Як показує проведений Громадянською мережею ОПОРА аналіз, політичні партії не поспішають створювати громадські приймальні на Сумщині. Навіть «парламентські» партії мають осередки переважно в обласному центрі. Натомість, депутати-мажоритарники Сумщини активно комунікують з виборцями, як в ході особистого прийому, так і за допомогою соціальних мереж. Детальна інформація з адресами та контактами приймалень депутатів та партій у Сумський області розміщена на Мапі приймалень ОПОРИ.

Приймальні народних депутатів

Закон «Про статус народного депутата України» зобов’язує народних обранців «постійно підтримувати зв’язки з виборцями у порядку, встановленому законом» (стаття 7 та стаття 24). Для депутатів-мажоритарників існує вимога підтримувати зв’язки із виборцями своїх округів, для чого і створюються, у тому числі, громадські приймальні. У Сумській області шість мажоритарних одномандатних округів (з 157 по 162 включно). У чотирьох з них на позачергових парламентських виборах 2019 року було обрано висуванців партії «Слуга народу»: Тетяну Скрипку (Рябуху) (округ 157), Ігоря Васильєва (округ 158), Максима Гузенка (округ 161) та Миколу Задорожнього (округ 162). Всі вони до цього не були депутатами і не долучались до політичних активностей. Натомість, мешканці округу 160 представлені Ігорем Молотком (депутатська група «Партія «За майбутнє»), а 159 – Андрієм Деркачем (позафракційний). Обоє є досвідченими парламентарями VII-IX скликань (Ігор Молоток) та ІІІ-ІХ скликань (Андрій Деркач).

Проведений Громадянською мережею ОПОРА аналіз показує, що всі шестеро депутатів підтримують зв’язки з виборцями зі своїх округів, хоча жоден із них не розмістив інформації про громадські приймальні на сайті Верховної Ради. Так, приймальня Андрія Деркача функціонує у місті Глухів на площі Рудченка, 1. Контактною особою вказана Нанай Ніна Іванівна. Ця ж особа вказана на сайті Верховної Ради як помічник-консультант депутата, що працює на громадських засадах. Крім того, особистий сайт депутата також передбачає можливість залишити звернення.

Ігор Молоток має дві громадські приймальні, розташовані за адресами:

  • м. Шостка, Садовий бульвар, 17;
  • м. Конотоп, просп. Червоної калини, 7.

Особистий сайт депутата також пропонує опції «записатись на прийом» та «повідомити про проблему», які відкривають контактні дані депутата – номер телефону та адресу електронної пошти.

В обраного за 161 виборчим округом Максима Гузенка функціонує приймальня в місті Ромни, на бульварі Свободи, 1. Крім того, у соціальній мережі Facebook створено сторінку «Громадська приймальня Максима Гузенко в Конотопському районі». Щоправда, остання вже протягом тривалого часу не проявляє активності (останній допис датовано груднем 2020 року). Тим не менш, депутат також активно комунікує з виборцями через свої особисту та публічну сторінки в Facebook.

Микола Задорожній також має постійну приймальню в центрі свого 162 виборчого округу – в місті Охтирка. Приймальня працює у приміщенні міської ради, за адресою вул. Незалежності, 11, каб. 13. Прийом має вестись по понеділках і середах з 09:00 до 12:00. Крім того, депутат активно зустрічається з виборцями і проводить особистий прийом в інших населених пунктах свого округу. Графік та місця, де можна зустрітись із депутатом, оприлюднює сам народний обранець та місцева партійна сторінка. Микола Задорожній ретельно звітує про зустрічі з виборцями та про питання, які на них піднімались, на своїй сторінці у соціальній мережі.

Тетяна Скрипка (Рябуха) була обрана від «міського» 157 округу, тому у створенні великої мережі громадських приймалень для зустрічей з виборцями у неї немає потреби. Її приймальня працює у місті Суми на вулиці Металургів, 4. Особистий сайт депутатки дає можливість залишити звернення онлайн. Про основні проблеми, з якими до неї звертаються під час особистого прийому, Тетяна Скрипка звітує в соціальних мережах.

Ігор Васильєв, обраний від 158 виборчого округу, також має громадську приймальню в Сумах. Спочатку особистий прийом громадян депутат вів на вулиці Холодногірській, 35. Відповідно до рішення Сумської міської ради 5790-МР від 21.10.2019, депутат орендував це приміщення за 2 гривні на місяць. Проте згодом Ігор Васильєв обрав інше приміщення – на вулиці Воскресенській, 16. Депутат повідомляє про дні особистого прийому у соціальних мережах та звітує про проблеми, що на таких зустрічах обговорювались.

Приймальні політичних партій

Законодавство прямо не зобов’язує політичні партії створювати громадські приймальні. Для них вони, швидше, є зручним інструментом комунікації з виборцями та вивчення електоральних настроїв. «Парламентські партії» – це партії, виборчий список кандидатів у народні депутати України у загальнодержавному багатомандатному виборчому окрузі яких на останніх чергових або позачергових виборах народних депутатів України отримав не менше 5 відсотків голосів виборців від загальної кількості голосів виборців, поданих за всі виборчі списки кандидатів у народні депутати України у загальнодержавному багатомандатному виборчому окрузі (Стаття 17-3 Закону України «Про політичні партії в Україні»). Вони мають право на відшкодування з державного бюджету витрат на свою статутну діяльність, у тому числі – роботу громадських приймалень.

Тим не менш, парламентські партії не можуть похвалитись щільною мережею приймалень на Сумщині. Переважно партійні офіси функціонують в обласному центрі та великих містах.

Зокрема, приймальня «Слуги народу» працює в місті Суми на вулиці Гагаріна, 11 (стадіон «Ювілейний»). Нещодавно також відбулось відкриття партійного офісу в Ромнах (вулиця Коржівська, 121), який працюватиме також і як громадська приймальня.

Представники «Опозиційної платформи – За життя» ведуть особистий прийом в місті Суми у приміщенні бібліотеки по вулиці  Котляревського 1/1. Натомість, офіс «Батьківщини», де також міститься громадська приймальня, знаходиться у Сумах по вулиці Бельгійській, 9.

«За майбутнє» мають партійний офіс у Сумах по вулиці Терезовій, 1/3. Крім того, сторінка цієї депутатської групи для Сумщини у соціальній мережі вказує контактні телефони членів регіонального осередку. Приймальня «Європейської Солідарності» розташована у Сумах на вулиці Першотравнева, 29.

Незважаючи на новини про відкриття партійного офісу «Голосу» в Сумах, знайти контакти громадської приймальні партії не вдалось. Наш запит, надісланий на електронну адресу представниці Секретаріату Сумської обласної територіальної організації Політичної Партії «Голос», залишився без відповіді.