Народні депутати від Хмельниччини входять до складу 39 міжфракційних депутатських об’єднань та 37 груп з міжпарламентських зв'язків з іноземними державами. Як свідчить аналіз ОПОРИ, до найбільшої кількості МДО належить Олексій Жмеренецький, а членством у максимальній кількості груп з міжпарламентських зв'язків з іноземними державами можуть похизуватися шестеро обранців від регіону.

Найбільше представників області — в об’єднаннях «За Хмельниччину» та «ЗА ВЕЛИКЕ БУДІВНИЦТВО»

Українські парламентарі можуть об’єднуватися не лише в депутатські фракції та групи, а й у своєрідні «спільноти за інтересами» — міжфракційні депутатські об’єднання. Станом на листопад 2021 року у Верховній Раді України налічувалося 120 міжфракційних депутатських об’єднань, більшість із яких утворилися ще в 2019 році. Народні депутати від Хмельницької області, а це 7 мажоритарників та 3 обраних за партійними списками, увійшли до 39 таких об’єднань.

Лідером серед нардепів від області за належністю до міжфракційних об’єднань є представник фракції «Слуга народу» Олексій Жмеренецький, який входить до 19 МДО, причому в двох із них він обіймає керівні посади (голова в «БлокчейнФоЮкрейн (Blockchain4Ukrainе)» та співголови в «Рівні можливості»). Депутатка Олена Копанчук, яка входить до цієї ж фракції, зазначена в переліку членів 14 міжфракційних об’єднань, а в одному з них («За розвиток атомної енергетики») є співголовою. Інші нардепи від області, що входять до фракції «Слуга народу», долучаються до діяльності 9-10 МДО.

Натомість депутати від депутатської групи «Партія “За майбутнє”» обмежуються членством у невеликій кількості об’єднань. Так, Віктор Бондар зазначений членом 7 МДО, Сергій Лабазюк – 3 а Олександр Герега — лише 2 об’єднань.

Усі нардепи від області, окрім Олександра Гереги, є членами міжфракційного депутатського об’єднання «За Хмельниччину»; 8, крім Сергія Лабазюка та Юрія Заславського, — членами об’єднання «ЗА ВЕЛИКЕ БУДІВНИЦТВО»; 7, крім Сергія Лабазюка, Олексія Жмеренецького та Олександра Гереги, — об’єднання «ЦІННОСТІ, ГІДНІСТЬ, РОДИНА»; також 7, крім Сергія Лабазюка, Віктора Бондаря та Олександра Гереги, — об’єднання «За конституційну реформу і ефективну владу».

Належність нардепів від Хмельниччини до міжфракційних депутатських об’єднань

Народний депутат

Кількість об’єднань, до яких входить депутат

Назви об’єднань

Кількість керівних посад в МДО, які обіймає нардеп

Микола Стефанчук, ВО №187

10

«Інтелектуальна Україна», «За Хмельниччину» (заступник голови), «Invest in Ukraine», «ЦІННОСТІ, ГІДНІСТЬ, РОДИНА», «ЗА ВЕЛИКЕ БУДІВНИЦТВО», «За українську науку», «Антирейдер» (голова), «За права дітей з особливими освітніми потребами», «Intermarium», «За конституційну реформу і ефективну владу»

2

Сергій Лабазюк, ВО №188

3

«Бізнес-Варта» (голова), «За Хмельниччину», «Європейський зелений курс»

1

Олена Копанчук, ВО №189

14

«Парламентська платформа боротьби з туберкульозом», «За Прискорену Євроінтеграцію Українського Бізнесу», «За Хмельниччину», «Invest in Ukraine», «ЦІННОСТІ, ГІДНІСТЬ, РОДИНА», «За розвиток атомної енергетики» (співголова), «Випускники Франка», «ЗА ВЕЛИКЕ БУДІВНИЦТВО», «За українську науку», «За права дітей з особливими освітніми потребами», «Intermarium», «Європейський зелений курс», «Прості рішення та результати», «За конституційну реформу і ефективну владу»

1

Олексій Жмеренецький, ВО №190

19

«Рівні можливості» (співголова), «БлокчейнФоЮкрейн (Blockchain4Ukrain)» (голова), «Енергетика та довкілля», «За Хмельниччину», «Турбаза», «Invest in Ukraine», «Щаслива Україна», «Урбаністи», «За розвиток атомної енергетики», «ЗА ВЕЛИКЕ БУДІВНИЦТВО», «Антирейдер», «Intermarium», «Гідрономіка», «Україна 603,7», «За Становлення та законодавче забезпечення Музичної індустрії України», «Прості рішення та результати», «За ратифікацію Стамбульської конвенції», «Демократія 2.0», «За конституційну реформу і ефективну владу»

2

Віктор Бондар, ВО №191

7

«За Хмельниччину», «Спроможні громади — сильна Україна», «ЦІННОСТІ, ГІДНІСТЬ, РОДИНА», «За розвиток українського ракетобудування» (співголова), «ЗА ВЕЛИКЕ БУДІВНИЦТВО», «За українську науку», «Збережи ФОП»

1

Олександр Герега, ВО №192

2

«За розвиток реформи місцевого самоврядування та децентралізацію влади», «ЗА ВЕЛИКЕ БУДІВНИЦТВО»

0

Ігор Марчук, ВО №193

9

«БлокчейнФоЮкрейн (Blockchain4Ukrain)», «За Прискорену Євроінтеграцію Українського Бізнесу», «За Хмельниччину», «Третій вік», «ЦІННОСТІ, ГІДНІСТЬ, РОДИНА», «ЗА ВЕЛИКЕ БУДІВНИЦТВО», «Intermarium», «За міжконфесійний мир в Україні», «За конституційну реформу і ефективну владу»

0

Сергій Мандзій, обраний за партійним списком

10

«За Хмельниччину» (голова), «ЦІННОСТІ, ГІДНІСТЬ, РОДИНА», «Антикорупційний наступ», «ЗА ВЕЛИКЕ БУДІВНИЦТВО», «Парки та рекреація», «Чиста енергія — здорове довкілля», «За міжконфесійний мир в Україні», «Європейський зелений курс», «Збережи ФОП», «За конституційну реформу і ефективну владу»

1

Володимир Ватрас, обраний за партійним списком

10

«За Хмельниччину», «Invest in Ukraine», «ЦІННОСТІ, ГІДНІСТЬ, РОДИНА», «Українська освіта», «ЗА ВЕЛИКЕ БУДІВНИЦТВО», «За українську науку», «Антирейдер», «Intermarium», «Прості рішення та результати», «За конституційну реформу і ефективну владу»

0

Юрій Заславський, обраний за партійним списком

9

«Парламентська платформа боротьби з туберкульозом», «За Прискорену Євроінтеграцію Українського Бізнесу», «За Хмельниччину», «ЦІННОСТІ, ГІДНІСТЬ, РОДИНА», «Випускники Франка», «Intermarium», «Чиста енергія — здорове довкілля», «Права людини та здоров’я нації», «За конституційну реформу і ефективну владу»

0

Зазначимо, що, відповідно до ст. 60 Закону України «Про Регламент Верховної Ради України», міжфракційні депутатські об’єднання не потребують реєстрації і не передбачають кадрового, матеріально-технічного, інформаційного, організаційного забезпечення їх діяльності Апаратом ВРУ. Такі об’єднання не мають прав депутатської фракції (депутатської групи), передбачених Регламентом. Про створення міжфракційного депутатського об'єднання оголошує головуючий на пленарному засіданні за поданням керівника такого об'єднання.

Нардепи від Хмельниччини входять до складу 37 груп з міжпарламентських зв'язків з іноземними державами

Іншою формою діяльності українських парламентарів є робота в групах з міжпарламентських зв'язків з іноземними державами. Регламентує їх створення відповідне Положення. Головними завданнями груп із міжпарламентських зв'язків з іноземними державами документ визначає такі:

  • участь у двосторонньому міжпарламентському співробітництві;
  • аналіз розвитку міжпарламентських відносин;
  • сприяння співробітництву парламентських комітетів та комісій;
  • співпрацю з відповідними дипломатичними представництвами в Україні та за кордоном;
  • утворення, за необхідності, міжпарламентських об'єднань, двосторонніх експертних груп з метою розробки проєктів законодавчих актів тощо.

Зазначене Положення не обмежує кількість обранців у групах, проте визначає, що народний депутат не може входити до складу більше 8 груп. Крім того, народний депутат може бути керівником чи співголовою не більш як 4 груп.

Наразі у Верховній Раді України діють 80 груп із міжпарламентських зв’язків з іноземними державами. Народні депутати від Хмельницької області — і мажоритарники, й обрані за партійними списками — входять до 37 таких груп. Найпопулярнішими у представників області є групи з міжпарламентських зв’язків з такими державами, як США (входять 5 нардепів), Японія (4), Польща (4), ОАЕ (3), Італія (3), Ізраїль (3), Куба (3), Австрія (3) та Нідерланди (3).

До максимальної кількості груп з міжпарламентських зв’язків з іноземними державами належать представники фракції партії «Слуга народу»: мажоритарники Олена Копанчук та Олексій Жмеренецький; списочники Сергій Мандзій, Володимир Ватрас та Юрій Заславський. Членом восьми груп є також представник депутатської групи «Партія «За майбутнє» Олександр Герега.

Членом 4 груп з міжпарламентських зв’язків з іноземними державами є нардеп-мажоритарник від фракції партії «Слуга народу» Ігор Марчук. До найменшої кількості груп з-поміж колег від області, лише 3, належить представник депутатської групи «Партія “За майбутнє”» Сергій Лабазюк.

Керівні посади в групах займають Микола Стефанчук, Олена Копанчук, Олексій Жмеренецький та Віктор Бондар.

Членство народних депутатів від Хмельниччини в групах з міжпарламентських зв'язків з іноземними державами

Народний депутат

Кількість груп, до яких входить депутат

Групи з міжпарламентських зв’язків

Керівництво

Микола Стефанчук, ВО №187

6

Куба, Вірменія, Угорщина, Молдова, США, Таїланд

Куба — заступник керівника

Сергій Лабазюк, ВО №188

3

Азербайджан, ОАЕ, Литва

ні

Олена Копанчук, ВО №189

8

ОАЕ, Малайзія, Монако, Нідерланди, Франція, Швейцарія, Японія, Ізраїль

Монако — співголова

Олексій Жмеренецький, ВО №190

8

Норвегія, Японія, Ліван, Велика Британія, Австралія, Бельгія, Куба, Танзанія

Ліван – співголова

Віктор Бондар, ВО №191

6

Афганістан, Литва, ОАЕ, Алжир, Польща, Італія

Алжир — заступник керівника

Олександр Герега, ВО №192

8

Азербайджан, Швейцарія, Італія, Польща, Іспанія, США, Австрія, Нідерланди

ні

Ігор Марчук, ВО №193

4

Канада, Сінгапур, Нідерланди, США

ні

Сергій Мандзій, обраний за партійним списком

8

Китайська Народна Республіка, Німеччина, Австрія, США, Казахстан, Ізраїль, Туреччина, Японія

ні

Володимир Ватрас, обраний за партійним списком

8

Франція, Польща, Угорщина, Естонія, Словаччина, Грузія, Молдова, Куба

ні

Юрій Заславський, обраний за партійним списком

8

Японія, Італія, Польща, Туреччина, Сінгапур, Хорватія, США, Ізраїль

ні

Детально про те, до яких міжфракційних депутатських об’єднань у Верховній Раді входять нардепи, можна прочитати за посиланням, а дізнатися, з парламентами яких країн підтримує зв’язки Верховна Рада, — у цьому матеріалі.