Депутати-мажоритарники з Чернівецької області входять до 23 міжфракційних об’єднань та 19 груп з міжпарламентських зв’язків. Найбільше нардепи регіону представлені в об’єднаннях “Буковина”, “За конституційну реформу і ефективну владу”, “ЦІННОСТІ, ГІДНІСТЬ, РОДИНА”, “Invest in Ukraine” та “Intermarium”. А найпопулярнішими країнами для міжпарламентських зв’язків є Румунія, Угорщина та Швейцарія. Докладніше про це читайте у дослідженні Громадянської мережі ОПОРА.

Міжфракційні об’єднання

У Верховній Раді, крім звичних для багатьох депутатських фракцій (груп) чи комітетів, народні обранці можуть створювати і міжфракційні об'єднання. Це передбачено ст. 60 Закону України “Про Регламент Верховної Ради України”. Такі об’єднання не вимагають реєстрації, а також кадрового, матеріально-технічного, інформаційного, організаційного забезпечення їх діяльності Апаратом ВРУ. Водночас міжфракційне депутатське об'єднання не має прав депутатської фракції чи групи, передбачених Регламентом. 

На жаль, Верховна Рада не інформує, з якою метою чи конкретними завданнями створюються ті чи інші міжфракційні об’єднання, тому класифікація за напрямками можлива відповідно до їхніх назв.

Станом на листопад 2021 року у Верховній Раді існує 120 міжфракційних депутатських об’єднань. Мажоритарники Чернівецької області входять до 23 з них.

У кількості міжфракційних об’єднань, до яких може входити народний депутат, обмежень немає. Так, Георгій Мазурашу входить до 12 таких об’єднань, Максим Заремський та Валерій Божик — до 10, Олена Лис — до 9. Спільними  для  всіх мажоритарників з Чернівецької області є 5 міжфракційних об’єднань: “За конституційну реформу і ефективну владу”, “ЦІННОСТІ, ГІДНІСТЬ, РОДИНА” (гуманітарне спрямування), “Invest in Ukraine” (економічне спрямування), “Intermarium” (міжнародне спрямування) та “Буковина”. Перші 4 — це найбільші МДО парламенту, і кількість їх членів перевищує 200. МДО ”Буковина” складається із всього 9 членів та створене за географічним принципом. Групи такого типу становлять чверть усіх міжфракційних об’єднань у Верховній Раді.

По 2 мажоритарники Чернівецької області представлені у 3 групах: “За спорт і здоровий спосіб життя” (Георгій Мазурашу та Валерій Божик), “За міжконфесійний мир в Україні” (Олена Лис та Максим Заремський), “Прості рішення та результати” (Максим Заремський та Георгій Мазурашу). 

Крім вищезгаданих міжфракційних об’єднань, нардепи області також входять до:

  • “Парламентська платформа боротьби з туберкульозом”, “Українська освіта”, “Парки та рекреація” (Олена Лис);
  • “За Прискорену Євроінтеграцію Українського Бізнесу”, “За сімейні цінності та здоровий спосіб життя”, “ЗА РОЗВИТОК ГІРСЬКИХ ТЕРИТОРІЙ” (Максим Заремський);
  • “БУЛІНГ-СТОП!”, “ЗА ВЕЛИКЕ БУДІВНИЦТВО”, “Шахи для всіх”, “Українці в світі”, “Правозахисна та антикорупційна коаліція” (Георгій Мазурашу);
  • “Розвиток України”, “КАРПАТИ”, “Антирейдер”, “ЛЮДИ” (Валерій Божик).

Керівниками міжфракційних об’єднань є лише 2 мажоритарники області. Георгій Мазурашу — один із тьох  координаторів групи “За спорт і здоровий спосіб життя”, а Валерій Божик — голова міжфракційного об’єднання “Буковина”.

Групи з міжпарламентських зв’язків із іноземними державами

Згідно з Положенням Верховної Ради, народні депутати України шляхом добровільного об’єднання можуть утворювати депутатські групи з міжпарламентських зв'язків з іноземними державами. 

Головні завдання таких груп:

  • участь у двосторонньому міжпарламентському співробітництві;
  • аналіз розвитку міжпарламентських відносин;
  • сприяння співробітництву парламентських комітетів та комісій;
  • співпраця з відповідними дипломатичними представництвами в Україні та за кордоном;
  • утворення, за необхідності, міжпарламентських об'єднань, двосторонніх експертних груп з метою розробки проєктів законодавчих актів тощо.

Станом на листопад 2021 року в українському парламенті існує 80 груп з міжпарламентських зв’язків із іноземними державами. Найпопулярнішими в цьому контексті країнами є Китай, США, Канада, Велика Британія, Японія, Об'єднані Арабські Емірати та Польща. Натомість найменшу зацікавленість у нардепів викликали Албанія, Ефіопія, Монголія, Марокко, Пакистан і Таджикистан. Ще понад 115 держав світу (до складу ООН входить 193 країни) обділені увагою Верховної Ради.

Відповідне Положення про депутатські групи з міжпарламентських зв’язків з іноземними державами не створює обмежень щодо чисельності такого типу об’єднань. Проте визначає, що народний депутат не може входити до складу понад 8 груп. 

Мажоритарники Чернівецької області загалом входять до 19 груп з міжпарламентських зв’язків. Переважна більшість країн розташовані в Європі — 12. Ще 6 — країни Азії. Єдиною країною з-за океану є Бразилія. Максимально дозволену кількість груп обрали для себе Олена Лис та Георгій Мазурашу — по 8. Валерій Божик входить до 7 груп, Максим Заремський — до 5. 

Кількість членів у групах з міжпарламентських зв'язків варіюється від 5 до 176. Більше 1 мажоритарника з Чернівецької області представлено у 8 групах. Найчастіше працюють разом Олена Лис та Валерій Божик — у нардепів 5 спільних груп. Жодної спільної групи не зафіксовано у Валерія Божика та Максима Заремського. Серед мажоритарників Чернівецької області найпопулярнішими країнами для співпраці виявилися Румунія, Угорщина та Швейцарія. У відповідних групах представлені по 3 нардепи. З Францією, Австрією та Ізраїлем співпрацюють по 2 мажоритарники області.

Олена Лис входить до груп, які співпрацюють із 7 європейськими країнами (Франція, Італія, Угорщина, Румунія, Швейцарія, Німеччина, Австрія) та 1 азійською (Ізраїль). 

Максим Заремський співпрацює з парламентами 5 країн: Китай, Пакистан, Вірменія, Швейцарія, Бразилія.

Усі 8 країн, з парламентами яких працює Георгій Мазурашу — європейські (Угорщина, Румунія, Швейцарія, Бельгія, Чорногорія, Нідерланди, Польща, Молдова).

Валерій Божик входить до груп з міжпарламентських зв'язків із 7 країнами: Франція, Угорщина, Румунія, Австрія, Ізраїль, Грузія, Південна Корея.

Керівні посади у групах з міжпарламентських зв’язків серед мажоритарників Чернівецької області займає лише Георгій Мазурашу. Він є заступником співголови групи зі співпраці з Румунією та заступником керівника групи із співпраці з Молдовою.

На сайті Комітету з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва опубліковані звіти про діяльність деяких таких груп.