-Франківщини членами цих об’єднань є Андрій Іванчук, Олександр Матусевич, Едуард Прощук, Оксана Савчук, Володимир Тимофійчук та Ігор Фріс. Всі шість вищезгаданих депутатів входять в об’єднання «ЦІННОСТІ, ГІДНІСТЬ, РОДИНА». Членами об’єднання «За конституційну реформу і ефективну владу» є Василь Вірастюк, Едуард Прощук, Оксана Савчук і Володимир Тимофійчук. До міжфракційного об’єднання «Invest in Ukraine» входять Андрій Іванчук, Едуард Прощук та Ігор Фріс. У роботі четвертого за кількістю учасників міжфракційного об’єднання «ЗА ВЕЛИКЕ БУДІВНИЦТВО» беруть участь Андрій Іванчук, Олександр Матусевич, Едуард Прощук та Ігор Фріс. Членами МФО «Intermarium» є Едуард Прощук, Оксана Савчук і Володимир Тимофійчук.

Назва МФО

Чисельний склад МФО

Мажоритарники з Івано-Франківщини у складі МФО

Друзі Івано-Франківська

17

Андрій Іванчук, Олександр Матусевич, Едуард Прощук, Оксана Савчук, Ігор Фріс

Прикарпаття

11

Андрій Іванчук, Олександр Матусевич, Едуард Прощук, Оксана Савчук, Володимир Тимофійчук, Ігор Фріс

Енергетика та довкілля

25

Едуард Прощук

КУБАНЬ

12

Оксана Савчук

За Прискорену Євроінтеграцію Українського Бізнесу

41

Володимир Тимофійчук

ПЛАСТ

14

Оксана Савчук

За спорт і здоровий спосіб життя

38

Едуард Прощук

Invest in Ukraine

221

Андрій Іванчук, Едуард Прощук, Ігор Фріс

За доступні адміністративні послуги

14

Едуард Прощук, Оксана Савчук

Спроможні громади — сильна Україна

34

Едуард Прощук

Оксана Савчук

ЦІННОСТІ, ГІДНІСТЬ, РОДИНА

258

Андрій Іванчук, Олександр Матусевич, Едуард Прощук, Оксана Савчук, Володимир Тимофійчук, Ігор Фріс

Урбаністи

35

Оксана Савчук

За єдину українську помісну православну церкву

41

Андрій Іванчук, Олександр Матусевич

КАРПАТИ

19

Андрій Іванчук, Олександр Матусевич, Едуард Прощук, Оксана Савчук

ЗА ВЕЛИКЕ БУДІВНИЦТВО

216

Андрій Іванчук, Олександр Матусевич, Едуард Прощук, Ігор Фріс

Депутатська аграрна рада

15

Володимир Тимофійчук

Антирейдер

11

Ігор Фріс

Парки та рекреація

45

Едуард Прощук

Intermarium

212

Едуард Прощук, Оксана Савчук, Володимир Тимофійчук

Кримська платформа

42

Оксана Савчук

Європейський зелений курс

48

Андрій Іванчук, Оксана Савчук

Україна 603,7

39

Оксана Савчук

Збережи ФОП

38

Оксана Савчук

Прості рішення та результати

78

Володимир Тимофійчук

Розвиток відносин Україна — Катар

31

Андрій Іванчук

Національна платформа примирення та єдності

31

Андрій Іванчук

ЗА РОЗВИТОК ГІРСЬКИХ ТЕРИТОРІЙ

16

Василь Вірастюк, Андрій Іванчук, Володимир Тимофійчук

За конституційну реформу і ефективну владу

264

Василь Вірастюк, Едуард Прощук, Оксана Савчук, Володимир Тимофійчук

У міжфракційні об’єднання парламентарі також об’єднуються й за географічною ознакою. Ці об’єднання можуть бути непоганим інструментом позитивного парламентського лобізму для проблем певного регіону. Проте, як показало дослідження Громадянської мережі ОПОРА, регіональні МФО не використовують потенціал своєї діяльності, а переважно займаються ситуативним реагуванням на поточні проблеми, причому здебільшого не на рівні МФО, а на індивідуальному рівні окремого депутата. Водночас, попри питання щодо ефективності міжфракційних об’єднань, в тому числі й регіональних, сам факт існування локальних МДО свідчить, що місцева проблематика може входити до пріоритетів парламентської роботи народних депутатів. Наразі у парламенті створено чотири міжфракційні об’єднання, які прямо стосуються Івано-Франківщини. Це «Прикарпаття», «КАРПАТИ», «Друзі Івано-Франківська» та «ЗА РОЗВИТОК ГІРСЬКИХ ТЕРИТОРІЙ».

До найбільшої кількості міжфракційних депутатських об’єднань входить Оксана Савчук — 15, у трьох із них вона перебуває на керівних посадах: у МФО «Друзі Івано-Франківська» депутатка обіймає посаду голови, в МФО «ЦІННОСТІ, ГІДНІСТЬ, РОДИНА» та «Intermarium» — співголови. Едуард Прощук є членом 13 МФО, Андрій Іванчук — 11 (заступник голови об’єднання «ЗА РОЗВИТОК ГІРСЬКИХ ТЕРИТОРІЙ»), Володимир Тимофійчук — 8 (співголова об’єднання «ЗА РОЗВИТОК ГІРСЬКИХ ТЕРИТОРІЙ»), Ігор Фріс та Олександр Матусевич — 6, а Василь Вірастюк — 2 міжфракційних об’єднань.

РЕГІОНАЛЬНІ МФО ПОВ’ЯЗАНІ З ІВАНО-ФРАНКІВЩИНОЮ

Назва МФО

Склад МФО

Івано-Франківські мажоритарники у МФО

Керівництво МФО

Дата створення МФО

Прикарпаття

Олена Вінтоняк, Руслан Князевич, Олег Марусяк, Василь Мокан, Роман Мулик, Андрій Іванчук, Володимир Тимофійчук, Едуард Прощук, Ігор Фріс, Оксана Савчук, Олександр Матусевич

Андрій Іванчук, Володимир Тимофійчук, Едуард Прощук, Ігор Фріс, Оксана Савчук, Олександр Матусевич

Роман Мулик

03.10.2019

Друзі Івано-Франківська

Павло Бакунець, Соломія Бобровська, Геннадій Вацак, Ігор Гузь, Ярослав Дубневич, Ірина Констанкевич, Роман Лозинський, Дмитро Лубінець, Микола Люшняк, Андрій Іванчук, Іван Чайківський, Петро Юрчишин, Ярослав Юрчишин, Едуард Прощук, Ігор Фріс, Оксана Савчук, Олександр Матусевич

Едуард Прощук, Ігор Фріс, Оксана Савчук, Андрій Іванчук, Олександр Матусевич

 

Оксана Савчук

18.09.2019

КАРПАТИ

Андрій Іванчук, Едуард Прощук, Тарас Батенко, Валерій Божик, Іванна Климпуш-Цинцадзе, Микола Княжицький, Руслан Князевич, Іван Крулько, Степан Кубів, Василь Мокан, Роман Мулик, Андрій Парубій, Петро Порошенко, Ярослав Рущишин, Олег Синютка, Ростислав Тістик, Михайло Цимбалюк, Оксана Савчук, Олександр Матусевич

Андрій Іванчук, Едуард Прощук, Оксана Савчук, Олександр Матусевич

 

Микола Княжицький, Михайло Цимбалюк, Ярослав Рущишин,  Василь Мокан

14.07.2020

ЗА РОЗВИТОК ГІРСЬКИХ ТЕРИТОРІЙ

Андрій Іванчук, Василь Вірастюк, Володимир Тимофійчук, Віктор Балога, Віталій Безгін, Андрій Жупанин, Максим Заремський, Олександр Корнієнко, Анатолій Костюх, Ігор Кривошеєв, Михайло Лаба, Андрій Лопушанський, Валерій Лунченко, Василь Петьовка, Орест Саламаха, Микола Тищенко

Андрій Іванчук, Василь Вірастюк, Володимир Тимофійчук

Микола Тищенко, Володимир Тимофійчук, Андрій Іванчук, Анатолій Костюх, Михайло Лаба

15.07.2021

Групи з міжпарламентських зв'язків

На відміну від міжфракційних депутатських об’єднань, кількість груп із міжпарламентських зв'язків з іноземними державами, до яких може входити один народний депутат, обмежена. Відповідне Положення Верховної Ради України передбачає, що народний депутат може входити до складу не більше 8 груп та бути керівником або співголовою не більше 4 груп. Найбільше українські парламентарі тяжіють до розвитку міжпарламентських відносин зі США — ця група налічує 176 депутатів. До групи співпраці з Китайською Народною Республікою входять 167 депутатів, до групи зв’язків з Канадою — 143. Зацікавлення у налагодженні міжпарламентських відносин із Великобританією через членство у групі проявив 131 депутат. Також популярними серед парламентарів є Японія (108 депутатів), ОАЕ (107 депутатів) та Польща (105 депутатів).

Парламентарі з мажоритарних округів Івано-Франківщини найбільше зацікавлені у налагодженні співпраці з Литвою, Польщею, Хорватією, Канадою, Грузією та Кубою. До групи зв’язків з парламентом Литви входять четверо депутатів (Андрій Іванчук, Олександр Матусевич, Оксана Савчук, Ігор Фріс), так само як і до групи, що взаємодіє з Польщею (Олександр Матусевич, Едуард Прощук, Оксана Савчук, Ігор Фріс). По троє депутатів входять до груп співпраці з Хорватією (Едуард Прощук, Оксана Савчук, Ігор Фріс) і Канадою (Василь Вірастюк, Олександр Матусевич, Едуард Прощук). По двоє мажоритарників з Івано-Франківщини є членами груп зв’язків із парламентами Грузії (Василь Вірастюк, Оксана Савчук) і Куби (Олександр Матусевич, Володимир Тимофійчук).

До максимальної кількості груп зв’язків з парламентами іноземних держав входять Едуард Прощук і Оксана Савчук — 8. Андрій Іванчук є членом 7 груп, Олександр Матусевич — 6, Василь Вірастюк — 5, а Ігор Фріс і Володимир Тимофійчук — 3 груп з міжпарламентських зв’язків.

На керівних посадах у групах із міжпарламентських зв’язків працюють Андрій Іванчук, Едуард Прощук і Оксана Савчук. Зокрема, Андрій Іванчук є секретарем групи зв’язків з парламентом Латвії та заступником співголови групи зв’язків з Литвою. Едуард Прощук є співголовою групи співпраці з ПАР та заступником співголови групи зв’язків з Хорватією, де на керівній посаді секретаря перебуває також Оксана Савчук.

Назва держави

Івано-Франківські мажоритарники у складі груп міжпарламентських зв’язків

Кількісний склад групи

Австрія

Василь Вірастюк

40

Алжир

Володимир Тимофійчук

8

Афганістан

Оксана Савчук

16

Бельгія

Андрій Іванчук

31

Греція

Оксана Савчук

27

Грузія

Василь Вірастюк, Оксана Савчук

59

Естонія

Андрій Іванчук

28

Ізраїль

Василь Вірастюк

73

Італія

Андрій Іванчук

74

Канада

Василь Вірастюк, Олександр Матусевич, Едуард Прощук

143

Куба

Олександр Матусевич, Володимир Тимофійчук

44

Латвія

Андрій Іванчук

10

Литва

Андрій Іванчук, Олександр Матусевич, Оксана Савчук, Ігор Фріс

60

Ліван

Оксана Савчук

15

Норвегія

Олександр Матусевич

39

Пакистан

Володимир Тимофійчук

5

ПАР

Едуард Прощук

10

Польща

Олександр Матусевич, Едуард Прощук, Оксана Савчук, Ігор Фріс

105

Румунія

Оксана Савчук

34

Словенія

Андрій Іванчук

19

США

Едуард Прощук

176

Туреччина

Василь Вірастюк

52

Туркменістан

Андрій Іванчук

14

Франція

Едуард Прощук

65

Хорватія

Едуард Прощук, Оксана Савчук, Ігор Фріс

31

Чилі

Олександр Матусевич

12

Швеція

Едуард Прощук

36

Японія

Едуард Прощук

108

P.S. На жаль, Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України не розділяє принципи відкритих даних, оскільки відповідь щодо міжфракційних об’єднань депутатів була надана Громадянській мережі ОПОРА не в машиночитному форматі. Відповідно, інформацію ми оцифровували додатковими інструментами, що могло вплинути на точність даних у матеріалі.