Станом на 5 листопада 2021 року народні депутати, які представляють одномандатні виборчі округи Херсонщини у Верховній Раді, долучилися до роботи 17 міжфракційних депутатських об’єднань та 22 груп із міжпарламентських зв’язків з іноземними державами.

ОПОРА проаналізувала відповідну діяльність нардепів-мажоритарників Павла Павліша (округ №182), Вікторії Вагнєр (округ №183), Володимира Іванова (округ №185) та Олексія Ковальова (округ №186). У дослідження не було включено Сергія Козиря (округ №184), який набув депутатських повноважень лише 16 листопада цього року за результатами проміжних виборів народних депутатів України, що відбулися 31 жовтня.

Херсонські «мажоритарники» представлені у 17 міжфракційних об’єднаннях

Станом на 5 листопада 2021 року у Верховній Раді України налічувалося 120 міжфракційних депутатських об’єднань. Народні депутати, які представляють Херсонську область, є членами 17 з них. До найбільшої кількості об’єднань долучилися представниця виборчого округу №183 Вікторія Вагнєр та депутат від округу №182 Павло Павліш, які є членами 9 об’єднань кожен. Разом з тим, нардеп від округу №185 Володимир Іванов входить до 8 міжфракційних об’єднань, а Олексій Ковальов (округ №186) — до 6.

Усі четверо нардепів-мажоритарників з Херсонщини разом є членами лише одного міжфракційного депутатського об’єднання — «За конституційну реформу та ефективну владу». Воно є найбільшим у Верховній Раді і загалом налічує 264 учасників.

Вікторія Вагнєр, Володимир Іванов та Павло Павліш також входять до міжфракційних депутатських об’єднань «Південь України» та «Invest in Ukraine». Перше з них налічує 22 представники, друге — 222. Водночас представники фракції «Слуга народу» Вікторія Вагнєр, Володимир Іванов та Олексій Ковальов долучилися до роботи об’єднання «Цінності, гідність, родина», куди входить 259 нардепів. Ще до одного з найчисленніших об’єднань «За велике будівництво» (217 членів) входять Володимир Іванов, Павло Павліш та Олексій Ковальов.

До міжфракційних об’єднань «За українську науку», яке загалом складається із 98 нардепів, та «Intermarium», що налічує 212 членів, увійшли Вікторія Вагнєр та Павло Павліш. Разом з тим, Вікторія Вагнєр та Олексій Ковальов є учасниками міжфракційного об’єднання «Парламентська платформа боротьби з туберкульозом», що включає 48 парламентарів. Також двоє херсонських мажоритарників Вікторія Вагнєр і Володимир Іванов увійшли до складу об’єднання «Європейський зелений курс», яке загалом налічує 48 членів.

Крім того, народний депутат від округу №182 Павло Павліш входить до об’єднань «Урбаністи» (всього 35 членів), «Антикорупційний наступ» (19 членів) та «Підтримка та сприяння розвитку стратегічних галузей промисловості» (15 членів).

Представниця виборчого округу №183 у парламенті Вікторія Вагнєр входить до складу міжфракційного депутатського об’єднання «Права людини та здоров’я нації», яке налічує 16 нардепів.

Народний депутат Володимир Іванов, обраний в окрузі №185, представлений у міжфракційних об’єднаннях «Правозахисна та антикорупційна коаліція», яке складається із 42 членів, та «За розвиток українського ракетобудування», до якого входить 25 парламентарів.

Представник виборчого округу №186 Олексій Ковальов є членом об’єднань «За міжконфесійний мир в Україні», до якого входить 84 нардепи, та «Збережи ФОП», яке налічує 38 членів.

З-поміж усіх представників Херсонщини у парламенті керівну посаду в міжфракційному депутатському об’єднанні займає лише Павло Павліш, який є співголовою об’єднання «Антикорупційний наступ».

Нагадаємо, що у статті 60 Закону України «Про Регламент Верховної Ради України» йдеться про те, що народні депутати можуть добровільно об’єднуватися у міжфракційні депутатські об’єднання без реєстрації, кадрового, матеріально-технічного, інформаційного та організаційного забезпечення їх діяльності Апаратом Верховної Ради України.

Херсонські нардепи підтримують зв’язки з парламентами 22 держав

Окрім добровільної участі у роботі міжфракційних депутатських об’єднань, народні депутати України можуть долучатися до груп із міжпарламентських зв’язків з іноземними державами. Таких груп кожен парламентар може обрати не більше 8.

Народні депутати з Херсонщини входять до складу 22 груп з міжпарламентських зв’язків з іноземними державами. До максимально можливої їх кількості долучилися представники фракції «Слуга народу» у Раді Вікторія Вагнєр та Володимир Іванов — по 8. Натомість нардеп Олексій Ковальов обрав для роботи 7 таких груп, а Павло Павліш — 4.

Народна депутатка Вікторія Вагнєр входить до складу груп з міжпарламентських зв’язків з Об’єднаними Арабськими Еміратами, Китайською Народною Республікою, Королівством Іспанія, Королівство Нідерландів, Австралією, Сполученими Штатами Америки, Канадою та Федеративною Республікою Німеччина.

Своєю чергою, Володимир Іванов є членом груп із міжпарламентських зв’язків з Грузією, Державою Катар, Королівство Нідерландів, Італійською Республікою, Турецькою Республікою, Державою Ізраїль, Сполученим Королівством Великої Британії та Північної Ірландії, а також Республікою Казахстан.

Представник виборчого округу №186 Олексій Ковальов входить до складу груп із міжпарламентських зв’язків з Канадою, Японією, Китайською Народною Республікою, Республікою Куба, Королівством Норвегія, Грецькою Республікою та Королівством Швеція.

Із Республікою Словенія, Словацькою Республікою, Китайською Народною Республікою та Сполученими Штатами Америки у межах груп із міжпарламентських зв’язків співпрацює Павло Павліш.

Лише один народний депутат, який представляє Херсонщину в Верховній Раді, долучився до керівництва згаданих груп — це Володимир Іванов, що є заступником співголови у групах з міжпарламентських зв’язків із Королівством Нідерландів, Катаром та Ізраїль.

Згідно з Положенням «Про депутатські групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків з іноземними державами» від 29 лютого 2008 року та внесених змін до цього положення згідно із Розпорядженням Голови Верховної Ради України «Про внесення змін до Положення про депутатські групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків з іноземними державами» від 24 грудня 2014 року, народні депутати можуть входити до складу депутатських груп з міжпарламентських зв’язків з іноземними державами, які утворюються шляхом добровільного об’єднання нардепів.